Проучванията предполагат, че излишното количество консумация на животински протеин представлява риск за образуване на камъни в бъбреците, вероятно поради натрупването на киселина, която идва от високото съдържание на съдържащи сяра аминокиселини в животинските протеини, както съм разглеждал и преди във видеото си върху предотвратяване на камъни в бъбреците с диета. Ами лечението на камъни в бъбреците? Повечето камъни са калциеви оксалати, които се образуват като твърди захарни бонбони, когато урината стане супер наситена, така че лекарите просто предполагат, че ако те са направени от калций, просто трябва да кажат на хората да намалят приема си на калций. Така че, това е диетичното евангелие за страдащите от камъни в бъбреците, докато не беше публикувано това проучване в журнала по медицина на Нова Англия, което сравнява двете диети директно: диета с ниско съдържание на калций и диета с ниско съдържание на протеини и сол, като се оказва, че ограничаването на животинските протеини и солта осигурява по-голяма защита, намалявайки риска от поредния камък в бъбреците в следващите пет години наполовина.
Ами намаляването на оксалатите, които са концентрирани в определени зеленчуци? Едно скорошно проучване открива, че няма увеличен риск от образуване на камъни при по-голям прием на зеленчуци. Всъщност, по-големият прием на цели растителни храни, плодове и зеленчуци, е свързан с намален риск, независимо от други известни рискови фактори за камъни в бъбреците, което означава, че човек може да получи допълнителни ползи, като увеличи консумацията на растителни храни, в допълнение към ограничаването на животинските храни.
Причината, поради която намаляването на животинските протеини помага, е не само защото намалява производството на киселини в тялото, намаляването на животинските протеини би трябвало също да ограничи производството на урат, кристали пикочна киселина, които действат като семе за образуване на калцирани камъни или могат самите те да създадат камъни. Камъните от пикочна киселина са вторият вид най-често срещани камъни в бъбреците след калциевите. Има два начина за намаляване на нивата на пикочна киселина в урината: намаляване на приема на животински протеини или лекарства. И премахването на месото от диетата може да премахне и 93% от риска от кристализиране на пикочната киселина. Ето го риска от образуване на кристали вследствие на стандартната западна диета за 5 дни, а после преминаване към вегетарианска диета: води до 93% спад на риска само за няколко дни.
За да се минимизира кристализацията на пикочна киселина, целта е да се достигне до pH на урината идеално до 6,8, затова са развити голям брой алкализиращи химикали, но ние можем по естествен начин да алкализираме урината си до препоръчителните 6,8 само чрез хранене, а именно като премахнем изцяло месото, което довежда един човек със стандартна западна диета от нива 5,95 точно до 6,8 само на вегетарианска диета. Можете да изследвате храненето си с малко химия в банята безплатно, тъй като не всички растителни храни са алкални и не всички животински храни са еднакво киселинни.
Развита е така наречената система за оценяване LAKE: оценка с натоварване на киселина за бъбреците, която взема предвид както киселиннобразуващия характер на храните, така и обичайните порции на прием, и може да се използва да помогне на хората да променят храненето си с цел превенция както на уратни, така и на калциеви камъни в бъбреците. Ето какво открили. Най-киселиннообразуващата храна е рибата, като риба тон. После следва свинското месо, пилешкото, сиренето, въпреки че млякото и другите млечни продукти стигат само дотук. После идва телешкото. Сега, яйцата всъщност са по-киселиннообразуващи от телешкото, но хората обикновено консумират по-малко яйца на едно хранене, затова и са тук. Някои зърнени храни имат малък киселинообразуващ ефект, като хляб, ориз, но не и пастата, интересно. Бобовите са алкални храни, но не колкото плодовете, зеленчуците са най-алкалните храни на планетата.
Чрез промени в храненето само можем напълно да разградим уратните камъни в бъбреците. Да ги излекуваме. Сега ги виждате, сега не. Без лекарства и операция. Само като кажете на хората да пият повече вода и да променят храненето си, да ограничат приема на животински протеини и камъните ги няма вече.
В обобщение, ето ги петте вида камъни в бъбреците. И най-важните неща, които можем да направим относно храненето е да пием по 10 до 12 чаши вода на ден и да намалим животинските протеини, солта, да приемаме повече зеленчуци и повече вегетарианска храна.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/how-to-treat-kidney-stones-with-diet/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев