Автоимунният тироидит, също известен като болест на Хашимото, е автоимунно нарушение на специфичен орган, при който тялото ви атакува собствената ви щитовидна жлеза, което често води до хипотироидизъм, поради унищожение и сраствания на самата жлеза. Знаем, че има генетичен компонент, тъй като еднояйчните близнаци са по-склонни към споделяне на заболяването, отколкото двуяйчните. Дори и с еднояйчни близнаци, обаче, процентът на съответствието е само около 50%, което означава, че дори и еднояйчният ви близнак, с на практика същото ДНК като вашето, да има заболяването, има само шанс от едната страна на монетата вие да се разболеете, а това подчертава, че други фактори, различни от гените ви, играят роля в развитието на заболяването. Гените зареждат пистолета, но околната среда може да натисне спусъка.
Над 90 химикала е доказано, че нарушават хормоналния баланс или функцията на щитовидната жлеза; само няколко от тези замърсители обаче показват доказателства, че допринасят към автоимунното заболяване на щитовидната жлеза. Те включват полиароматни хидрокарбони, които пушачите приемат в големи количества от цигарите, но при непушачите излагането идва почти изцяло от храната. Полицикличните ароматични хидрокарбони се образуват основно, когато мускулното месо, като телешко и свинско, риба или пиле, се готвят на висока температура, като при гриловането. ПББ са един вид огнезабавящ химикал, който вече не се произвежда в САЩ, но все още се съдържа в морската хранителна верига. А ПХБ се използва в голям брой индустриални процеси и се оказва в телата на хората до голяма степен чрез консумацията и на риба, но също и на други видове месо и яйца.
Човек би предположил, че хората на растително хранене биха имали по-ниски нива на хипотироидизъм и наистина, въпреки ниските си прием на йод, веганските диети обикновено имат защитна роля. Но никога не е правено интервенционално изследване. Изпробвана е модификация на палео диетата при пациенти с Хашимото, но не изглежда да е подобрила функцията на щитовидната жлеза.
Това, което обаче я е подобрило, е Нигела Сатива. Това име сигурно звучи познати на всеки, който е чел най-новата ми книга „Как да не спазваме диети“ или е гледал най-новата ми презентация на живо „Отслабване на база на научни доказателства“. Нигела Сатива е научното име на черния кимион, който е просто обикновена подправка, но също така се използва за голямо разнообразие от медицински цели.
В това проучване, рандомизирано, двойно тайно проучване с плацебо контролна група, осем седмици прием на половин чаена лъжичка черен кимион на прах на ден при пациенти с Хашимото. Не само че имало значително намаление на телесното тегло, заради което той присъства в книгата ми, но и също значително намалява стимулирането на хормоните на щитовидната жлеза, знак, че функцията на щитовидната жлеза се подобрява. Дори понижава нивата на автоимунните антитела на щитовидната жлеза, както и повишава нивата в кръвта на хормона Т3 при пациентите с Хашимото. Като допълнение, има значително понижение и на Интерлевкин 23, възпалителен сигнал на клетките, за който се смята, че помага за автоимунното възпаление на щитовидната жлеза, така че още повече се потвърждава противовъзпалителната природа на растението. А какви са страничните ефекти? Ами, 17% спад на лошия LDL холестерол.
Имайки предвид факта, че пациентите с Хашимото могат да бъдат с особено висок риск от развиване на сърдечно заболяване, именно това е страничният ефект, който търсим. Имайки предвид тези здравословни ползи от черния кимион, може да се смята за терапевтичен подход в лечението на метаболитните нарушения, свързани с Хашимото.
Едно подобно проучване не успява обаче да открие ползи. Същата доза, същото време, но никакви значителни промени във функцията на щитовидната жлеза. За разлика от последното проучване, обаче, не всички са били пациенти с Хашимото, а по-скоро с хипотироид поради някаква причина, а това е възможно да е променило резултатите. И е възможно съветите към пациентите да приемат дози черен кимион с хормонозаместващата си терапия за щитовидната жлеза, да са повлияли върху нейното усвояване, подобно на други храни и лекарства, поради което пациентите обикновено биват съветвани да я приемат на празен стомах. И след като няма нежелани ефекти – искам да кажа, та това е обикновена подправка – защо да не опитаме? Най-лошото, което може да се случи, е да имате по-вкусна храна.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/diet-for-hypothyroidism-a-natural-treatment-for-hashimotos-disease/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев