Наричат моринга „дървото чудо“, но дали наистина е така? Наистина ли е по-хранителна от другите, по-често срещани плодове и зеленчуци? Ще отговоря на този въпрос в това видео, а в следващото ще разгледаме ефектите от моринга върху кръвната захар. Вижте изследванията.
Моринга (Moringa oleifera) е растение, което е често известно като „дървото чудо“ поради предполагаемите си лечебни свойства за голям брой заболявания. Ако „чудо“ не е достатъчно преувеличено за вас, в интернет морингата е известна и като „дар на Бога за човечеството“. Дали моринга е чудо или просто мираж? „Ентусиазмът за здравословните ползи от морингата е в пряк контраст с липсата на силните експериментални и клинични доказателства, които да подкрепят тези твърдения. За щастие, пропастта бавно започва да се запълва.“ Има нарастване на научните публикации относно морингата, а през последните десет години броят статии е по-близо до хиляда.
Това, което привлече вниманието ми, беше наличието на глюкозинолати, съставки, които увеличават детоксикиращите ензими на черния ни дроб. Мислех си, че те се съдържат само в кръстоцветните зеленчуци, като зеле, броколи, кейл, зеленолистни и карфиол. Но не, оказва се, че ги има също и в семейството на моринга, с потенциал, сравним с този на броколите. Това е вълнуващо, но защо просто да не ядем броколи, вместо да поръчваме за доставка някакъв екзотичен прах от моринга? Има ли нещо особено при морингата?
Описана е „като най-богатото на хранителните вещества дърво“. Какво точно ни говори това? Кой яде дървета? Предполага се, че моринга „съдържа по-високи количества… хранителните вещества отколкото повечето конвенционални… източници“: 10 пъти повече витамин А, отколкото в морковите, 12 пъти повече витамин C, отколкото в портокалите, 17 пъти повече калций, отколкото в млякото, 15 пъти повече калий, отколкото в бананите, 25 пъти повече желязо, отколкото в спанака и 9 пъти повече протеини, отколкото в киселото мляко. Първо, дори и всичко това да беше вярно, това важи за 100 г изсушени листа от моринга. Това са 14 сушени лъжици – почти една цяла чаша листа на прах. Изследователите имали проблем с това да накарат хората да приемат дори 20 грама, така че всичко над това вероятно ще „доведе до излишно неприятен вкус, поради горчивината на листата.“
И на второ място, хранителните ползи, описани в тези статии, са „адаптирани от Фугли“, което е просто очевидно някаква повърхностна статия. Ако посетите базата данни на Министерството на земеделието на САЩ и въведете по-приемлива доза, както количеството, което бихме сложили в едно смути (около една супена лъжица например), една порция моринга на прах има толкова витамин А, колкото и една четвърт бейби морков, както и толкова витамин C, колкото една стотна от един портокал. Значи, един портокал има толкова витамин C, колкото сто супени лъжици моринга. Една порция моринга на прах има калций само колкото една чаша мляко, калий не колкото 15 банани, а колкото една четвърт банан, желязо – колкото една четвърт чаша спанак и протеини – колкото една трета от едно бурканче кисело мляко. Така че, да, може би хранителна, но не и извън категориите и определено не толкова, колкото се твърди. Така че, отново, защо просто не ядем броколи? Има също толкова калций, калий, желязо и протеини, колкото броколи!
Морингата изглежда има противоракова активност – в съд на Петри – срещу ракови клетки на рак на гърдата, рак на белите дробове, рак на кожата и фибросаркома, докато същевременно предпазва нормалните клетки, но досега не е имало никакви клинични проучвания. Какъв е смисълът да разбираме, че „Моринга… подобрява „сексуалното представяне на стресирани плъхове.“ Какво трябва да направим с тази информация?
Проучвания, като това обаче, започват да правят нещата малко по-интересни. Изследователите тествали ефектите на една супена лъжица листа на моринга веднъж на ден за три месеца върху антиоксидантния статус и забелязали спад в оксидативния стрес, както човек може да очаква от прием на която и да е здравословна растителна храна. Но също така се забелязва спад в нивата на кръвна захар на гладно от преддиабетни нива над 100 до по-нормални нива. Сега това е интересно. Трябва ли да започнем да препоръчваме ежедневно една супена лъжица моринга на прах на диабетици? Дали е само щастлива случайност? Моринга и контролът на кръвна захар: Преглед на досегашните доказателства… в следващото видео.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/the-benefits-of-moringa-is-it-the-most-nutritious-food/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев