Култивирането на мускулно месо директно от клетки, вместо откъсването му от животните, ще намали риска от хранителни заболявания, които са резултат от фекално замърсяване по време на клането и изкормването на труповете, защото, ако няма изпражнения, няма да има клане, както и няма да има трупове за изкормване. В допълнение, това също така ще намали заплахата от антибиотична резистентност.
За да се компенсира за пренаселените, стресови, нехигиенични условия в животинските ферми, животинските получават масови дози антибиотици, много антибиотици. Тук говорим за 9 милиона килограма на година медицински важни антибиотици. Значи даваме на фермерските животни в САЩ 9 кг лекарства с пеницилин, 7 милиона кг тетрациклин. Това е лудост. Смесват се директно с храната и водата им. Говорим за антибиотици, които са важни за човешката медицина и които се дават на крави, прасета и пилета с тонове, с хиляди тонова, директно в храната и водата им. И всичко това без рецепта; 97% от десетки милиони килограми антибиотици, давани на животните във фермите в САЩ, се купуват без рецепта или без препоръка от ветеринарния лекар. За да купите дори няколко милиграма пеницилин, ви трябва рецепта от лекар, защото това са чудодейни лекарства, които не трябва да се пропиляват. Но междувременно, фермерите могат просто да закарат камиона ви директно до магазина за животни.
И сега, половината от салмонелата в купешкото месо – пилешко, пуешко, телешко, свинско – е устойчива на тетрациклин. Около една четвърт от бактериите са сега резистентни на три или повече от всички класове антибиотици, включително някои са резистентни на цефтриаксон, критично важно лекарство, което използва за лечение на тежки случаи на инфекции със салмонела, особено при деца.
Такива селскостопански последици за антимикробните препарати сега се считат за спешна заплаха за човешкото здраве, с връзката между употребата на антибиотици при животните и антибиотичната резистентност при хората.
Всичко започва с изпражненията. Бактериите, резистентни към антибиотици, се отделят и след това могат да се разпространяват чрез месото или хранителните продукти, замърсени от изпражненията, с вятъра, въздуха или водата, пренасяни от насекоми. Много начини, чрез които резистентните супер бактерии могат да избягат. Така че дори и да не ядете месо, може да сте в застрашени от патогените, освобождавани от стресирания добитък с отслабена имунна система, пълен със замърсявания и натъпкан с антибиотици. Това е една от причините, поради които Американската асоциация на общественото здраве призовава за мораториум над фабриките за животни: цялото замърсяване на заобикалящите общества.
Над 5 тона животинска тор се произвежда за всеки мъж, жена и дете в САЩ всяка година. Всичко започва с изпражненията. Но култивираното месо означава никакви черва, ако или фекални инфекции, не са нужни никакви антибиотици. И никакви остатъци от фекалии или антибиотици в месото, което може потенциално да причини разнообразие от странични ефекти, отвъд просто предаването на устойчиви към антибиотици бактерии на хората.
И нещата се влошават, не се подобряват. Животновъдството в САЩ използва днес повече антибиотици откогато и да е досега. И не е само, защото отглеждаме повече животни. Продажбите на антибиотици в САЩ надминават производството на месо. Да, производството на месо се повишава, но вижте и повишаването на продажбите на антибиотици за производство на месо. С комбинираната мощ на индустрията и на биг фарма – които печелят от продажбата на всички лекарства – е трудно да си представим нещо да се промени на политическата сцена. Може би единствената надежда е промяната на производствената сцена.
Безспирното повишение на супер устойчиви щамове бактерии е сериозен световен проблем, който води до 700 000 смъртни случая всяка година. А прогнозите за употребата на антибиотици в световен мащаб в производството на животински продукти са зловещи, може би превишавайки 100 000 тона антибиотици, които се дават на животните за храна до 2030 г. Доста просто казано, може би сме по пътя към нелечими инфекции като използваме дори малка част от антибиотиците последна инстанция, като карбапенем, само за да свалим няколко стотинки от цената на месото.
И не става въпрос само за бактериите от храната. Имаме луда крава, свински грип, птичи грип с потенциал да убива милиони хора. Скептични ли сте? Имам за вас книга, която да прочетете, чиито автор има невероятни способности за разказване на истории и не трябва да я пропускате.
Имайки предвид опасността, резултат от предишни действия, една статия в „Американския журнал по обществено здраве“ сметна, че е любопитно, че спирането на месото или поне значителното намаляване на изяжданото количество, до голяма степен са изключени като значима превантивна мярка за предотвратяване на следващата грипна пандемия. Да, човечеството изглежда дори не се замисля за тази опция. Но човечеството не е нужно да се замисля за тази опция, защото вече може да прави пилешко всеки ден без черва или бели дробове.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/the-human-health-effects-of-cultivated-meat-antibiotic-resistance/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев