Големите конференции по кардиология привличат по-голямата част от кардиолозите в страната на едно място. Така че, хей, ако ще имате сърдечен удар, изглежда това е мястото да го направите. И наистина, именно тогава президентът на Американската сърдечна асоциация преживява своя, часове след речта му. С толкова много водещи кардиолози от страната на конференцията, може би е лош момент да изпаднете в сърдечен арест някъде другаде, обаче, няма как да знаем… докато не направим проучване.
За тяхна изненада учените установили значително по-ниска смъртност сред хората със сърдечна недостатъчност или сърдечен арест по време на големите национални срещи по кардиология. Защо смъртността е по-ниска, когато повечето кардиолози ги няма? Едно възможно обяснение е, че интензивността на лечението може да бъде по-ниска, което предполага, че вредите от такова лечение може неочаквано да надхвърлят ползите. Техните резултати отразяват парадоксалните открития, документирани по време на трудова стачка от израелските лекари, по време на която смъртността очевидно драстично намаляла. И не е само за една стачка. Това е разглеждано множество пъти и във всички докладвани случаи смъртността или остава същата или намалява. В четири от седемте случая смъртността намалява като резултат от стачката, а в три нямало значително промяна.
Фактът е, че много сегашни медицински практики се оказва, че не предлагат никакви ползи, а напротив, повече вреди. Дори самите лекари оценяват, че около една пета от медицинската грижа не е необходима. Свикана е национална среща на върха от съвместната комисия, която акредитира болници и Американската медицинска асоциация, за да се идентифицират области на прекомерна употреба – лечения, които не осигуряват никакви или пренебрежими ползи – а излагат пациентите на риск от вреда за нищо. Призовават пет практики: например, изписването на антибиотици за вирусни инфекции на горните дихателни пътища, харчейки милиарди долари за лекарства, които не действат (а понякога просто влошават нещата). Но друга твърде използвана практика, която откриват, е избираемата перкутанна коронарна интервенция, с други думи ангиопластиката и стентовете.
За да разберете всички за какво става дума, преди да се потопим, коронарното артериално заболяване, убиец номер 1 на мъже и жени, включва блокажи на кръвоносните съдове, които са свързани със самия сърдечен мускул. Недостатъчният кръвопоток може да доведе до един вид болка в гърдите, наречена ангина, или ако е достатъчно силна, до сърдечен удар. Доказано е, че растителното хранене и начин на живот оправят тези блокажи като лекуват причината, поради която артериите са се запушили. Но за тези, които не могат или не искат да променят храненето си, има лекарства, които могат да помогнат, както и по-инвазивни лечения, като сърдечна операция в опит за поставяне на байпас на блокажа или перкутанна коронарна интервенция. Това е, когато лекарите вкарват малки балони или метални тунели, наречени стентове през големите кръвоносни съдове, обикновено в слабините и ги зашиват чак до сърцето. По този начин може да се навлезе в блокираните кръвоносни съдове и да се направи опит да се отворят. При сърдечен удар това може да бъде животоспасяващо. Но стотици хиляди такива процедури се извършват всяка година за стабилна ангина, което означава в неспешни случаи, а това може да облекчи симптомите, но не намалява риска от поява на сърдечен удар в бъдеще или смърт от него.
Не всеки обаче знае това. Хората погрешно мислят, че процедурата предлага повече отколкото просто облекчаване на симптомите. Това е една от причините, поради които правя тази поредица видеа. Както казват от Харвард, стентовете са за болката, не за предпазване. Но изненадващо се оказва след това, че стентовете може и да не помагат дори и за болката, както се оказва в това двойно тайно рандомизирано контролирано проучване… Чакайте малко, можете да подведете хората относно активното лечение в проучвания върху лекарства, като им давате плацебо захарно хапче, но няма ли да забележат, ако се подложат на операция, независимо дали минат през слабините или не? Не и ако се подложите на фалшива операция – плацебо операция, при която режат всички, завързват катетър и в последния момент на случаен принцип поставят или не поставят стент. И тези, които се подложили на фалшивата операция, се справили също толкова добре, колкото тези с реалната стандартна операция. Чакайте малко, няма полза от ангиопластиката и стентовете, освен при спешни случаи? Не предотвратява сърдечни удари, не ви кара да живеете по-дълго и дори не помага със симптомите? И след като процедурата носи някакви рискове – включително смърт – може би стентовете трябва да се използват само от хора, които активно имат сърдечни удари. Но чакайте малко, значи стотици хиляди хора получават тези операции за нищо? Как лекарите оправдават това? Дали е просто алчност? Как убеждават хората да се запишат? Дали просто не им казват истината? И чакайте малко, защо не действа? В крайна сметка се отваря блокирана артерия. Има просто твърде много въпроси, на които ще започнем да отговаряме в следващото видео.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/do-angioplasty-heart-stent-procedures-work/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев