Плодовете личи се използват очевидно в много култури за природно лечение на всичко, от газове до подуване на тестисите. Да, но арсен, живак и олово също са включени в много „традиционни“ лекове; така че, какво точно означава това? Но личите очевидно се оказва, че имат много ползи за здравето. Да, но тук цитират проучвания като това. „Предпазващият ефект на екстракта от личи цвете върху сърдечно-съдовото здраве при хамстери, хранени с високомазнинна диета.“ Какво трябва да се направи за това? Вие дори няма да изядете цветята. О, и дори не сте хамстери. Трудно е да се спори с това, обаче: сладък, приятен и вкусен аромат, ето защо ги харесвам толкова много. Но тогава, видях проучвания като това: „Токсин, убиващ деца, се появява от сенките. Учени свързват мистериозни смъртни случаи… с консумацията на личи.“
Във Виетнам те са наречени „кошмарен“ енцефалит – необяснима поява при деца, която съвпада със сезона на събирането на личите. Децата лягат да спят добре, но се събуждат на следващата сутрин тежко болни с увреждане на мозъчната функция и припадъци, или изобщо не се събуждат. Същото нещо в Индия, смърт на почти две от всеки три деца в засегнатите райони. И тук говорим за хиляди деца, а това става един от най-сериозните спешни проблеми в страната. Очевидно това е едно от трите дълго застояли се мистериозни заболявания в Уикипедия, което си остава мистерия в продължение на над две десетилетия.
Всички клинични проби били отрицателни за известни мозъчни вируси. Така че, някои изследователи си помислили, че причината е някакъв неизвестен вирус; други смятат, че може би са пестицидите, използвани в овощните градини. Всичко, което знаем, е че изглежда това съвпада със събирането на личите. Така че, може би плодовете привличат плодовите прилепи и после комарите пренасят някой нов вирус от прилепите към хората. Добре, защото тогава бебетата са пощадени? Комарите хапят и бебета.
Може би децата са разменяли слюнка с плодовите прилепи, като ядели полуизядени плодове? Или може би просто причината е лятото и всички получавали топлинен удар? Добре, защо тогава топлината или пестицидите не засягат възрастните?
Една от уликите, които най-накрая помогнали на изследователите да разгадаят мистерията е, че децата имали постоянно ниска кръвна захар: в някои случаи фатално ниска кръвна захар. Това малко звучи като „Ямайска болест с повръщане.“ Напълно добре, когато лягат да спят, но на следващата сутрин болни, после губят съзнание и после мъртви в рамките на 48 часа. И всичко това благодарение на неузрялото дърво аки, което съдържа токсин, известен като хипоглицин, който пречи на черния дроб да произвежда кръвна захар цяла нощ, за да поддържа мозъка жив, докато спите. А аки е част от семейството на личите. Аха!
Но Мизафарпур е водещият производител на личи и експерти в Националния център по личи твърдят, че те „напълно отричат“ връзката с личите, но независими изследователи са я установили. Плодът личи съдържа метилен циклопропил-глицин, познат като същия този хипоглицин токсин.
Така че, на фона на недохранените деца, които вече имат понижени енергийни запаси в черния си дроб (поради това че си лягат гладни и като цяло са недохранени), се появява ниската кръвна захар и поради прекомерната консумация на личи, производството на нова енергия се блокира и започва белята. Това е социална трагедия, че деца през 21-ви век умират поради ниски нива на кръвна захар, което може лесно да се поправи. И също толкова трагично е, че гладни деца са принуждавани да ядат личи, които са паднали на земята, за да си набавят храна. Това е нещо като Гроздовете на гнева.
Щастливият край обаче включва не само фокусиране върху по-добро лечение, но и здравните работници да започнат да се стремят да лекуват причината чрез образоване на хората, че „нито едно дете не трябва да си ляга да спи без да е яло сготвена храна, а родителите трябва да ограничават децата си да ядат много малко или изобщо да не ядат личи вечер.“ И за щастие, чрез прилагане на тези препоръки, честотата на заболяването драстично намаля, Междувременно изглежда, че Китай вече предупреждава гражданите си за опасностите от личи цяло десетилетие по-рано, но очевидно хората не чуваха по-рано.
Какви са последиците на Запад? В САЩ Агенцията за контрол на храните и лекарствата се опита да предпази хората срещу натравяне с този токсин (който не се унищожава при затопляне) като задължи всички консервирани плодове от дървото аки, които влизат в страната, да се тестват под определено ниво, но няма такива регулации, когато става въпрос за внос на личи. За щастие, [установяват], че високата цена на тези внасяни плодове и вероятността, че ще бъдат приемани в малки количества от добре охранени потребители, предполага, че няма причина за притеснение в САЩ.“ Малки количества? Нямате представа как аз ядях личи. Обикновено се промъквах в киното с една голяма торба личи – килограми личи – защото беше много забавно да се белят и да се ядат. Колко много е твърде много?
В една поредица от няколкостотин случая на натравяне, хората съобщават, че са изяждали по 300 г до 1 кг. Всяко плодче личи е около 10 г; значи това са 30 до 100 плодове. Повечето от случаите са с деца; така че можем да кажем със сигурност, 30 до 100 личи е твърде много наведнъж за деца. Ами за възрастни? В един самоексперимент, един изследовател просто хапнал малко личи и измерил нивата на хипоглицин в кръвта и урината си. Въз основа на това колко имало в плодовете, колко имало в урината, както и нивата, които са открити в жертвите, човек може грубо да сметне, че възрастните не трябва да изяждат повече от 200 пресни личи наведнъж, или около 10 консерви.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/lychee-fruit-and-hypoglycin-how-many-are-too-many/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев