Изглежда сме свикнали със смъртоносната заплаха от затлъстяването. Ако се върнете към медицинската литература отпреди половин век, когато затлъстяването не беше просто бягане-по-пътеката, описанията са много по-мрачни: „Затлъстяването е винаги трагично и неговите опасности са ужасяващи.“ Но не е само затлъстяването. От 4-те милиона смъртни случаи всяка година, приписвани на излишната телесна мазнина, почти 40% от жертвите са просто с наднормено тегло, не затлъстели. Според две известни Харвардски проучвания, наддаването на тегло дори толкова малко, колкото 5 кг от ранна към средна възраст увеличава риска от сериозни хронични заболявания, като диабет, сърдечно-съдово заболяване и рак. Обратната страна на монетата, обаче, е, че дори и най-малкото отслабване може да има сериозни ползи за здравето.
Какъв е оптималният индекс на телесната маса? Най-големите проучвания в САЩ и по света откриват, че нормален индекс на телесната маса, ИТМ от 20 до 25, е свързан с най-дълга продължителност на живота. Ако вземем заедно всички проучвания с най-дългото проследяване, той ще бъде стеснен още повече до ИТМ от 20 до 22. Това ще е около между 56 и 61 кг за някой, който е висок 167 см. Можете да паузирате видеото тук, за да използвате тази унисекс таблица, за да видите какво е вашето оптимално тегло, въз основа на височината ви.
Но дори и с нормален ИТМ, рискът от развитие на хронични заболявания, като диабет тип 2, сърдечно заболяване и други видове рак започва да се покачва към по-горния край, дори започвайки толкова ниско, колкото ИТМ от 21. ИТМ от 18,5 и 24,5 се считат в рамките на нормалния обхват, но ИТМ от 24,5 може да бъде свързан с двойно повече риск от сърдечно заболяване, в сравнение с 18,5. Вижте тази графика с диабета сред жените, пет пъти по-голяма разлика в процента диабет изцяло в рамките на така наречения идеален обхват под 25.
Също както има градации на риска в рамките на нормалния обхват на ИТМ, има и спектрум на затлъстяването. Клас 3 затлъстяване, ИТМ над 40, може да бъде свързан със загубата на десетилетие живот или повече. При ИТМ по-висок от 45, като човек, висок 167 см и тежащ 127 кг, продължителността на живота може да намалее до тази на един пушач.
Има обаче така наречените „скептици на затлъстяването“, които спорят, че здравословните последици от затлъстяването не са ясни или че дори са доста преувеличени. Те са един пъстър куп, вариращи от феминисти, странни теоретици и нови агеисти на „далечното дясно крило, уебсайтове в защита на оръжията, в защита на Америка, където идеята е, че алармистите на затлъстяването са бавачки на държавата комунисти, които просто искат да ни попречат да се забавляваме…“
За разлика от активистите, които например се организират, за да разпространят знание и да ликвидират епидемията на СПИН, движението за приемане на големия размер изглежда има обратната цел, призовавайки за по-малко публично достояние и третиране на проблема. (Те имат обаче добри лозунги: „Ние сме тук, ние сме сфери, свиквайте!“) Аз съм аз борбата срещу стигмата около размера и дискриминацията – имам цяла секция върху стигмата на теглото в новата си книга – но страничните здравословни последици от затлъстяването са установен научен факт.
Не може ли да сте дебели, но във форма? В едно проучване от над 600 столетници (хора, живеещи над 100), само около 1% от жените и нито един от мъжете били затлъстели. Но изглежда има рядка подгрупа от затлъстели хора, които не страдат от типичната метаболитна цена, като високо кръвно налягане и холестерол. Това повдига възможността да има нещо, като „злокачествено затлъстяване“ или „здравословно затлъстяване“. Може просто да е въпрос на време, обаче, преди да се развият рисковите фактори. И дори и ако не се развият, проследени достатъчно дълго, дори и, цитирам „метаболитно здравите“ затлъстели хора имат повишен риск от диабет и омазнен черен дроб, както и сърдечно-съдови проблеми, като сърдечен удар и/или преждевременна смърт. Заключението: има силни доказателства, че така нареченото „здравословно затлъстяване“ е мит.
Много „активисти на мазнините“ се опитват да омаловажат рисковете от затлъстяване, дори и те да са сред най-големите жертви на епидемията. Лин Макафи е директор на медицинската защита за Съвета по дискриминация на размера и теглото и рутинно участва в конференции за затлъстяването и правителствени панели относно затлъстяването. „Аз не съм особено заинтересован от [здравето],“ и тя допълва цитата, „и, Господи, как мразя науката.“

Източник: https://nutritionfacts.org/video/whats-the-ideal-bmi/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев