Има два компонента за психическото здраве: липсата на умствени нарушения, като депресия, както и наличие на положително психологично разположение. Това е фокусът на една нова област в позитивната психология, насочена към щастието, удовлетворението от живота и процъфтяването, които могат и да означават физически ползи, като подобрение на кръвното налягане, имунната функция и дълголетието.
Какъв е приносът на консумацията на храна към благоразположението? Проучванията свързват консумацията на плодове и зеленчуци с подобрено благоразположение. Един системен преглед на изследвания открива доказателства, че консумацията на плодове и зеленчуци е свързана с повишено психологическо благоразположение. Добре, но това е само връзка.
Една известна критика в тази област на изследвания е, че може би има просто някаква вродена личностна черта или вид възпитание в семейството, които могат да доведат до това хората едновременно да се хранят здравословно и също да имат по-добро психично благоразположение. Така че, храната е просто случайност и погрешно дава изгледа, че помага с приноса към определено ниво на благоразположение. Но скорошните проучвания заобикалят този проблем, виждайки, че промените в храненето са свързани с промени в умственото здраве, като резултат от изучаването на еволюцията на благоразположението и щастието след увеличаване на консумацията на плодове и зеленчуци. И вижте графиката – права линия на увеличение между това колко повече плодове и зеленчуци хората са започнали да консумират и промените в удовлетворението от живота с времето.
Увеличената консумация на плодове и зеленчуци изглежда предрича увеличено щастие, удовлетворение от живота и благоразположение – до над 0.24 точки за удовлетворение от живота при увеличаване на осем порции на ден. Какво означава това? Това много ли е? Малко ли е? Това е много, равнява се по размер на психологическата полза от това човек да е безработен към това да си намери работа. Препоръките на Daily Dozen са поне девет порции плодове и зеленчуци на ден.
Това проучване е направено в Австралия. Повторено е в Англия и изследователите там открили същото нещо, въпреки че британците може да трябва да увеличат дневния си минимум по-скоро на около 10 или 11 порции на ден. Добре, но дали яденето на плодове и зеленчуци също намалява риска от депресия и тревожност? Искам да кажа, благоразположението е супер, но правителствата и медицинските власти често се интересуват от определенията на сериозни умствени заболявания, а не от удовлетворението от живота. И наистина, използвайки същите данни, но вместо това търсейки умствени заболявания, се оказва, че приемът на плодове и зеленчуци помага за защита срещу бъдещ риск от клинична депресия и тревожност.
Един системен преглед и мета анализ на десетки проучвания открива, че за всеки 100 грама увеличение на приема на плодове има 3% намаляване на риска от депресия. Това е около половин ябълка, но все пак по-малко от 10% от това, което повечето западни популации дори консумират като минимум. Може би проблемът е, че ние просто казваме на хората за дълготрайните ползи от приема на плодове за превенция на хроничните заболявания, вместо за почти моменталните подобрения в общото усещане. Така че може би трябва да рекламираме ползите за щастието, но първо трябва да се уверим, че са истина.
Говорихме за връзките. Да, здравословното хранене може да намали риска от бъдеща депресия или тревожност, но диагностицирането с депресия или тревожност днес може също така да доведе до по-нисък прием на плодове и зеленчуци. Сега, в тези проучвания може също да се види, че увеличението в консумацията на плодове и зеленчуци идва първо, а не обратното, но както големият философ на Просвещението посочва, само защото петелът кукурига преди изгрев не означава, че петелът кара слънцето да изгрее. За да се докаже причинно-следствена връзка, ще трябва да направим интервенционално проучване. За съжаление, до днешна дата много проучвания са като това, където хората, рандомизирани да приемат плодове, имали значителни подобрения в тревожността и депресията си, умората и емоционалния стрес. Уау, невероятно! Но това е в сравнение с шоколад и картофен чипс. Ябълките, мандарините и бананите карат хората да се чувстват по-добре от чипса и шоколадовите вафли – не е точно откритие.
Това е проучването, което чаках: рандомизирано контролирано проучване, в което млади хора били разделени на групи с обичайната си диета, група, окуражавана да приема повече плодове и зеленчуци и трета група, която получава две порции плодове и зеленчуци на ден, които да изяжда освен своята обичайна диета. И тези, които получават плодовете и зеленчуците, имали подобрения със своето психическо състояние, с увеличение на жизнеността, радостта и мотивацията само за две седмици! Само образоването на хората да приемат плодове и зеленчуци, обаче, може и да не е достатъчно, за да има пълен ефект, така че, може би трябва да има по-голямо наблягане на реално осигуряване на свежи плодове и зеленчуци, например предлагане на безплатни плодове, когато хората пазаруват. Знам че това определено би ме направило щастлив!

Източник: https://nutritionfacts.org/video/fruits-and-vegetables-put-to-the-test-for-boosting-mood/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев