Най-голямото проучване в историята върху здравословните ефекти от наднорменото тегло, които анализират данни от над 50 милиона души от почти 200 страни, открива, че излишното телесно тегло е отговорно за преждевременната смърт на около 4 милиона души всяка година. Повечето от тези смъртни случаи са от сърдечно заболяване, но изследователите намират „убедителни“ или „вероятни“ доказателства, които свързват затлъстяването с 20 различни заболявания – същинска супа с буквички на потенциални здравословни проблеми.
В АБВ-то на последиците за здравето, А е за артрит. Затлъстяването може да влоши ревматоидния артрит и да увеличи риска от друго възпалително ставно заболяване, така нареченото „заболяване на богатите“, подаграта. Най-често срещаното ставно заболяване в света, обаче, е остеоартритът, а затлъстяването може да бъде главен променлив рисков фактор.
Остеоартритът се развива, когато омекотяващо-хрущялната обвивка на ставите се износи по-бързо, отколкото тялото може да я изгради наново. Най-често бива засегнати коленете, което води до предположението, че връзката със затлъстяването е просто прекомерното износване от добавената тежест върху ставите. Но и ставите, които не носят тежестта, като ръцете и китките, също могат да бъдат засегнати, което предполага, че връзката не е чисто механична. Дислипидемията, свързана със затлъстяването, може също да играе роля, с повишение на количествата триглицериди, мазнини и холестерол в кръвта, които натрупват възпаление в ставите, също както холестеролът може да натрупа възпаление в артериалните ви стени.
Болните от остеоартрит не само имат по-високи нива на холестерол в кръвта, те имат и по-високи нива на холестерол в ставите си, както в аспирираната ставна течност, така и в самия хрущял. Ако накапете холестерол върху човешки хрущял в съд на Петри, ще можете да влошите възпалителната дегенерация, което помага с обяснението защо колкото по-висок е холестеролът на хората, толкова по-лошо е заболяването им. Понижаващите холестерол лекарства статини могат както да помогнат с предотвратяването, така и с лекуването на остеоартрита, както може и диетата за понижаване на холестерол. Една достатъчно здравословна растителна диета може да предложи най-доброто от двата свята, намалявайки холестерола толкова много, колкото начална доза на лекарството статин – само за една седмица – и има само добри странични ефекти, като понижаване на кръвното налягане и ускоряване на отслабването.
Дори само отслабването с по половин килограм на година за едно десетилетие може да намали шансовете от развитие на остеоартрит с над 50%. Намаляването на теглото може да премахне нуждата от операция за смяна на колянната става. Затлъстелите болни от остеоартрит, които са в групата на отслабването, подобрили тяхната колянна функция толкова, колкото при подлагане на операция, само в рамките на осем седмици. Изследователите заключават, че отслабването с 10 килограма мазнини „може да се счита като алтернатива на подмяна на колянната става.“
Не е ли по-лесно просто да си подмените колянната става, отколкото да отслабнете с 10 килограма? Рядко дискутиран е фактът, че почти 1 на 200 пациенти с подмяна на колянната става умират в рамките на 90 дни след операция. Имайки предвид изключителната популярност на тази операция – около 700 000 на година в САЩ – един журнал по ортопедия предполага, че „хората, които обмислят тази операция, са неадекватно информирани относно възможността, че тя може да ги убие.“ Несъмнено, „най-важният факт“, който да се сподели с пациента, обмислящ операцията. Един хирург-ортопед отговаря, съмнявайки се дали пациентите трябва да се информират за вероятността, че операцията може да ги убие, цитирам: „За мен, истинският въпрос е дали това знание ще помогне на пациента. Ще добави ли до тревожността на вече разтревожения пациент, може би до точката на отказване на този пациент една полезна операция? Или това знание ще мотивира един по-малко инвалидизиран човек да се придържа към режим с диета и физическа активност? В крайна сметка, въпросът се свежда до преценката на хирурга“, край на цитата.
Дори и сред по-голямата част, които оцелеят след операцията, приблизително един на всеки пет пациенти с подмяна на колянната става описват, че са неудовлетворени от резултата. Отслабването със здравословна диета, от друга страна, може да предложи нехирургична алтернатива, която вместо това третира причината и предлага само полезни странични ефекти.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/the-best-knee-replacement-alternative-for-osteoarthritis-treatment/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев