Един от най-често срещаните въпроси, които лекарите, лекуващи пациенти с възпалително заболяване на червата, са питани, е дали промяната на диетата може да повлияе по положителен начин развитието на заболяването им? Обикновено отговорът ни беше „Нямаме представа“, но това може и да се промени, имайки предвид доказателствата, че водородният сулфид може би играе роля при улцерозния колит. И след като съдържащите сяра аминокиселини, концентрирани в месото, причиняват увеличение на нивата на този газ на развалени яйца в дебелото черво, може би трябва да премахнем месото. Вижте, животинският протеин не само е свързан с повишен риск от поява на възпалително заболяване на червата, но ВЗЧ може да рецидивира, вече след като сте го имали веднъж.
Това е скорошно развитие. Понеже концепцията за ВЗЧ като заболяване на начина на живот вследствие основно на западната диета не се приема широко, анализът на диетата в периода на проследяване след диагнозата във връзка с рецидива на ВЧЗ се пренебрегва. Но вече не. Пациентите с улцерозен колит в ремисия и тяхната диета били проследени в продължение на година, за да се види кои храни са свързани с кървящата диария, която се връща с пълна сила. И най-силната връзка между фактора храна и повишения риск от рецидив, наблюдаван в това проучване, беше за високия прием на месо.
Ами ако накарате хората да понижат приема си на съдържащи сяра аминокиселини като намалят консумацията си на животински продукти? Опитали с четирима пациенти с улцерозен колит и без никаква промяна в лекарствата те имали четирикратно подобрение във воднистите си изпражнения. Всъщност, те се почувствали толкова по-добре, че не сметнали за етично да се опитат да се върнат обратно към старата диета. Тъй като съдържащите сяра аминокиселини са основният източник на сяра от храната, диета с ниско съдържание на сяра означава промяна от типичната диета с високо съдържание на животински протеини и ниско съдържание на фибри към диета на растителна основа. Западната диета е възпалителна, а растителната диета е противовъзпалителна.
Нека да видим какво може да направи лечението с растителна диета след появата на улцерозен колит по време на нисковъглехидратна диета за отслабване. Един 36-годишен мъж отслабнал с 5,8 кг на нисковъглехидратна диета, но също така изгубил здравето си, диагностициран с улцерозен колит. Бил поставен на диета с цели растителни храни, обаче, и доказателство – симптомите изчезнали без лекарства. Добре, но това е само един случай. Искам да кажа, докладваните случаи са като възхваляващи анекдоти. Стойността на докладваните случаи лежи в тяхната способност да вдъхновяват изследователите да проведат изследвания и именно това направили тук.
Никога не е имало публикувано изследване, фокусирано върху използването на растителни диети за лечение на улцерозен колит досега. Имайки предвид липсата на подходяща диета като най-големия проблем в съвременното лечение на възпалителното заболяване на червата и положението му на заболяване, свързано с начина на живот, причинено най-вече от месоядната ни диета, една група японски гастроентеролози осигуряват растителна диета на всички пациенти с ВЗЧ в продължение на над едно десетилетия и публикуват невероятни резултати, далеч по-добри от тези, докладвани досега в медицинската литература. Събрах някои от ранните данни в едно от първите ми видеа, които публикувах в NutritionFacts.org, при които се оказва, че диетата е ефективна в поддържането на ремисията при болест на Крон със 100% след една година и 90% след две години. И така, какво ще кажете за растителна диета с цел превенция на рецидив на улцерозен колит?
Образователна хоспитализация означава прием на пациентите в болницата за контролиране на тяхната диета и образоването им относно ползите от растителното хранене, за да могат те да се мотивират да продължат вкъщи. Повечето пациенти – около три-четвърти – имат подобрения, като изчезване или намаляване на кървавите изпражнения по време на болничния престой. Фантастично!
Добре, но ето я най-вълнуващата част. След това проследили пациентите в продължение на 5 години, и 81% успели да останат в ремисия през цялото време, а 98% успели да държат заболяването надалеч поне за една година. Това премахва нуждата от други лечения. Тези проценти на рецидив са далеч по-ниски отколкото лекуването с лекарства. При конвенционално лечение други проучвания са установили, че около половината рецидивират, в сравнение само с 2% сред тези хора, които са били обучени да се хранят здравословно.
Растителното хранене и преди е доказано, че е ефективно както при активния, така и при латентния стадий на болестта на Крон. Текущото проучване показва, че растителното хранене е ефективно както при активните, така и при латентните стадии и на улцерозния колит. И така, провели още едно проучване с още по-тежки случаи с активно заболяване и установили същото нещо, далеч по-добре от конвенционалната терапия с лекарства. Хората се почувствали толкова по-добре, че продължили да се хранят растително дори 6 години по-късно. Изследователите заключават, че растителната диета е ефективна за лечение на улцерозен колит за превенция на рецидив.
Защо? Ами, растителното хранене е богато на фибри, които захранват добрите ни бактерии. Това може от части да обясни защо растителното хранене предотвратява разнообразие от хронични заболявания. И така, именно това вероятно виждаме при възпалителното заболяване на червата, което предполага, че заместването на месоядната диета с растителна такава е правилният подход.
Също както използването на растително хранене за лечение на причината на сърдечно-съдовото заболяване, нашият убиец #1. Не само по-безопасно и по-евтино, но и действа по-добре. Никакви странични ефекти не са забелязани при растителното хранене. Нека сравним това със страничните ефекти на имуносупресантите, използвани при улцерозния колит, като циклоспорин. Страничните ефекти включват…
А сега имаме още по-модерни лекарства, които струват по около $60 000 на година, това е по $5000 на месец и те не действат много добре, като клиничната ремисия след 1 година е само около 17 до 34%. А вместо никакви странични ефекти може да получите инсулт. Може да си докарате сърдечна недостатъчност. Може да си докарате рак, включително един рядък вид рак, който често води до смърт. Или какво ще кажете за сериозно мозъчно увреждане, известно като прогресивна мултифокална левкоенцефалопатия, която може да ви убие и за която няма известно лечение или лекарство. Да, да, повишен риск от смърт, но споменахме ли колко хубаво и малко е хапчето и колко лесно се отваря шишенцето?

Източник: https://nutritionfacts.org/video/the-best-diet-for-ulcerative-colitis-treatment/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев