Центърът за контрол и превенция на заболяванията препоръчва всеки над 6-месечна възраст да си бие ежегодно противогрипна ваксина, освен ако нямате някакъв вид противопоказания, като например алергия към някоя от съставките й. Те препоръчват да се опитате да го направите до края на октомври, но може да е от полза дори през декември или по-късно.
Колко ефективни са противогрипните ваксини? Зависи от годината, но като цяло те намаляват риска от сдобиване с грип с около 40 до 50%. Така че, при здрави възрастни можем да кажем с умерена сигурност, че можем да намалим риска от разболяване от около 2% всяка година на по-малко от 1%. Сред по-старите хора може да имаме подобно относително намаление на риска, но основният риск е по-голям, а последствията, по-сериозни, така че абсолютните ползи също са по-големи. При децата противогрипните ваксини наистина изгряват: голяма вероятност от доказателства за значително намаление на риска. Но дори и при идеалния случай с ваксините, все още има риск, така че какво повече можем да направим?
Всяка година американците преминават през милиони случаи на грип и стотици милиони настинки. Ами добавките с черен бъз? В лабораторни условия екстрактите от черен бъз могат да спрат патогените, включително и грипния вирус. А в съд на Петри могат да увеличат производството на молекулите, борещи се с грипа от човешките имунни клетки, като фактора на туморна некроза с почти 45 пъти. А сокът от черен бъз може да помогне за борба с грипа. Ами при истински хора?
Първото клинично проучване е публикувано през 90-те години: двойно тайно, рандомизирано, контролирано с плацебо проучване за лечение на грипоподобни симптоми. И шансовете за подобрение преди петия ден в групата с лечението били 20 пъти по-големи отколкото шансовете в контролната група. Две последващи двойно тайни, рандомизирани и контролирани с плацебо проучвания показват подобно ускорение на излекуването в групи, приемащи черен бъз.
Това е проучването, което ме заинтригува: добавки с черен бъз при симптоми на настинка за пътуващите със самолет, имайки предвид моето турне в 20 града по случай книгата ми. Едно рандомизирано, двойно тайно клинично проучване с плацебо контролна група на 312 пътници в икономическата класа. И докато приемът на черен бъз не изглежда да предотвратява симптомите на настинка, продължителността и сериозността на симптомите при тези, които се разболели, изглежда са намалени, като хората боледуват средно около 5 дни, вместо 7.
Едно подобно проучване, използващо билката ехинацея, открива намаляване на симптомите, което е с малка статистическа значимост. Но ако съберете всички тези проучвания, въпреки че повечето от индивидуалните проучвания не откриват статистически значими подобрения, ако сравните всички, ще видите, че може да има около 20% намаление на честотата на настинките, въпреки че има притеснение относно избирателно докладване и предубеденост към публикации, което означава, че много открития и цели проучвания изглежда липсват, което предполага може би, че проучванията с негативни резултати са тихомълком прибрани на тъмно. И така, не сме напълно сигурни за ехинацеята, но всички проучвания с черен бъз изглежда имат положителни резултати, според което добавките с черен бъз осигуряват ефективна опция на лечение, когато не е необходимо по-сериозно лечение. Това заключение идва от някого с очевидни конфликти на интереси, обаче. Всъщност, всеки от четирите проучвания върху черния бъз били финансирани от самите компании за продукти от черен бъз.
Има ли някакви други плодчета, които биха могли да помогнат? Едно рандомизирано плацебо контролирано интервенционално проучване, финансирано, предвидимо, от Ocean Spray, установява, че гама-делта-Т клетките на хората, които пият ниско калорична напитка със сок от червени боровинки за 10 седмици, изглежда се размножават с почти 5 пъти по-голяма скорост. Тези имунни клетки служат като първа линия на защита, въпреки че хората не изглежда да са имали по-малко настинки, но са страдали по-малко, но не достатъчно, за да може това да предотврати болничен от работа или нарушаване на техните дейности.
Но поне за червените боровинки никога не е било съобщавано, че причиняват панкреатит. Някакъв човек, който приемал екстракт от черен бъз, не само че преживял случай на остър панкреатит, внезапно болезнено възпаление на панкреаса, но и се оправил, когато го спрял, после се появило отново години по-късно, когато започнал да го приема отново, което предполага, че има причинно-следствена връзка. Защо да приемаме екстракти от черен бъз, обаче, когато можем просто да ядем самите плодчета бъз? Ами, сготвени няма проблем, но консумацията на суров черен бъз може да доведе до това да си изповръщате червата.
О, кажете ми сега! Открих го по трудния начин, както обясних в един отговор на въпроса: кой беше най-лошият ден в живота ми в интервюто за Лондон Реал по случай книгата „Можем да сме здрави“. Оказва се, че плодовете на черния бъз образуват цианид, толкова много, че осем души е трябвало да бъдат евакуирани с линейка, след като някой донесъл прясно изцеден сок от черен бъз на едно събиране.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/elderberry-benefits-and-side-effects-does-it-help-with-colds-and-the-flu/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев