Млякото осигурява между четвърт и половината от дневните нужди от йод в САЩ, въпреки че самото мляко има малко съдържание на естествен йод. Съдържанието на йод в млякото основно се определя от фактори, като приложението на съдържащи йод дезинфектанти за вимета. Остатъците от йод в млякото изглежда произлизат основно от замърсяването на повърхността на виметата. Вимето се напръсква или се потапя в дезинфектанти от типа на бетадин и йодът просто прониква в млякото.
Лошо, че повечето растителни млека на пазара не са обогатени също с йод. Обогатеното соево мляко е вероятно най-здравословното от растителните млека, но дори и да беше обогатено с йод, както да кажем за ефектите на соята върху функцията на щитовидната жлеза? Смешно е, когато потърсих в медицинската литература за соята и щитовидната жлеза, се появи това проучване: ефективен и евтин начин за обучение на специализантите да правят биопсии на щитовидната жлеза. Просто напъхайте тръбичката за ултразвук директно отгоре и слезте надолу. Оказва се, че на ултразвук щитовидната ви жлеза много прилича на тофу.
Както и да е, идеята, че соята може да повлияе функцията на щитовидната жлеза, произлиза преди около осем десетилетия, когато уголемяването на щитовидната жлеза било забелязано в плъхове, които ядат сурова соя, въпреки че наблюдението, че хората, които живеят в азиатските държави, са консумирали соеви храни в продължение на векове без никакви забележими ефекти за щитовидната жлеза, определено предполага, че тя е безопасна. Заключението е, че не изглежда да има проблем с хората, които имат нормална функция на щитовидната жлеза. Соевите храни, обаче, могат да възпрепятстват приема през устата на Синтоид, лекарство за хормоните на щитовидната жлеза, но това важи и за всички храни. Ето защо казваме на пациентите да го приемат на празен стомах. Но също така трябва да се приема достатъчно йод, така че може би е особено важно за потребителите соеви храни да подсигурят адекватен прием на йод.
Кой е най-добрият начин за прием на йод? За тези, които използват трапезна сол, уверете се, че е йодирана. Днес само половината от продаваните видове трапезна сол, съдържат йод, а солта, използвана в преработените храни, обикновено не е йодирана. Разбира се, в идеалния случай, не трябва изобщо да добавяме сол. Солта в храната е опасност за общественото здраве. Мислите, че това заглавие е малко пресилено? Солта в храната в рисков фактор #1 в храната за смъртта на планетата Земя, над три милиона души умират годишно, два пъти по-зле отколкото, ако не ядете зеленчуци.
Кой е най-добрият източник на йод тогава? Морските зеленчуци! Можете да си набавите малко йод тук-таме от цяло разнообразие храни, но най-концентрираният източник досега, с най 2 000% от дневните ви нужди само за 1 грам което е теглото на един кламер: водораслите.
Имайки предвид, че йодът е изключително съхраняван в щитовидната жлеза, той може да бъде безопасно консумиран периодично, което означава, че не е нужно да се приема всеки ден, което прави употребата на водорасли в много храни за привлекателна, а периодичният прием на водорасли – достатъчен, за да се осигури достатъчно йод. Някои водорасли обаче трябва да се използват с внимание, поради прекомерно високото си съдържание на йод, като келп. Твърде много йод може да доведе до хипертиреоидизъм, хиперактивна щитовидна жлеза. Една жена с препускащ пулс, инсомния, тревожност и отслабване, благодарение на това че приемала само две таблетки келп на ден.
В последното си видео отбелязах как средните нива на йод в урината на веганите са по-ниски от идеалните нива, но имало един веган с прием на келп, който бил с концентрация в урината над 9 000. Адекватният прием е когато изпикавате между 100 и 199. Излишният прием на йод е когато надхвърлите 300; 9 437: твърде много.
Препоръчителният среден ежедневен прием е 150 мкг на ден за небременни, некърмещи индивиди, а е добре да се задържаме под 600 на ежедневна база, докато 1 супена лъжица келп може да съдържа 2 000. Аз бих стоял далеч от келпа, защото има твърде много, както и от хиджики, защото съдържа твърде много арсен. Ето колко би трябвало да ви дават често срещаните продукти с водорасли, приблизителен дневен прием: две нори листа, можете буквално да си хапвате като снакс, както правя аз; 1 чаена лъжица дулсе флейк, които можете да поръсите на всичко; 1 чаена лъжица сушени араме, които са супер за добавяне към супи; или 1 сушена лъжица салата от водорасли.
Ако йодът е концентрират в морските храни, това повдига въпроса колко рано хомините, които живеят в континенталните области, са си набавяли нужното количество йод. Ами, ето какво правят бонобите, може би най-близките ни роднини. По време на посещения в езерата, те хапват водни билки.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/the-healthiest-natural-source-of-iodine/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев