Как просото идва на помощ при диабетиците? Значителна част от нишестето в просото е устойчиво нишесте, което означава устойчиво на храносмилане в тънките черва, ето защо то осигурява изобилие от полезни бактерии в дебелото черво. Ето как се справят различните видове просо, много по-добре от по-често срещаните зърнени като ориз или пшеница, но червеното просо и кодо просото водят класацията.
Какво се случва? Матрицата на протеина в просото не само действа като физическа бариера, но всъщност и частично изолира ензимите, хранещи се с нишесте, а полифенолите в просото също така могат да действат и като блокери на нишестето сами по себе си.
Просото също така се изпразва от стомаха значително по-бавно отколкото други нишестени храни. Ако ядете бял ориз, варени картофи или паста, на стомаха му отнема около един час да го храносмели преди да започне бавно да пълни червата и 2-3 часа, за да изпразни стомаха наполовина. Докато, ако ядете сорго или просо, изпразването на стомаха дори не започва след 2-3 часа и може да отнеме пет часа, за да се изпразни наполовина. Забележете, че това важи както за плътна каша от просо, така и само за кускус от просо. Тъй като безобидният кускус от просо също е толкова бавен в изпразването, това предполага, че може да има още нещо около самото просо, което помага за забавеното изпразване на стомаха, а това би могло да спре скока на кръвната захар. Но няма как да знаем… докато не направим проучване.
И наистина, просото довело до около 20% по-малък скок на кръвната захар отколкото същото количество въглехидрати под формата на ориз. Помните ли колко развълнуван бях да покажа как отнема на тялото половината количество инсулин, за да се справи със сорго, в сравнение със зърно като царевицата? Ами, просото действа още по-добре.
Ако дадете на една група хора в преддиабетно състояние само около три-четвърти чаша просо на ден, в рамките на шест седмици тяхната инсулинова резистентност намалява толкова много, че преддиабетната им кръвна им захар на гладно се превръща в непреддиабетна кръвна захар. Това така наречено „самоконтролирано“ клинично изследване, същите хора преди и след, е само един подмолен начин да се каже, че е неконтролирано изследване. Няма контролна група, която не е консумирала просо или не е добавила нещо друго. И знаем, че само фактът, че участвате в проучване и сте под наблюдение, може да ви накара да се храните по-добре по други начини. Не знаем каква е ролята на самото просо, ако има такава. Това, което ни трябва, е рандомизирано контролирано проучване, при което едни и същи хора имат диета с просо после диета без просо и после се прави сравнение кое действа по-добре.
И ето! Рандомизирано проучване със стотици пациенти, всички следват диета в стила Американската асоциация по диабет, с и без 1 1/3 чаша просо всеки ден, и… диетата с просо понижила нивата на A1C хемоглобин, което означава подобрение в контрола на кръвната захар в дългосрочен план заедно с някои странични ползи, като понижаването на холестерола.
Целта за добър контрол на кръвната захар, препоръчана от Американската асоциация по диабет, е A1C по-малко от 7. Започнали с 8,37, но след няколко месеца просо понижили кръвната захар средно до 6,77. Дали е само, защото отслабнали или нещо такова? Не, да предположим, че е ефект, специфичен за просото. Но тук не им дали само просо. Смесвали просото с черна леща и подправки, а знаем от много рандомизирани контролирани експериментални проучвания при хора с и без диабет, че консумацията на бобови (боб, грах, нахут или леща) може да подобри в дългосрочен план контрола на кръвната захар, като нивата на A1C. Така че, въпреки че изследователите заключават, че просото има потенциала за предпазна роля в контрола на диабета, едно по-точно заключение би било, че комбинацията от просо и леща може да предпазва, въпреки че, хей, може би подправките също помагат. Те не казват какво са използвали, а аз не успях да намеря авторите, но едно подобно проучване, извършено от един от същите тези изследователи, включва около 1 с.л. на ден смес от сминдух, кориандър, кимион и черен пипер, с една пета подправка, може би канела или куркума.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/the-benefits-of-millet-for-diabetes/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев