Чрез култивиране на мускулното месо директно, без органи, като черва, честотата на хранителните заболявания може да се намали значително, както и излагането на антибиотици, пестициди, арсен, диоксини и хормони, свързани с конвенционално отглежданото месо. В момента седем хормонални лекарства са одобрени от Агенцията за контрол на храните и лекарствата, с цел увеличаване на производството на мляко и месо. В ЕС има пълна забрана на такава употреба. Но дори и без инжектираните хормони, животинските продукти естествено съдържат хормони, защото те идват от животни. Яйцата, например, допринасят повече към приема на естрогени от храната, в сравнение с телешкото, независимо дали животното е третирано с допълнителни хормони или не. В крайна сметка, яйцата идват директно от яйчниците на кокошката. Разбира се, те плуват в хормони. Но ако просто отглеждате мускулното месо или яйчните белтъци директно, не е нужно да включвате репродуктивни органи, надбъбречните жлези или които и да е свързани с тях хормони.
Химичната безопасност е друго притеснение при производството на месо при сегашните системи на производство. Има химични токсиканти и индустриални замърсители, които се натрупват в хранителната верига, като пестициди, ПХБ, тежки метали, забавители на горенето. Но с култивираното месо, няма хранителна верига. Можете да отглеждате всичката риба тон, която поискате без никакъв живак.
Когато СЗО определи, че преработеното месо е известен човешки канцероген, а непреработеното месо е вероятен човешки канцероген, те дори не говориха за канцерогенните замърсители на околната среда. Когато изследователите тестваха купешкото месо за наличие на 33 химикали с изчислен канцерогенен потенциал, като полициклични ароматични хидрокарбони, органохлорни пестициди, като ДДТ и подобни на диоксин ПХБ, те стигнали до заключението, че за да се намали риска от рак, има предложение за ограничаване на приема на телешко, свинско или пилешко месо до максимум 5 порции на седмица.
Защо да се култивира месо от нищото, когато можете просто да си купите био месо? Защото, изненадващо, консумацията на био месо не намалява канцерогенния потенциал, свързан с приема на тези индустриални замърсители. Наскоро голям брой изненадващи проучвания сравняват наличието на замърсители на околната среда в био месото и в конвенционалното месо, и се оказва, че био месото понякога е по-замърсено. И не само телешкото. По-високите нива се съдържат и в свинското и пилешкото, също.
Ако погледнете микрозамърсителите и химичните остатъци в био и конвенционалното месо, няколко замърсители на околната среда – диоксини, ПХБ, олово, арсен – са измерени при значително по-високи нива в пробите с био месо. Зеленото е био; синьото, конвенционално, въпреки че готвенето помага за изтегляне на част от мазнината там, където има концентрации на ПХБ.
Морската храна изглежда е изключение, въпреки че, при готвене на пара, например, като цяло се увеличават нивата на замърсяване, увеличава се излагането на замърсители, а нивата на живак се концентрират до 47%. И така, по-добре е няма изобщо токсично натрупване.
Да, над 95% от излагането на индустриални замърсители при хората, като диоксини и ПХБ, идва от храни като месо, мазна риба и млечни. Но то не се появява просто така магически. Единственият начин, по който пилешкото, рибата и други видове месо водят до излагане при хората, е защото те се натрупват през целия живот в нашия замърсен свят от пещите за горене на боклуци, електроцентралите, утайките от канализациите и така нататък. За разлика от конвенционалното производство на месо, продукцията без клане няма да означава само липса на инфектирани животни, но и липса на замърсени животни. Относно замърсяването това ще е като да вземем машина на времето и да се върнем обратно преди индустриалната революция.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/the-human-health-effects-of-cultivated-meat-chemical-safety/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев