В АБВ-то на здравните последствия от затлъстяването, изглежда стигаме до Ж, а Ж е за камъни в жлъчката.
Храносмилателна причина номер 1, поради която хората са приемани в болница, е поради жлъчна криза. Всяка година над един милион американци са диагностицирани с камъни в бъбреците, а около 700 000 трябва да се подложат на хирургично премахване на жлъчката. Това е относително безопасна процедура. Усложненията обикновено са под 5%, а процентът смъртност е само около 1 на 1 000. Но 1 на 10 могат да развият постхолецистектомичен синдром на постоянни стомашно-чревни симптоми дълго време след премахване на жлъчката.
От какво са направени камъните в жлъчката? В 80 до 90% от случаите, камъните в жлъчката са най-вече кристализиран холестерол, който се формира като твърд захарен бонбон в жлъчката ви, когато холестеролът стане прекалено концентриран. Така се обяснява защо някои малки ранни проучвания откриват, че невегетарианците имат по-голяма честота на камъни в бъбреците, но резултатите от по-скорошните, по-големи проучвания, са по-двусмислени, като едно проучване предполага защита от камъни в жлъчката, а друго показва по-високи нива сред вегетарианци, независимо от теглото. Най-големият предполагаем причинно-следствен рисков фактор обаче може да бъде затлъстяването, което увеличава риска цели 7 пъти, с удвояване на риска дори при по-тежката страна на нормалното.
По ирония на съдбата, бързото отслабване може също да го предизвика. По 250 г на ден се счита за горна граница за медицински безопасно отслабване, възоснова на формиране на камъни в жлъчката. Ултразвуковите проучвания установяват, че над това, шансът от нови камъни в бъбреците може да стигне от по-малко от 1 на 200 на седмица, до 1 на 40. За предотвратяване на жлъчна криза, можете да увеличите приема си на фибри. Не само че приемът на фибри е свързан с по-малко случаи на камъни с бъбреците, но и тези, които имат висок прием на храни с фибри по време на режим на отслабване, страдат значително по-малко от утайки на жлъчния мехур отколкото тези, които отслабват със същото тегло, но без допълнителните фибри.
Г е също и за гастроезофагеална рефлуксна болест. Консумацията на храни, богати на фибри, също намалява риска от киселинен рефлукс. И преди съм разглеждал как хроничното напъване при изкарване на изпражненията може да вкара част от стомаха в гръдната кухина. Ами, излишното коремно налягане, поради затлъстяването, може да има същия ефект, вкарвайки киселина в гърлото, което води до киселини и възпаление. Повишеното налягане на коремните органи, свързано със затлъстяването, може също така да обясни защо жените с наднормено тегло страдат повече от вагинален пролапс, където органи, като ректума, отиват към вагиналната кухина.
Най-смъртоносната буква в азбуката на последствията от затлъстяването, обаче, е С. С е за сърдечно-съдово заболяване. От 4-те милиона смъртни случаи, приписвани на излишното телесно тегло всяка година по света, почти 70% от смъртните случаи се дължат на сърдечно-съдово заболяване. Дали е просто, защото те не се хранят добре? Менделовите рандомизирани проучвания предполагат, че хората, които още от зачеване, са по-тежки само на основата на гените си, наистина имат по-висок процент на сърдечно заболяване и инсулт, независимо с какво се хранят. Въпросът е, ако отслабнете, намалява ли риска ви?
Представям си проучването SOS, първото дългосрочно контролирано проучване, което сравнява резултатите от хиляди пациенти с бариатрична операция, които се сравняват с контролни участници, които започват със същото тегло, но минали по безоперативния път. Контролната група запазила теглото си, докато групата с операцията запазила около 20% от отслабването през следващите 10 до 20 години. През това време, групата с отслабването не само развила 80% по-малко диабет, но и страдала от значително по-малко инфаркти и инсулти. Така че, не е изненадващо, че имат значително подобрен процент на смъртността. Можете да видите как след 10 години, групата с отслабването изглежда намалила риска си от смъртоносни инфаркти и инсулти наполовина.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/the-effects-of-obesity-on-gallstones-acid-reflux-and-cardiovascular-disease/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев