В АБВ-то на здравните последствия от затлъстяването, ако А е за артрит, Б за болка в гърба и кръвно налягане, Р е за рак, а Д за диабет, то Е е за енцефалопатия.
Енцефалопатията означава мозъчно заболяване. Има ясни данни, които свързват затлъстяването на средна възраст с по-висок риск от деменция по-късно в живота. Хората с наднормено тегло имат около една трета по-висок риск, а тези, които са затлъстели на средна възраст, изглежда имат около 90% по-висок риск от това да получат деменция. Рискът не е просто ограничен до бъдеща дисфункция, обаче. Хората с излишно телесно тегло, не изглежда да мислят толкова ясно на каквато и да е възраст.
Затлъстелите хора показват голямо разнообразие от увреждания на така наречените изпълнителни функции на мозъка, като работеща памет, вземане на решения, планиране, когнитивна гъвкавост и вербална лекота на говора. Тези неща „играят изключително важна роля във всекидневния живот.“
Хората могат да си мислят за своето затлъстяване и за стигмата, като резултат от него, по пет пъти на час, но когнитивните дефицити не изглежда да възникват само от разсейване; те са структурни мозъчни разлики между нормалното тегло и хората с наднормено тегло.
Един преглед, озаглавен „Свива ли се мозъка, докато се разширява талията?“ отбелязва атрофия на сивото вещество на всички възрасти сред хората, които понасят излишък от телесни мазнини, Този намален обем на мозъка е свързан с по-ниска изпълнителна функция. Компрометираният интегритет на остатъка от мозъка – бялата материя – предполага ускорено остаряване на мозъка, дори и при младите възрастни и децата със затлъстяване. Когнитивните дефицити в младото население предполагат, че има нещо в затлъстяването, което засяга мозъчната функция, а не е някакво по-късно клинично следствие, като например високото кръвно налягане. Предполагаемите механизми за тази изпълнителна дисфункция включват свързано със затлъстяване възпаление и оксидативен стрес.
И така, дали отслабването подобрява когнитивната функция? Въз основа на един мета анализ от 20 проучвания, умственото представяне в разнообразие от области може да се подобри значително с дори най-малкото отслабване; въпреки че трябва да се направят проучвания, за да се определи дали това означава нормализиране на риска от Алцхаймер.
П е за плодовитост или по-скоро влошена плодовитост. Двойките със затлъстяване, опитващи се да имат деца, „трябва да бъдат образовани относно унищожителните ефекти на надебеляването,“ заключава един мета анализ, тъй като отслабването е свързано с подобрение в процента бременности сред жените с проблеми с плодовитостта. Мъжете също могат да страдат от нарушена плодовитост. Колкото повече тежи един мъж, толкова по-голям е рискът за наличие на нисък брой сперматозоиди или напълно стерилни. Това може от части да се дължи на ефектите от излишните телесни мазнини на нивата на тестостерона.
Мазнините не са просто основното място за производство на естроген при жените след менопауза, но също и при мъжете. Има един ензим в телесните мазнини, който всъщност превръща тестостерона в естроген. Мъжете, които преминават от затлъстели от само с наднормено тегло, могат потенциално да повишат нивата си на тестостерон в кръвта с 13%.
По-голямата причина за проблеми с плодовитостта при затлъстелите мъже се нарича „скрит пенис“. Също известна в медицинската литература като погребан пенис, прикрит пенис или незабележим пенис. Появява се, когато излишните мазнини в срамната област превземат мъжкия член (тъй като основата на пениса е прикрепена вътрешно към срамната кост). Също така той се нарича и заклещен пенис, защото влажната повърхност на кожата при гънките може да доведе до хроничен възпалителен дерматит, което да води до срастване, изискващо хирургична интервенция. И така, „С“ може също да бъде и Свободния Уили.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/the-effects-of-obesity-on-dementia-brain-function-and-fertility/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев