Причината, поради която правя пестото си с орехи, вместо с по-традиционните кедрови ядки, е не само защото орехите вероятно са по-здравословни – тук говорим за 20 пъти повече полифеноли – но също и поради един мистериозен феномен известен като PMS. Не, не този PMS. Синдром на кедровата уста, характеризиран с любимата ми дума на седмицата: какогеузия, което означава лош вкус в устата. Може да се получи от натравяне с тежки метали, токсини от морска храна, определени хранителни и неврологични заболявания или от консумация на погрешния вид кедрови ядки. Терминът е „кедрова уста“, като няколко дни след прием на кедрови ядки се получава постоянен метален или горчив вкус в устата, който може да продължи седмици наред.
Хиляди случаи са съобщени. Сурови или термично обработени кедрови ядки, няма значение. Може ли причината да бъде някакъв неидентифициран токсин, който да се съдържа в някои видове неядливи кедрови ядки? От над 100 различни вида кедрови ядки, ядките само на около 30 се считат за ядливи.
Така че, проби от кедрови ядки от пострадали потребители били анализирани и наистина се оказва, че всички те съдържат ядки от китайския бял бор, за който не е ясно дали е ядлив. Това дърво обичайно се използва само за дървен материал. Това са добрите, а това са лошите. Като игра: добри, лоши, добри, лоши. Няма как да знаем дали причината са кедровите ядки на китайския бял бор, обаче, докато не направим проучване.
Изследователи накарали няколко души да консумират шест до осем кедрови ядки на китайския бял бор. Повечето участници никога преди не са чували за синдрома на кедровата уста и бум, всички те развили симптоми. Все още не знаем точно какво се съдържа в тези ядки, за да причини такава странна реакция. Просто знаем, че трябва да стоим настрана от тези кедрови ядки.
И така, какви видове кедрови ядки имаме по рафтовете на магазините? Всякакви очевидно, включително и от тези, свързани с кедровата уста. Добри, добри, добри, лоши, добри. Не е изненада, че стотици случаи са докладвани и в САЩ. На етикета на повечето от замесените ядки пише, че произхождат от Азия, а в повечето случаи от Китай.
Европа всъщност направи нещо по въпроса и изиска Китай да спрат да им изпращат токсични ядки, което и направили през 2011 г. И това ограничение на износа вероятно е довело до по-малък внос и в САЩ, имайки предвид спада на случаите от 2012 г. Все още има редки случаи, както се вижда от една активна Фейсбук група, озаглавена „Вървете по дяволите, кедрови ядки.“ Основната причина, поради която направих това видео, е да премахна страховете ви, ако това ви се случи някога. Въпреки че няма доказано лечение, синдромът на кедровата уста изглежда доброкачествен и отминава от само себе си.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/pine-mouth-syndrome-prolonged-bitter-taste-from-certain-pine-nuts/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев