Синдромът на раздразнените черва е хронично, епизодично чревно неразположение, характеризира се със стомашни болки и променливо ходене до тоалетна по голяма нужда и засяга 1 на всеки 7 американци, въпреки че повечето си остават недиагностицирани. Може да има голям ефект върху благоразположението и здравето. Лекарите подценяват влиянието на заболяването, особено болката, дискомфорта. Използвайки същите мерки, качеството на живот по отношение на здравето при болните от синдром на раздразненото черво може да се сравнява с това на много по-сериозни заболявания, като диабет, бъбречна недостатъчност и възпалително чревно заболяване. Така че, първата стъпка към успешно лечение е лекарите да признаят състоянието и да не отхвърлят пациента като истеричен или нещо подобно.
Друга причина, поради която болните често не търсят медицинска помощ може да бъде липсата на ефективност на наличното лечение. Има огромни неясни терапевтични нужди.
Тъй като няма лекарство за синдрома на раздразнените черва, лечението е насочено към облекчаване на симптомите. Обичайните лекарства против спазми могат да причинят странични ефекти, като сухота в устата, замайване, размазано зрение, объркване и риск от падане, но има нови лекарства на пазара сега, като лубипростон, който може да струва $2000 годишно и да причини толкова странични ефекти, колкото много от симптомите, които се опитвате да излекувате. Линаклотидът е едно от най-новите, $3000 на година и отново може да причини същите проблеми, за които би трябвало да помогне.
Често се дават и антидепресанти, но може да отнеме 4 до 6 седмици, за да помогнат. За прозак или селекса, до 12 седмици за паксил, а и те си имат своите странични ефекти, включително сексуална дисфункция, причинена от тези три лекарства при над 70% от хората, които ги приемат. Трябва да има по-добър начин.
Акупунктурата действа, но не и по-добре от плацебото. Какво е плацебо акупунктура? Бодат хората с фалшиви игли далеч от която и да е акупунктурна точка, и все пак това подействало също толкова добре, колкото акупунктурата, което показва силата на плацебо ефекта. И преди съм говорел за етиката на толкова много лекари, които ефективно пробутват захарните хапчета като ефективни лекарства, и спорят, че резултатите оправдават средствата. Има всъщност един начин, по който да се използва плацебо ефекта без да се лъжат пациентите, обаче. Казвате им, че е захарно хапче. Пациенти със синдром на раздразненото черво били разделени на групи, като едните не получават нищо – а другите – лекарствена рецепта за шишенце с плацебо хапчета с етикет, на който ясно е напечатано „плацебо хапчета“, „взимайте по 2 хапчета два пъти дневно“. Не се шегувам!
И на вашето внимание, подействало! Ето колко силен е плацебо ефекта за синдром на раздразнените черва. Заключението е, че при някои състояния може да бъде подходящо лекарите да препоръчват на пациентите да опитат евтино и безопасно плацебо. Наистина, захарните хапчета няма да струват $3 000 на година, но има ли безопасна алтернатива, която наистина действа?
Девет рандомизирани проучвания с плацебо контролна група установяват, че маслото от мента е безопасно и ефективно лечение за синдрома на раздразненото черво. Съобщени са няколко случаи на странични ефекти, но те са леки и временни по природа, като например вкус на мента, мирис на мента и охлаждащи усещане около задните части, докато в някои от сравнителните проучвания на ментата с други лекарства, някои от страничните ефекти на лекарството са били толкова непоносими, че е трябвало да прекъснат проучването. Това предполага, че би било разумен подход за лекарите да лекуват пациенти със синдром на раздразненото черво с масло от мента като първа линия на лечението, преди да опитат каквото и да било друго.
Най-дългото проучване продължава само 12 седмици, така че не знаем какви са дългосрочните ефекти, въпреки че ползите може да продължат поне един месец след спиране, което се дължи вероятно на продължителните промени в чревната ни флора.
Проучванията били с капсули масло от мента, затова успели да използват и плацебо хапчета. Ами чая от мента? Никога не е бил изследван, но вероятно няма да е достатъчно концентриран, въпреки че една четвърт чаша свежи листа мента съдържат толкова масло от мента, колкото и някои от дозите в капсулите, използвани в проучванията, и човек може лесно да блендира листа мента в смути или да добави замразени плодове, за да направи нещо като рецептата ми за розов сок. Можете и да си отглеждате мента на балкона.
Ние, лекарите, се нуждаем от ефективни видове лечение, които са евтини, безопасни и достъпни. Това е особено важно сега, след като новите или по-скъпите лекарства не действат или се изтеглят от пазара поради притеснения за сериозни странични ефекти.
Също както е добра идея да се приемат само храни със съставки, които можете да произнесете без запъване, е по-добре да се пробва с мента преди някакъв новаторски фармакологичен подход, като например новото двойно му-опиоидно агонист антагонист лекарство с име JNJ-27-oh-1-8-9-66.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/peppermint-oil-for-irritable-bowel-syndrome/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев