Проучванията върху ефектите от терапията сред природата – традиционна практика в Япония с посещение на гора и вдишване на въздуха й така – се оказва, че предизвикват значително увеличение в броя и активността на естествените клетки убийци, което може да продължи цял един месец. И понеже естествените клетки убийци са един от начините, по които тялото ни се бори с рака като убива туморните клетки, откритията предполагат, че посещенията в гората може да имат превантивен ефект върху появата и развитието на рака. Добре, но как? Защо средата в гората увеличава активността на естествените клетки убийци? Какво има толкова в гористата среда?
Едно от предположенията е, че подсилването може да е свързано с намаление на стреса. Ако измерите количеството адреналин, което протича през организма, дали престоят в гората, а не в града, намалява нивата на адреналина? Да, това е така, но ако накапете малко адреналин върху човешки кръвни клетки в съд на Петри, няма да има никакъв ефект. Хормонът на стреса, кортизол, от друга страна, драстично потиска активността на естествените клетки убийци. Така че, може би гората довела до по-малко стрес, по-малко кортизол, което освобождава естествените клетки убийци и така получавате това голямо засилване на активността?
Знаем, че ако сме заобиколени от природата, това може да намали нивата на кортизол в слюнката ни, но какво да кажем за кръвта? Значително понижение само след един ден разходка в гората. Но една седмица по-късно кортизолът се нормализира, а ефектите от гората понякога изглежда, че продължават цял месец. Има ли друго нещо, което може да причини промени в имунната система в дългосрочен план?
Може би ни липсват някои от старите ни приятели. Ако вземете проби от въздуха навън, ще видите разнообразие от микроорганизми, които обикалят наоколо от почвата или водата, които липсват във въздуха вътре (които се доминират от организми, които живеят върху нас или се опитват да ни атакуват). Така че, може би на ежедневна база, по отношение на поддържането на имунната ни система в готовност, може и да не е достатъчно да срещнем само предубедените микроби от съвременната синтетична затворена среда, на която й липсват някои от старите приятели и която вероятно не прилича особена на микробите, с които сме еволюирали да живеем в продължение на милиони години.
Или може би причината са самите растения. Може би е ароматът на гората. Дърветата произвеждат ароматни съединения, наречени фитонциди, като пинен, който може да вдишате с белите си дробове в гората. Но дали тези съставки реално влизат в кръвта? Един час в гората и ще получите 6 пъти увеличение на нивата на пинен, циркулиращи в кръвта ви. Добре, но за да свържем всички точки, фитонцидите, като пинен, тези дървесни етерични масла ще трябва да предизвикат активност на човешките естествени клетки убийци. И познайте какво? Фитонцидите предизвикват активност при човешките естествени клетки убийци. Ако поставите няколко естествени клетки убийци в съд на Петри с няколко неподозиращи клетки от левкемия, вашите убийци могат да заличат част от раковите клетки. Но ако добавите дъх на кипарис, бял кедър, евкалипт или бор, раковите клетки няма да издържат.
Комбинацията от дървесни аромати подобрява възстановяването на мишките, преминали през преса за изцеждане, но това е проучването, което търсех. Ако искаме да знаем дали магическата съставка е ароматът на гората, то нека видим дали можем да постигнем същото това подсилване на активността на естествените клетки убийци само чрез изпаряване на етерични масла от едно от дърветата в хотелска стая през нощта. И подействало! Значително увеличение на активността на естествените клетки убийци, въпреки че това увеличило тяхната активност само, а не броя им, а това да се намирате в гората реално може да направи и двете. Така че, може би е комбинация от аромата на дървото и по-ниските нива на кортизол, които действат заедно?
По ирония на съдбата, тези фитонцидни съставки са част от собствената имунна система на дървото, което именно може да бъде командирът. Изследователите спекулират, че тези съставки могат да играя някаква роля във факта, че районите с повече гори в Япония изглежда имат по-малък процент на смъртност от рак на гърдата и рак на простатата. Престоят в природата също се оказва, че е важна стратегия сред пациентите с рак. Оказва се, че това може потенциално да помогне повече отколкото самата терапия за рак, благодарение само на аромата на дърветата.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/why-does-forest-bathing-boost-natural-killer-cell-function/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев