През 60-те беше създаден изолатор за пациенти, болни от рак, които се подлагат на химиотерапия. Понеже клетките на имунната ни система често участват в приятелски огън, над 50% от пациентите с рак умират от инфекции преди дори да са завършили химиотерапията си, защото имунната им система е толкова компрометирана. И така, създали това приспособление, приличащи на балон, в което ви обръсват, потапят ви в дезинфектант, изплакват ви с алкохол, мажат всеки отвор с антибиотик и въртят режим на няколко от най-силните антибиотици, които някога сме имали. Процедурите били извършвани през пластмасови ръкави и всичко, което влиза и излиза, трябвало да бъде стерилизирано и да преминава през въздушен шлюз, така че, никакви свежи плодове и зеленчуци.
Хората се побърквали, натъпкани в тези неща, а 38% започвали да халюцинират. 15 години по-късно дошли резултатите: просто не действало. Хората умирали по същия начин, така че цялото това нещо било зарязано, освен диетата. Въздушните шлюзове и алкохолните бани спрели, но продължили да се уверяват, че никой не яде салата. Неутрофилите са първа линия на защитните ни бели кръвни клетки, и така, когато имаме компрометирана имунна система, когато нямаме достатъчно неутрофили, сме наречени неутропенични, ето защо пациентите се подлагат на неутропенна диета: никакви свежи плодове и зеленчуци. Единственият проблем е, че има поразяваща липса на доказателства, че такава диета реално помага.
По ирония на съдбата, неутропенната диета е единствената част, която все още се практикува, и все пак има най-малко доказателства, които подкрепят нейната употреба. Логиката е, че има бактерии в салатите, бактерии, които причиняват инфекции, и така, имунокомпрометираните пациенти имат повишен риск от инфекции, затова няма да ядат салата. И често казано, се радваме, че няма направени проучвания за това, защото би било твърде рисковано да се дава салата на пациент с рак. Така че, продължителната употреба изглежда се основава на принципа „по-добре да внимаваме, отколкото да съжаляваме“. ОК.
Проблемът е, че децата, диагностицирани с рак, вече имат ниски нива на антиоксиданти. Последното нещо, което би ни хрумнало, е да кажем да не приемат никакви свежи плодове. В допълнение към липсата на клинични доказателства за тази диета, може да има и недостатъци – може би ограничението на плодове и зеленчуци увеличава риска от инфекции и компрометира хранителния им статус.
И така, дали неутропенните диети за пациентите с рак са разумни или са просто клинично суеверие? Възраждане на изследванията по темата започна през 90-те, когато нуждата от подкрепа на клиничната практика с… чакайте малко: доказателствата станаха изключително важни. Каква идея!
С други думи, няма как да знаем, докато не направим проверка. Три рандомизирани контролирани проучвания бяха публикувани, и нито едно не подкрепи неутропенната диета. Това беше най-голямото: диета само на готвена храна, в сравнение с такава, която включва сурови плодове и зеленчуци, и няма разлика в инфекциите или процента смъртност.
Като резултат от проучването, основният изследовател в Медицинския център по рака Андерсън, описва как тяхната практика се е променила и сега всички могат да ядат зеленчуци – далеч от идеята „моля, не яжте салати“ преди 31 години.
Днес нито Агенцията по храните, нито Центърът за контрол на заболяванията подкрепят неутропенната диета, нито пък Американското общество по рака. Истинската опасност са патологичните бактерии от натравянето с храна: кампилобактер, салмонела, Е. коли. Така че, трябва все пак хората да се пазят от рискови храни, като сурови яйца, месо, млечни и кълнове. В този момент наистина не би трябвало да има спорове, но въпреки това много институции продължават да казват на пациентите с рак, че не трябва да ядат свежи плодове и зеленчуци. Според най-новите изследвания, повече от половината от лекарите педиатри продължават да предписват такава диета на пациентите си с рак, въпреки че варира дори и при специалисти от една и съща институция.
Защо лекарите не желаят да се откажат от неутропенната диета? Има няколко причини, поради които лекарите може би се колебаят да въведат медицина, основана на научни доказателства в своята практика. Те имат ограничено време да преглеждат литературата. Биха искали да се потопят по-надълбоко в проучванията, но просто нямат време да гледат доказателствата. Ето затова е NutritionFacts.org.
Трансплантацията на костен мозък е крайната мярка. Понякога самата имунна система има рак – левкемия, лимфома – и така, имунната система се заличава нарочно, за да се реконструира отново от нулата, а имунодефицитът е толкова присъщ на тази процедура, за което често се препоръчва неутропенна диета, но тя никога не е била тествана, досега. Не само че не подействала, но и стриктната неутропенна диета била свързана с увеличен риск от инфекция, може би защото нямате никакви полезни бактерии от плодовете и зеленчуците, които прогонват лошите бактерии от червата. Не само че неутропенната диета не е полезна, но има и предположение, че може да бъде потенциално опасна. Не е за първи път, в който някоя интервенционна стратегия има логика на теория, но в крайна сметка се оказва неефективна, когато се подложи на проверка.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/is-a-neutropenic-diet-necessary-for-cancer-patients/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев