Въпреки че играе важна роля в Африка и Азия като зърнена храна в домакинството, соргото едва наскоро се появява като потенциален хранителен източник в САЩ. И не е само основно зърно в много части от света, но и очевидно се използва в народната медицина. Какви могат да бъде неговите ползи за здравето? Има някои инвитро данни от епруветки и съдове на Петри, а „инвитро“ данни означава „живи обекти“ при лабораторни животни, но съвсем наскоро започваме да виждаме и човешки проучвания.
В едно проучване участниците били помолени да ядат палачинки със сорго, а други – царевични палачинки за вечеря в продължение на три седмици, като и двете групи имали огромен спад от 20% до 30% на холестерола си, но също така им казали и да не приемат никакви яйца и други повишаващи холестерола храни, така че това също може би е играело роля.
Друго проучване опитало бисквити. Тези, които ядели бисквити със сорго, казали, че се чувстват по-заситени отколкото тези, които приемали пшенични бисквити, но това не означава разлика в приема в последващото хранене с всичко, което можете да изядете, така че кой го е грижа какво усетили те субективно, ако не е довело до това да ядат по-малко. Не е чудно, че когато се направи проучване, тези, които приемат бисквити със сорго, в сравнение с тези с пшеница, не отслабнали, въпреки че данните са малко объркани. Едно скорошно проучване заключава, че соргото може да бъде важна стратегия за отслабване при хората, въпреки че групата със сорго всъщност не отслабнала повече. Но те изглежда приемали стотици повече калории на ден, и все пак изгубили повече телесни мазнини, вероятно поради по-голямата им консумация на фибри или други неща, като устойчиво нишесте в соргото. Средството, което използвали, обаче, изкуствено ароматизирана, оцветена и подсладена смес от вода, мляко на прах и или сорго, или пшеница, може и да е полезно по отношение на проучването, за да се направи сляпа контрола, но ви оставя да се чудите какво щеше да се случи, ако реално бяхте приемали цялата храна?
Устойчивото нишесте е нещо вълнуващо, обаче. По-голяма част от нишестето в соргото е или с ниско съдържание на нишесте или напълно устойчиво на храносмилането в тънките черва, което предлага огромно разнообразие от пребиотици за чревната флора надолу по дебелото черво. Очевидно причината не е самото сорго, а взаимодействието с протеините и другите съставки, които ефективно действат като блокери на нишестето, което възпрепятства ензимите, отговарящи за нишестето. Соргото след това се оказва с най-ниското храносмилане на нишесте сред зърнените храни, което е и причината традиционни да се смята за зърно с по-долно качество, но по-долно по отношение на това, че осигурява по-малко калории. Но това, че има по-малко калории е хубаво нещо в епохата на епидемията на затлъстяването.
Ако дадете на някого пълнозърнест мъфин, в сравнение с мъфин със сорго, който съдържа същото количество нишесте, ще видите значително по-високи нива на кръвната захар 45 минути до два часа по-късно, както и по-висок скок на инсулина почти веднага. Като цяло, 25% по-ниски нива на кръвната захар и тялото е трябвало да освободи съвсем малко инсулин, за да се справи, по-малко от половината!
Същото нещо е и с диабетиците: по-ниски нива на кръвната захар с каша със сорго, в сравнение с пшенични трици, като тялото може да се справи само с част от инсулина.
Така че, трябва да образоваме хората колко полезно е соргото и да развием удобни вкусни продукти? Не, то вече е удобно и вкусно такова, каквото е. Едно натискане на бутона на електрическата тенджера под налягане с две части вода, една част сорго и ще е готово за 20 минути. Можете да направите голяма смес и да я използвате цяла седмица, както бихте направили с ориза. Но къде са парите при хората, които ядат сорго под формата на цяло зърно? Вместо това индустрията гледа на соргото за неговия голям потенциал за използването му в така наречените функционални храни и хранителни добавки – искам да кажа, знаехте ли, че добавянето на сорго към свински или пуешки бургери може да намали вкуса им на кашон? И хей, защо просто да го ядем, когато можем и да правим безглутенова бира от него?
Смешно е: в книгата „Как да не спазваме диети“, когато говорех за субсидиите от данъкоплатците за индустриите за захар, царевичен сироп, олио и животни, субсидирането на евтини животински храни, за да се направи това месо от менюто за един долар. На шега попитах: „Кога беше последният път, в който сте хапвали малко сорго?“ Но хей, сега, след като знаем колко е полезно за вас, може би трябва да се възползваме от четвърт милиарда, който харчим в подкрепа на индустрията и да седнем да хапнем малко сорго в крайна сметка.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/the-health-benefits-of-sorghum/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев