Има един доклад наскоро с една жена от Сан Франциско, която страдала от гнатостомиаза. Учих за това в медицинския университет, но никога не бях виждал случай, въпреки че, очевидно сега е във възхода си. Клиничните симптоми на заболяването включват миграционно кожно подуване, подутини на кожата, които се местят. Защо? Защото има червей отдолу. Те мигрират през подкожните тъкани под кожата и причиняват повтарящи се епизоди на миграционно подуване или пълзящи обриви. Няма някакво ефективно лечение, освен премахването на червея. Ето картина на това нещо. Забележете че главата му има такива пръстени с малки качулки, които му позволяват да се рови под кожата.
Понеже хората като цяло са крайна дестинация за ларвите, не може да се случи развитие на пораснали червеи, а симптомите се дължат на броденето на организма по тялото.
Също така може да пролази в очните ябълки. Една 42-годишна жена с 4-годишна история на миграционни подувания на лицето. После малко кървене от клепачите и е ясно какво е станало. Няма проблем. Може да се направи малък срез, да се напъха форцепс. Да се намери червея и просто да се издърпа този приятел от очите. Но ако имате пъпки по лицето, които се местят, по-добре да ги вземете преди да започнат да плуват около очите ви.
Досега най-сериозната проява, обаче, е когато започнат да навлизат в мозъка. Докато червеят се мести по нервите, пациентът може да изпита пронизваща болка. Може да доведе до парализа, кървене в мозъка и най-накрая смърт, но при заболяване, което не е стигнало до мозъка, червеите са тези, които умират, въпреки че може да отнеме около 12 години.
Как червеите стигат до мозъка? Така наречената неврогнатостомиаза. Тези червеи на гнатостомата са високо инвазивни паразити. След като напуснат суши бара, ларвите проникват през стената на червата. Те могат да навлязат в мозъка през основата на черепа, лазейки през гръбначните нерви и кръвоносните съдове. Започват от нервните корени, навлизат през гръбначния мозък и после могат да се изкачат в мозъка. Червеят не е отровен, просто местенето на червея през тялото е това, което причинява директното механично увреждане, поради разкъсването на нервните тъкани.
Заключение, тази диагноза трябва да се отчита при пациенти, които имат неспецифични малки бучки и подутини, особено когато има история на честа консумация на сурова риба.
За щастие повече суровоядци се придържат към растителните храни и затова избягват такива неща. Една 21-годишна жена имала остри и силни болки в устата си веднага след като яла суров калмар. Изглежда, че консумацията на калмари с торбички сперма и активен еякулаторен апарат, може да доведе до неволно изхвърляне на спермата и увреждане на устната кухина. Навикът за прием на сурова храна, особено живи организми… е рискован. Въпреки че някои живи организми (растенията) са много по-малко рискови от други.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/migratory-skin-worms-from-sushi/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев