В АБВ-то на последствията за здравето от затлъстяването, ако А е артрит, както изложих в последното си видео, то тогава Б е за болки в гърба. Наднорменото тегло не е само рисков фактор за болки в кръста, но и също за ишиас, постоянна болка в нервите, дегенерация на лумбалния диск и дискова херния. Както в историята с артрита, това може по подобен начин да се дължи на комбинация от огромен товар, висок холестерол и възпаление, свързано с наднорменото тегло. Защо холестерол? Проучвания с аутопсии и ангиографии показват, че лумбалните артерии, които подхранват гръбнака, могат да се запушат с атеросклероза и да лишат дисковете на кръста от кръвоснабдяване.
Б също е и за кръвно налягане. Излишните висцерални мазнини – излишните вътрешни коремни мазнини – могат физически да компресират бъбреците ви. А увеличеното налягане може ефективно да изстиска натрий обратно в кръвообращението, което ще увеличи кръвното ви налягане. Заедно, комбинацията от затлъстяването и хипертонията могат да имат катастрофални последици за здравето, но добрата новина е, че дори няколко килограма отслабване могат да намалят кръвното налягане. Отслабването е описано като жизненоважна стратегия за контрол на хипертонията. Отслабването с около 4 килограма може да понижи кръвното налягане толкова, колкото спирането на приема на сол приблизително наполовина.
В е за рак. Три четвърти от запитаните хора очевидно не били наясно относно връзката между затлъстяването и рака, когато всъщност, въз основа на един подробен анализ от хиляда проучвания, излишната телесна мазнина повишава риска от повечето видове рак, включително езофагиален рак, рак на стомаха, колоректален рак, рак на черния дроб, рак на жлъчния мехур, рак на панкреаса, рак на гърдата, рак на матката, рак на яйчниците, рак на бъбреците, рак на мозъка, рак на щитовидната жлеза и рак на костния мозък (множествена миелома). Може би причината е хроничното възпаление от затлъстяването. Може би са високите нива на инсулин, поради инсулиновата резистентност. Освен контрола на кръвната захар, инсулинът е мощен фактор на растежа, който може да промотира растежа на тумори. При жените причината може също да е излишният естроген.
След като спрат да работят яйчниците при менопауза, мазнините основно влияят за производството на естроген. Ето защо затлъстелите жени имат над два пъти по-високи нива на естроген, които циркулират в кръвта им, които са свързани с повишен риск от развитие и смърт от рак на гърдата. Данните върху рака на простатата не са толкова силни, въпреки че затлъстяването е свързано с повишен риск от инвазивен рак на пениса.
Една от причините, поради които сме уверени, че връзката между затлъстяването и рака е причинно-следствена и не само индиректно последствие от лошото хранене, е, че когато хората отслабнат – дори само чрез бариатрична операция – общият им риск от рак намалява. Тези, които преминават през продължително отслабване от около 18 кг след операцията, развили след това около една трета по-малко рак през последващото десетилетие отколкото нехирургичната контролна група с еднакъв брой хора, които продължили бавно да наддават тегло с времето. Изключението, обаче, е колоректалният рак.
Ракът на дебелото черво и ректума изглежда е единственото злокачествено нещо, за които рискът се повишава след операцията по премахване на затлъстяването. След бариатрична операция процентът на смърт от рак на ректума може да се утрои. Преразпределянето на анатомията, която е част от една от най-често срещаните операции – стомашен байпас с Y-бримка по Roux – се смята, че увеличава излагането на жлъчната киселина по обвивката на червата. Това води до продължителни възпалителни промени дори години след процедурата, които се смятат отговорни за повишения риск от рак. За разлика от това, отслабването чрез диета има потенциала да намали риска от рак, свързан със затлъстяването навсякъде. Ето за това говоря именно в книгата си „Как да не правим диети“.
Д е за диабет. Както е изложено в едно консенсусно твърдение от Международната федерация по диабет, затлъстяването се смята за най-важния рисков фактор за развитието на диабет тип 2, водещата причина за бъбречна недостатъчност, водещата причина за ампутации на крайници и водещата причина за слепота при възрастните. По ирония на съдбата, много от водещите лекарства, използвани за лечение на диабет, включително самия инсулин, всъщност причиняват повече наддаване на тегло, което създава злопорочен цикъл. И така, отново, използването на здравословния начин на живот за лечение на реалната причина не само е по-безопасно, по-просто и евтино, но може и да се окаже най-ефективно.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/the-effects-of-obesity-on-back-pain-blood-pressure-cancer-and-diabetes/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев