Ангиопластиката и поставянето на стентове продължава да се извършва често за пациенти с неспешно коронарно артериално заболяване, въпреки ясните доказателства, че това дава минимални ползи. Например, не предотвратява инфаркти или смърт, но все пак 9 от 10 пациенти погрешно вярват, че процедурата ще намали шансовете им от това да се сдобият с инфаркт. Но в същото време кардиолозите не са глупави. Тези, които им предлагат стент и тези, които извършват процедурата, не вярват това. Добре, защо тогава го правят? Фокусни групи кардиолози документират пропаст между знание и поведение. Въпреки че са наясно с доказателствата, те препоръчват и извършват ПКИ (ангиопластика и стентове), защото някак си вярват, че помага по някакъв лошо дефиниран начин. „Лекарите обикновено оправдават подходи, небазирани на науката, („Знам, че данни показват, че няма полза, но…“) като се фокусират върху това [колко лесно е да се извършва процедурата] и вярата, че отпушената артерия е по-добра“, дори ако реално не повлиява върху резултатите, докато минимизира рисковете. Процедурата убива само 1 на 150 души. Така че, тук някои обвиняват пациентите, че не са слушали, но може би лекарите са тези, които пренебрегват доказателствата.
Или може би лекарите имат твърде бедна представа за относителната статистика, за да информират адекватно пациентите си? Независимо от всичко, това, което имаме тук, е неуспех на комуникацията. Така че, развити са инструменти. Например, примерен документ за информирано съгласие, който изрежда потенциалните ползи и рискове, дори обяснява колко процедури са направили вашите лекари и разходите, които трябва да платите от джоба си. Забележете, че има много празни места за попълване, обаче. Какви са конкретните цифри?
Клиниката Мейо излиза с някои прототипни подходи за взимане на решения. По отношение на ползите, дали поставянето на стент в сърцето ми ще предотврати инфаркти или смърт? Не, стентовете няма да понижат риска от инфаркт или смърт, но една седмица по-късно тези, които са получили стент, твърдят, че се чувстват по-добре поне, въпреки че година по-късно дори ползите, свързани с облекчение на симптомите, изглежда изчезват. Добре, изглежда има временно облекчаване на болката в гърдите. Ами рисковете?
По време на процедурата за поставяне на стент, от 100 души двама ще имат кървене или увреждане на кръвоносните съдове, а един ще има много по-сериозни усложнения, като инфаркт, инсулт или смърт. И след това, през първата година след стента, трима ще имат случаи на кървене заради лекарствата за разреждане на кръвта, които трябва да приемате, защото имат този чужд материал в сърцето си. Но това невинаги действа, и така на двама души ще им се запуши стента, което ще доведе до инфаркт.
Какво казва за това най-големият производител на стентове в света? Те признават, че доказателствата показват, че стентовете не дават на хората по-голяма продължителност на живота, но хей, по-дългият живот е надценен. Вижте, ако това е всичко, за което ни е грижа, да живеем по-дълго, цели дисциплини от медицината ще изчезнат. Защо да се ходи на зъболекар? Разбира се, разликата е, че 80% не вярват, че запълването на кариес ще спази живота им, както погрешно смятат за стентовете, а няма дори едно на сто шанс да не преживеете зъболекарския стол.
Компаниите за стентове активно подвеждат с реклами като тази. „Отворете сърцето и живота си.“ „Широко отворен живот.“ „Свободата започва тук.“ Тяхната телевизионна реклама споменава няколко странични ефекта. Оказва се, че пропускат няколко, но по-важното е, че те дават фалшиво впечатление, че стентовете са много повече от просто скъпи, рисковани превръзки за временно облекчение на симптомите. Но какво лошо има в облекчаването на симптомите? Вижте тези усмихнати лица. Дори и ако ползите са само симптоматични и не продължават дълго, ако хората мислят, че това надделява над рисковете, какъв е проблемът?
Ами ако ви кажа, че дори облекчаването на симптомите може би също е сложен плацебо ефект и човек може да получи същото облекчение с фалшива операция. И така, наистина ли няма никакви ползи? Ще видим какво казва науката в следващото видео.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/angioplasty-heart-stent-risks-vs-benefits/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев