Как сме еволюирали, за да решим наложителната задача за избор на хранене, което да осигурява всички есенциални хранителни вещества? Разнообразие в храната. Чрез прием на разнообразни храни, ние увеличаваме шансовете си да положим основата. Ако ядем само за удоволствие, можем просто да се придържаме към любимите си храни и да изключим всички останали, но ние имаме вродена тенденция да променяме нещата.
В крайна сметка изяждаме повече калории, когато имаме три различни вкуса кисело мляко, вместо само един, дори и ако този, който сме избрали, ни е любим. Така че, разнообразието може да играе решаваща роля в сетивното ни възприятие. Неслучайно го наричат „подправката на живота“.
Изглежда, че това е нещо, с което сме родени. Проучвания върху наскоро отбити бебета, които датират отпреди един век, показват, че бебетата естествено избират разнообразие в храната дори и пред предпочитаната си храна. Тази тенденция изглежда е подтиквана от един феномен, известен като ситост, специфична за сетивата.
В рамките на две минути след прием на храна, удоволствието от вкуса, миризмата, текстурата и външния вид на изядената храна намалява, в сравнение с неопитаните храни. Също както първата хапка шоколад, която е по-вкусна от последната. Тялото ни се уморява от едни и същи усещания и търси нови като подклажда апетита ни всеки път, в който видим нови храни. Това помага да се обясни ефекта на десерта, при който може и да сме се претъпкали с храна, но получаваме отново място, когато пристигне десертът. Това, което е било адаптивно за нашите предци, за да поддържат адекватен прием на храна, може да ни навреди в епохата на затлъстяването.
Ако дадете на хората 4-степенно меню, те ще изядат с 60% повече калории, отколкото ако им се дава една и съща храна на едно ядене. Не само защото ни доскучава; тялото ни има различна физиологична реакция. Ако дадете на хората една пръска лимонов сок, слюнчестите им жлези ще реагират с една пръска слюнка. Но ако им дадете лимонов сок десет поредни пъти, те ще слюнкоотделят по-малко и по-малко всеки път. Ако преминете към същото количество сок от лайм, обаче, слюноотделянето се увеличава отново. Ние сме пригодени да реагираме различно на нови храни.
На същата чиния, при същото хранене или дори при последователни дни, колкото по-голямо е разнообразието, толкова повече обикновено ядем. Ако давате на децата една и съща вечеря с макарони и сирене пет поредни дни, накрая те ще изяждат стотици по-малко калории до петия ден, в сравнение с децата, които имат разнообразие в храненето. Дори само смяната на формата на храната може да доведе до преяждане. Ако дадете на децата втора купа с макарони и сирене, те ще изядат значително повече, ако смените формата на макароните. Хората със сигурност ще приемат до 77% повече бонбони M&M, ако им дадете 10 различни цвята, вместо 7, въпреки че всички цветове имат един и същи вкус. Колкото по-голяма е разликата, обаче, толкова по-голям ще е и ефектът. Смяната между сладки и солени храни може да има особен ефект за стимулиране на апетита. Виждате ли как по този начин, добавянето само на диетична сода към ядене от верига за бързо хранене може да доведе до преяждане?
Пробождащата стрела на съвременните избори за храна може да бъде един от факторите, които потискат контрола на апетита ни. Сега има десетки хиляди различни храни на пазара.
Така наречената „пазарна диета“ всъщност е един от най-успешните начини за надебеляване на плъховете. Изследователите опитали висококалорийни хранителни пелети, но плъховете просто ядели по-малко, за да компенсират. И ето защо използвали по-екстремна диета, като им давали храни, които купили от един супермаркет наблизо, като бисквити, сладки, бекон и сирене, а животните веднага започнали да се надуват. Човешкият еквивалент на максимизиране на експерименталното наддаване на тегло е „диетата от кафенето“.
Това един вид обратното на диспенсъра за храна, за който говорих преди. Вместо мътната течност, от която ядете колкото поискате, изследователите предложили безплатен достъп до сложни вендинг машини, от които ядете на корем, натъпкани с 40 подноса с огромно количество храни, като сладки и пържени картофи. Участниците открили, че е невъзможно да поддържат енергийния си баланс, като постоянно консумирали повече от 120% от калорийните си нужди.
Разбирането ни за сетивна ситост може да се използва, за да се накарат хората да наддадат тегло, но как можем да го използваме в наша полза? Например, ще помогне ли ограничаването на вредните снаксове за отслабване? Две рандомизирани контролирани проучвания направили опит и не успели да покажат значително по-голямо отслабване при диетата с намалено разнообразие на храната, но те също и не успяват да накарат хората да направят промени в храненето си. Само намаляването до един или два вида снакс изглежда не е достатъчно, за да има значение. Нужни са по-драстични промени, които ще разгледаме в следващото видео.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/how-variation-can-trump-sensation-and-lead-to-overeating/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев