Има няколко автоимунни заболявания, които повлияват щитовидната жлеза, най-често срещаните от които са болест на Грейвс и тироидит на Хашимото. Болестта на Грейвс води до хипертироидизъм, свръх активна щитовидна жлеза. Въпреки че в кланиците се предполага, че премахват щитовидната жлеза на животните, ако някое вратно месо остане, може да страдате от подобен синдром, наречен хамбугерна тиротоксикоза. Но това не е, защото тялото ви произвежда твърде много хормони на щитовидната жлеза; това е, защото тялото ви се храни с твърде много хормони на щитовидната жлеза. Болестта на Грейвс е много по-често срещана, а безмесните диети могат да помогнат и с двете, тъй като растителното хранене е свързано с по-ниска честота на автоимунни заболявания като цяло, както се наблюдава например в селските райони на субсахарска Африка. Може би защото растенията са пълни с антиоксиданти, които са вероятни защитни фактори срещу автоимунните заболявания. Може би, защото растенията са пълни с противовъзпалителни съставки. В крайна сметка пълноценното растително хранене е на практика синоним на противовъзпалителна диета. Но няма как да знаем със сигурност, докато не направим изследване.
Оказва се, че изключването на всички животински храни е свързано с половината на разпространението на хипертироидизма, в сравнение с месоядните диети. Лакто-ово вегетарианците и приемът само на риба от животинските храни са свързани с частично предпазване, но 52% по-малка вероятно от хипертироидизъм сред тези на стриктно растително хранене.
Тази очевидна защита може да се дължи на изключването на животинските храни, на ползите от растителните храни или на двете. Животинските храни, като месото, яйцата и млечните продукти, могат да съдържат високи концентрации на естроген, например, които са свързани с автоимунна реакция в предклинични проучвания. Или намаляването на животинския протеин може да намали регулацията на IGF-1, който не е само хормон на растежа, подпомагащ рака, но може да играе роля и при автоимунните заболявания. Или може би причината са полезните неща в растенията, които могат да предпазват клетките, както полифенолните фитохимикали, като флавоноидите, които се съдържат в растителните храни. Може би са токсините в околната среда, които се натрупват в хранителната верига. Например, рибата, замърсена с индустриални замърсители, като ПХБ, е свързана с повишена честота на проблеми с щитовидната жлеза.
Добре, ами другото автоимунно заболяване на щитовидната жлеза, тироидит на Хашимото, което, ако предположим, че си набавяте достатъчно йод, е основната причина за хипотироидизъм, твърде неактивна щитовидна жлеза. Болестта на Грейвс не е единственото автоимунно нарушение, което беше рядко или на практика неизвестно сред хората в селските субсахарски райони на Африка, които се хранят почти веган. Те изглежда също имат и по-малко Хашимото.
Има доказателства, че тези с Хашимото имат компрометиран антиоксидантен статус, но няма как да знаем дали има причинно-следствена връзка. Но ако разгледате факторите на храната, свързани с нивата в кръвта на антителата на автоимунното заболяване на щитовидната жлеза, ще видите, че животинските мазнини са свързани с по-високи нива, докато зеленчуците и други растителни храни са свързани с по-ниски нива. Така че, отново, противовъзпалителните диети могат да бъдат полезни. Това не е изненада, тъй като Хашимото е възпалително заболяване. Именно това означава тироидит: възпаление на щитовидната жлеза.
Друга вероятност е намалението на приема на метионин, аминокиселина, концентрирана в животинските протеини, за която се смята, че е причината консумацията на цели растителни храни да има благоприятно влияние върху дълголетието, чрез намаляване на риска от рак, сърдечно заболяване и диабет. А ограничаването на метионина подобрява функцията на щитовидната жлеза при мишките, но все още предстои да се тества за Хашимото при хората.
Ако сравните изпражненията на пациенти с Хашимото с тези на контролна група, състоянието изглежда е свързано с ясно намаление в концентрацията на превотела видове. Превотела са полезни бактерии, които се хранят с фибри, за които е известно, че подобряват противовъзпалителните активности. Намалените нива на превотела също са нещо, което се забелязва при други автоимунни състояния, като например множествена склероза и диабет тип 1. Как да си набавим повече превотела? Като се храним с повече растения. Но ако подложим един вегетарианец на диета с месо, яйца и млечни, само за четири часа нивата му ще се понижат. Така че, би се очаквало хората на растително хранене да имат по-малко Хашимото, но в едно предно видео аз изразих притеснение относно недостатъчния прием на йод, който също може да доведе до хипотироидизъм. И така, кое е? Нека разберем.
Веганските диети обикновено са свързани с по-нисък, не по-висок риск от хипотироидизъм. Защо „обикновено“? Защото свързаните с тях проучвания върху защита срещу честотата и разпространението на хипотироидизъм не достигат статистическа значимост. И не защото хората са по-слаби. По-ниският риск съществува дори след контролиране на телесното тегло, така че те мислят, че може би причината е, че животинските продукти могат да предизвикат възпаление. Въпросът, който аз имам, обаче, е: ако някой, който вече има Хашимото, какво се случва, ако промени храненето си? Именно това ще разберем в следващото видео.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/the-best-diet-for-hypothyroidism-and-hyperthyroidism/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев