В АБВ-то на последиците за здравето от затлъстяването, И е за имунитет.
SOS изследването, което проследило съдбата на хиляди пациенти с бариатрична операция в продължение на едно или две десетилетия, в сравнение с контролна група, която поддържа своето тегло, и тези, които оперативно отслабнали с около 20% от телесното си тегло, не само че живели по-дълго, благодарение от части на по-малко диабет и по-малко сърдечно-съдови заболявания, но те също и имали по-малко рак. Това може да се дължи на факта, че противотуморният имунитет изглежда е засегнат от теглото. Естествените клетки убийци са първата линия на защита на имунната ви система срещу раковите клетки (както и много вирусни инфекции), а тяхната функция е сериозно влошена при затлъстяване. Ако рандомизираме затлъстели хора на програма за отслабване, обаче, ще видим, че има значителна реактивация на тяхната функция на естествените клетки убийци само в рамките на три месеца. Програмата включва обаче и компонент с движение; и така, трудно е да се отдели самото влияние на отслабването, тъй като самата физическа активност може да подсили активността на естествените клетки убийци.
От другата страна на имунния спектър, затлъстяването е заподозряно за причинния рисков фактор за развитието на автоимунното заболяване множествена склероза. Това предполага, че затлъстяването е свързано с най-лошото и от двата свят, когато става въпрос за имунна функция: недостатъчна активност, когато става въпрос за защита срещу рак и инфекции, но свръхактивност, когато става въпрос за определени възпалителни автоимунни състояния.
Ж е за жълтеница. Благодарение на епидемията на затлъстяването, заболяването на омазнения черен дроб, несвързано с алкохол, е сега най-често срещаният проблем с черния дроб в индустриализирания свят. Мазнините не достигат само до корема и бедрата ни, но и до някои от вътрешните ни органи. Над 80% от хората със затлъстяване в коремната област може и да имат мазно замърсяване на черния си дроб, а при тези с тежко затлъстяване, преобладаващият процент може да превиши 90%. Това може да доведе до възпаление, срастване и накрая цироза и рак на черния дроб. В момента, омазненият хепатит, който не е свързан с алкохола, е водеща причина за трансплантации на черен дроб при жените в Америка, а мъжете се очаква да ги настигнат през 2020 г.
Б е и за бъбреци. Затлъстяването е един от най-силните рискови фактори за хронични бъбречно заболявания. Бъбреците ви компенсират метаболитните нужди на излишното тегло, като вкарват така наречената „свръхфилтрация“, за да се справят с допълнителния товар. В резултат на това, повишеното налягане в бъбреците може да увреди чувствителната структура и да повиши риска от бъбречна недостатъчност в дългосрочен план.
Ами К, Л, М, Н, О, П до Я? Ако искате да продължавате с азбуката, Н може да бъде намалена функция на белите дробове, М – метаболитен синдром, и така нататък… Дори има и Х – xiphodynia (ксифодиния) – болка на върха на долната част на гръдната кост в резултат на навеждането напред заради разширяващия се корем.
Имайки предвид огромния брой здравословни проблеми, свързани с излишното тегло, годишните медицински разходи, приписвани на затлъстяването, са почти $2000 на година, като затлъстелите работници с множество заболявания струват на компаниите до $10 000 повече за здравеопазване, в сравнение със слабите им колеги. Това може всъщност да е причината за част от разликата в заплатите на затлъстелите работници, тъй като компаниите се опитват да предават тези разходи отвъд само нагла дискриминация. Между разходите за здравеопазване и намалената продуктивност по отношение на изгубени работни дни, общите разходи за затлъстяването при децата и тийнейджърите се изчислява, че надвишават $150 000.
Някои изчисления оценяват разходите за затлъстяването на около $150 милиарда долара с още $50 милиарда на година, добавени до 2030 г., докато нашите постоянно увеличаващи теглото си бебета продължават да растат. Други диаметрално не са съгласни, въз основа на болезнения факт, че затлъстелите хора може и да не живеят толкова дълго. Също както медицинските разходи за заболявания, свързани с тютюнопушенето, могат да бъдат повече отколкото планираните, заради по-ниската продължителност на живота на пушачите, разходите за здравеопазването на затлъстели хора до живот може да се окаже по-ниско, защото те се очаква да умрат много по-скоро. Така че, истинската цена може би е по-скоро в животи, а не в пари. С колко точно наднорменото тегло скъсява живота? Ще разгледаме този въпрос в следващото видео.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/the-effects-of-obesity-on-the-immune-system-and-kidney-and-liver-diseases/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев