Наскоро, Световната здравна организация класифицира преработеното месо, също известно като консервирано месо – бекон, шунка, хотдог, деликатеси и наденици – като определено причиняващи рак при хората. Сякаш това не е достатъчно, високата консумация на преработено месо също така се свързва с повишен риск от преждевременна смърт от всички причини и е рисков фактор за няколкото сериозни хронични заболявания, като диабет тип 2, коронарно сърдечно заболяване и инсулт. Ами проблеми с белите дробове, като астма?
Нитритите се добавят към преработеното месо като консерванти, за да се запази розовия му цвят (за да не посивява), предпазва от вкус на гранясало и предотвратява появата на заболявания като ботулизъм. Но ако същият този натриев нитрит се сложи в питейната вода на лабораторни животни, те ще развият емфизем. Почти всички развиват емфизем. Но това е цялото научно знание, което имаме по темата до 2007 г., докато не излезе това проучване, което открива, че честата консумация на консервирано месо е свързана с повишен риск от развитие на заболявания като емфизем и при хората – хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ). Приемането на месо през ден изглежда прави три пъти по-голяма вероятността от тежко състояние на ХОББ. Но това е проучване в определен период от времето; така че не знаем кое е първото, наденицата или ХОББ. За това имаме нужда от проспективни проучвания, които проследяват хората във времето и голямото проучване върху близнаци в Харвард, както при мъже, така и при жени, открива, че рискът за наскоро диагностициран ХОББ се увеличава с по-голямата консумация на консервирано месо.
В момента имаме проучвания, които включват стотици хиляди хора, които показват, че по-високият прием на преработено месо е свързан с 40% увеличен риск от ХОББ. Стига се до 8% по-висок риск от ХОББ за всеки един хотдог, който изяждате всяка седмица или всяка една наденица за закуска. Какво се случва?
Да, има крайни продукти на гликацията, така наречените гликотоксини, които възпаляват, има наситени мазнини, които също могат да предизвикат възпаление в дихателните пътища; високото съдържание на сол може да представлява потенциален риск от възпаление на дихателните пътища; или увеличението на системното възпаление като цяло. Но причината, поради която, вниманието е върху нитритите, е, защото нитритите могат реално да бъдат един от механизмите, по които тютюневият дим причинява заболявания като емфизем. Да, консервираното месо е основен източник на нитрити в храната, но нитритите са също и страничен продукт на тютюневия дим. Една от основните съставни части, освен въглеродните монооксид и никотина, са азотните оксиди, които се превръщат в нитрити в белите дробове.
Начинът, по който нитритите изглежда причиняват увреждане на белите дробове, е като засягат протеините на съединителната тъкан, като колаген и еластин. Това е, което помага за поддържане на отворените дихателни пътища, но нитритите могат да модифицират тези протеини по начин, който наподобява уврежданията с възрастта, включително фрагментацията на еластина.
Но с толкова голямо увреждане на белите дробове, е логично да приемем, че консумацията на преработено месо може също така да ускори заболяването на тези, които вече го имат. И наистина, консумацията на консервирано месо повишава риска при пациенти с ХОББ, които могат да се окажат обратно в болницата, около два пъти по-голям риск за тези, които приемат повече от средното, а изглежда, че колкото повече човек яде, толкова по-зле става.
Относно здравето на белите дробове, приемът на преработено месо е свързан с вероятно увеличен риск от рак на белите дробове, упадък на функцията на белите дробове и хронична обструктивна белодробна болест. Ами астма? Високата консумация на преработено месо е свързана с по-сериозни симптоми и на астма.
Знаехме за по-високия прием на месо от майките преди бременността, който потенциално увеличава риска от хрипове при децата по-късно (въз основа на проучване от над хиляда двойки майки с деца). И тук не говорим за вдишване на месо в белите дробове и погрешно диагностициране с астма. Тези, приемали най-много консервирано месо, имали 76% по-голяма вероятност от влошаване на астмата отколкото тези, които приемали най-малко. След като затлъстяването е вероятно рисков фактор за астма, обаче, може би влиянието на месото е просто индиректно, като допринася за затлъстяване? Това може да е малка част, но основният ефект изглежда, че е директен, което предполага наличие на вредно влияние на консервираното месо, независимо от теглото. Ако вземем всички проучвания, ще видим, че намаляването на преработеното месо изглежда е важна цел за превенция на астмата на първо място.
Дори и да нямате проблеми с белите дробове, консумацията на преработено месо се свързва негативно с показанията на нормалната функция на белите дробове, докато консумацията на плодове и зеленчуци, както и на антиоксиданти като цяло е свързана с по-добра функция на белите дробове.
Но чакайте малко. Аз ям само изцяло натурален, неконсервиран хотдог, без НИКАКВИ НИТРАТИ ИЛИ НИТРИТИ на етикета. Но ако видите дребния надпис, там пише „освен тези, които естествено се съдържат в… култивирания сок от селъри.“ Вижте, за да избегнат признанието, че са добавили нитрити, това, което правят, е да добавят нещо, което има много нитрати, като селъри, и бактерия, които преобразува нитратите в нитрити. Така че, те добавят нитрити. Потребителите просто са подведени. Не сме добавили никакви нитрити, освен, разбира се… всички нитрити, които сме добавили. Ние се грижим за здравето ви; така че няма добавени нитрити. Кой иска пеперони салам с нитрити? Така че, ние просто добавихме много нитрити. Никога не бихме добавили никакви нитрити. Сега, просто оставете картинката на прасенцето да ви отвлече вниманието от факта, че ние излъгахме в лицето ви. Хормел са ми любимите. „Освен тези, които естествено се съдържат в подправките“ – доста изгодно.
Европа не позволява такъв вид измама на потребители, изисквайки производителите изрично да поставят на етикета, че има нитрити. Дори не може да се напише натурално.
Когато Консюмър Репортс ги подложиха на тест, откриха, че нивата на нитрити във всички продукти, са като цяло едни и същи; така че, „без нитрити“ не означава без нитрити. Консюмър Репортс и Центърът за наука в Публичния интерес издадоха петиция за прекратяване на тази подвеждаща практика. Нитритите са си нитрити. „Тяхното химично съдържание е абсолютно идентично, както и техните ефекти за здравето.“

Източник: https://nutritionfacts.org/video/the-effects-of-processed-meat-on-lung-function/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев