Има една книга, която първоначално беше публикувана през 80-те и след това се препубликува, озаглавена ДИЕТИТЕ ВИ ПРАВЯТ ДЕБЕЛИ. Тъй като повечето хора, които отслабват, в крайна сметка си връщат килограмите, притеснението е, че може да има странични последици за здравето от така наречения йо-йо ефект. Тази идея се появи от проучвания върху животни, които показват, например, разрушителни ефекти от гладуването и захранването на затлъстели плъхове. Това улови вниманието на медиите, което доведе до всеобхватна обща вяра относно опасностите от цикъла на теглото, което обезкуражава хората от това дори да опитат.
Дори и данните за животните обаче са непълни. Например, цикълът на теглото на мишките ги кара да живеят по-дълго. Най-важното обаче, един преглед на данни за хората заключава, че доказателствата за странични ефекти от отслабването изглеждат недостатъчни, ако изобщо съществуват. Заключението: Диетите с йо-йо ефект са по-добри от нищо.
В идеалния случай, можем да слезем до ИТМ 20 до 22, но индексът на телесната маса не взема предвид композицията на теглото. Например, бодибилдърите са тежки като тегло, но могат да са много слаби. Мярката на златния стандарт на затлъстяването е процентът телесни мазнини, но точното измерване може да бъде сложно и скъпо. Всичко, от което се нуждаете, за да измерите ИТМ, са височината и теглото, но това може да подцени истинското разпространение на затлъстяването.
СЗО дефинира затлъстяването като процента на телесните мазнини над 25% при мъжете или 35% при жените. При ИТМ от 25, което се счита за малко наднормено тегло, процентът телесни мазнини в една представителна проба от САЩ при възрастните варира между 14% и 35% при мъжете и между 26% и 43% при жените. Така че, можете да сте с нормално тегло, но реално да се затлъстели. Използването на отрязъка от ИТМ за затлъстяването показва само около 1 на всеки 5 американци, че са затлъстели през 90-те години, но въз основа на телесните им мазнини, истинската пропорция дори тогава, е по-близо до 50%. Половината Америка не е просто с наднормено тегло, а затлъстяла.
Така че, само чрез използването на ИТМ, лекарите може и да класифицират погрешно над половината от затлъстелите хора като просто с наднормено тегло или дори с нормално тегло и да пропуснат възможността да се намесят. Важното нещо не е терминът, обаче, а последствията за здравето. По ирония на съдбата, ИТМ изглежда е дори още по-добър предсказател смърт от сърдечно-съдови заболявания, отколкото процента телесни мазнини. Искам да кажа, това предполага, че излишното тегло от какъвто и да е източник, мазнини или мускули, може би не е здравословно в дългосрочен план. Продължителността на живота на бодибилдърите наистина изглежда, че е по-кратка. Те имат около една трета по-висока смъртност, отколкото останалото население. Средната възраст на смърт при тях е около 48 години, но това може и да се дължи от части на токсичните ефекти на анаболните стероиди върху сърцето.
Видният физиолог нутриционист Ансел Кийс (на когото са кръстени К-дажбите) предлага метода на огледалото. Ако наистина искате да знаете дали сте затлъстели, просто се съблечете и се погледнете в огледалото. Не се притеснявайте от модерните лабораторни измервания; вие ще разберете! Всички мазнини не са еднакви, обаче. Имаме отпуснатата външна мазнина, която може да забележите как се полюшва по тялото, но имаме после по-рисковите, по-дълбоките висцерални мазнини, които обикалят и проникват във вътрешните ви органи. Измерването на ИТМ е просто, евтино и ефективно, но не взема предвид разпределението на мазнините по тялото, докато обиколката на талията може да даде измерване на по-дълбоките скрити коремни мазнини.
Както ИТМ, така и обиколката на талията могат да бъдат използвани за предричане на риска от смърт, поради излишни телесни мазнини, но дори при същия ИТМ изглежда има почти права линия на увеличение на риска от смъртност с разширяването на талията. Човек с нормално тегло и затлъстяване, което означава някой, който дори не е с наднормено тегло според ИТМ, но има мазнини в средната част на тялото, може да има два пъти по-голям риск от смърт, в сравнение с някой, който е затлъстял според височината и теглото си. Ето защо текущите препоръки препоръчват да се измерват и двете: ИТМ и обиколката на талията. Това може да бъде особено важно за по-възрастните жени, които губят приблизително 5.8 кг кости и мускули, докато остаряват от 25 до 65-годишна възраст, докато депата им на висцерални мазнини стават четири пъти повече (мъжете обикновено само ги удвояват). Така че, дори и ако една жена не наддаде никакво тегло въз основа на кантара в банята, тя може и да наддава мазнини.
Каква е границата за талията? Повишеният риск от метаболитни нарушения започва при коремна обиколка от 80 см при жените и при 98 см при мъжете, въпреки че е по-близо до 90 см при мъжете от Южна Азия, Китай и Япония. Границата за значително повишаване на риска започва при около 87 см за жените и 100 см за мъжете. Веднъж след като преминете през обиколка на талията от около 109 см за мъжете, процентът смъртност се изстрелва до 50%, в сравнение с мъже с 20 см по-малък стомах. А жените страдат от 80% по-голяма смъртност при 95 см, в сравнение със 70 см. Анализът на метъра може да означава съкращаване на живота с няколко години за един човек.
Добрата новина е, че най-рисковите мазнини са най-лесни са премахване. Тялото ви изглежда достатъчно умно, за да може преференциално да изгаря първо злосторните висцерални мазнини. Въпреки че може да се наложи да изгубите цели 20% от теглото си, за да осъзнаете значителните подобрения в качеството на живот за повечето хора с тежко затлъстяване, рискът ви от заболявания намалява почти веднага. При отслабване от 3% (3 кг за някой, който тежи 90 кг), контролът на кръвната ви захар и триглицеридите започва да се подобрява. При 5% кръвното налягане и холестеролът ви се подобряват. Само 5% отслабване (около 5 кг за някой, който тежи 90 кг) може да намали риска ви от развитие на диабет наполовина.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/whats-the-ideal-waist-size/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев