Синдромът на сухото око е едно от най-често срещаните очни заболявания, което причинява раздразнение и дискомфорт и може да намали функционалното зрение и понякога да причинява драстично влошаване в качеството на живот. Около 5 милиона американци мъже и жени над 50-годишна възраст страдат от умерена до тежка форма на синдрома на сухото око, а десетки милиони имат леки или епизодични проявления на заболяването с разходи от над $50 милиарда.
По отношение на лечението има различни капки и лекарства, които могат да помогнат. Ние харчим стотици милиони долари върху неща, като изкуствени сълзи, но в момента няма налична терапия, която реално да поправи проблема. Ако лекарствата не работят, лекарите могат да опитат да запушат изходящите слъзни канали, но това може да причини усложнения, като изместване на тапите и тяхното ерозиране в лицето, което изисква хирургично премахване. Или хирурзите могат просто да обгорят или зашият каналите. Трябва да има по-добър начин.
Ами превенцията? Сухотата в очите може да бъде причинена от операция по лазерна корекция на зрението, а това засяга около 20-40% от хората шест месеца след операцията. При един милион такива процедури по лазерна корекция на зрението годишно, това са много хора, а понякога симптомите в дългосрочен план могат да бъдат тежки и увреждащи.
Има дълъг списък с лекарства, които могат да го направят: антихистамини, деконгестанти, почти всички антидепресанти, антиконвулсанти, антипсихотици, лекарства за Паркинсон, бета-блокери, хормонални терапии, както и някои билкови препарати.
В развиващия се свят дефицитът на витамин А може да започне като сухота в очите и после да се развие и да стане водещата причина за предотвратима детска слепота. Дефицитът на витамин А почти никога не се случва в развития свят, освен ако не се прави преднамерено. Има един доклад от 60-те години за един човек, който нарочно се хранел с диета, дефицитна на витамин А, прехранвал се само с хляб и сок от лайм в продължение на 5 години и очите му се превърнали в това. Но по-добре е от тази бедна жена, член на някакъв култ, която се опитала да живее само на кафяв ориз и билков чай, чиито очи буквално се стопили и колабирали.
Има също и няколко докладвани случая на деца аутисти, които отказвали да ядат каквото и да е, освен пържени картофи или мъфини с бекон и боровинки и разтворими сокчета, и така развили дефицит на витамин А. Има един случай в Бронкс, описан като веган диета и дефицит на витамин А, но причината не е била веган диетата на детето; то отказвало да яде зеленчуци, консумирало само чипс, зърнена закуска от пукан ориз с необогатено соево мляко и сокове. Неговите родители нямали способността да надделеят на тенденцията на детето да избягва плодове и зеленчуци.
Растителното хранене може да бъде най-доброто нещо за пациенти със синдром на сухота в очите, тези, които носят контактни лещи и тези, които желаят да увеличат слъзния си секрет. Хората със сухота в очите трябва да бъдат съветвани да понижат приема си на протеини, общите мазнини и холестерола си и да увеличат сложните въглехидрати, да увеличат съдържанието на витамин А като приемат червени, оранжеви, жълти и тъмнозелени листни зеленчуци, да увеличат приема си на цинк и фолат като консумират цели зърнени, бобови и сурови зеленчуци, особено спанак, да осигурят достатъчно B6 и калий като приемат ядки, банани и бобови, да осигурят достатъчен прием на витамин C като приемат цитруси, да елиминират алкохола и кофеина, да намалят приема си на захар и сол и да увеличат консумацията на вода на шест до осем чаши на ден.
Знаем, че дехидратацията може да доведе до суха уста. Може ли дехидратацията да причини сухи очи? Изглежда някак очевидно, но очевидно това никога не е подлагано на тест досега. Дали отговорът е просто да се пие повече вода? Ами, знаем, че тези, които страдат от сухота в очите, са сравнително дехидратирани. Оказва се, че слъзната секреция намалява при прогресивна дехидратация, също както намалява и слюнката ни, което води до сухота в устата. И наистина, когато човек е все повече и повече дехидратиран, урината се концентрира, както и течността на сълзите. Но човек може да поправи това с рехидратация, което навежда на вълнуващата идея, че подобрението на хидратацията на цялото тяло чрез окуражаване на хората да пият повече вода, може да има важни терапевтични ефекти за пациенти със сухота в очите. Изследователите препоръчват осем чаши вода на ден за жените и десет чаши на ден за мъжете.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/treating-dry-eye-disease-with-diet-just-add-water/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев