Омазняването на черния дроб, което не е свързано с алкохола, е най-често срещаното хронично заболяване на черния дроб, благодарение от части на епидемията от затлъстяване, сега дори и при децата. Почти 70 до 80% от затлъстелите деца могат да имат омазняване на черния дроб. Защо ни е грижа? Защото омазняването на черния дроб може да прерасне в омазнен хепатит, който може да причини сраствания и цироза на черния дроб, което е достатъчно лошо, без да причинява поява на рак на черния дроб.
Добре, кой е източникът на мазнината в черния дроб при омазняването му? Има три основни източници: излишното количество захар в храната ни, излишното количество мазнини в храната ни и мазнините от собствените си излишни телесни мазнини.
От къде знаем, че прекомерното количество захар е вредно? Защото е направена проверка. Ако рандомизираме тийнейджъри с омазняване на черния дроб и им даваме храна с ниско съдържание на свободни захари (което означава добавена захар и напитки със захар), те преживяват значително подобрение в рамките на осем седмици. Имайки предвид тези нови данни, както гласи тази статия в журнал за черния дроб, „силен аргумент може да се направи, че ние сме отвъд какъвто и да било период на несигурност за вредните ефекти от прекомерната консумация на захар и че сега трябва да действаме… за да информираме хората за здравословните рискове от това да приемат твърде много захар.“
От къде знаем, че излишното количество мазнини от храната е вредно? Защото е направено проучване. Ако разделите хората на една и съща нискокалорийна диета, но едната да е нискомазнинна, а другата – високомазнинна, само за две седмици на нискомазнинната диета омазненият черен дроб намалява с 20%, докато същият брой калории на високомазнинна диета увеличава мазнините на черния дроб с 35%!
При нискомазнинната диета нивата на инсулин намалели с около 15%, а на високомазнинната диета нивата на инсулин се покачили с около 15%. Защитниците на нисковъглехидратната и кетогенната диета винаги говорят за това как трябва да се приемат повече мазнини и по-малко въглехидрати, за да се поддържат ниски нива на инсулина, но точно обратното се случва, когато реално се направи проверка. Дори едно-единствено високомазнинно ястие не само увеличава мазнините в черния дроб, но също и инсулиновата резистентност. В рамките на четири часа инсулиновата резистентност на цялото тяло може да намалее с 25%; така че, тялото ви трябва да изпомпва още толкова инсулин. Както придружаващата статия пише, една-единствена доза мазнина може да има много силен ефект.
Така че, за да се помогне с предотвратяването или лечението на омазняването на черния дроб, пациентите трябва да ограничат или избягват приема на богати на мазнини храни. Въпреки че има нужда от повече клинични проучвания в дългосрочен план, въз основа на сегашните доказателства бихме препоръчали диета с ниско съдържание на мазнини, особено наситени мазнини, с ниско съдържание на месо, млечни и боклуци, както и с ниско съдържание на рафинирани въглехидрати, най-вече сода.
Наситените мазнини са не само по-вредни за метаболизма на човешкия черен дроб, отколкото ненаситените мазнини, но и те са по-вредни от чистата захар. Ако прехраните хората с 1000 калории наситени мазнини (например сирене и кокосово масло), ненаситени мазнини (като ядки и зехтин) или захар (като сода и сладки), преяждането с 1000 калории на ден на каквото и да било няма да е полезно за вас, но наситените мазнини увеличават мазнините в черния дроб с 55%, значително повече отколкото ненаситените мазнини, като сладките попадат по вредата.
Така че, по отношение на отслабването, въпреки че има полза, определени диети могат всъщност да причинят или да влошат това заболяване, като например много нисковъглехидратни, високомазнинни диети, докато тези, които са на здравословно растително хранене, могат да понижат риска си от омазняване на черния дроб. Например, консумацията на бобови (боб, грах, нахут и леща) е свързана с по-нисък риск от омазнен черен дроб, до 65% по-малък шанс при прием на повече бобови.
Сега, в това проучване те не търсили хора със стриктно растително хранене, а по-скоро предимно растително. По-трудно е да се изучават хората, които консумират напълно безмесна диета, тъй като в момента те представляват много малка част от американското население. Ами американците от индийски произход? Тези, които идват от Индийския субконтинент, са една от най-бързо нарастващите етнически групи в САЩ, а те изглежда до голяма степен са си запазили диетата, като има един и същ процент вегетарианци, както в Индия – близо 40%. Знаем, че в Индия само невегетарианците (тези, които ядат месо) имат значително по-висок риск от омазняване на черния си дроб. В Тайван се забелязва същото нещо: вегетарианците имат значително по-нисък риск. И дори вегетарианците, които са засегнати, има значително по-малко сраствания на черния дроб. Техните данни предполагат, че заместването на една-единствена порция месо или риба със соя е свързано с 12% или 13% понижен риск от омазняване на черния дроб. Ами тук, в САЩ?
Вегетарианството е свързано с по-слаба фигура, по-добри нива на кръвна захар, по-добър холестерол и наполовина по-малък шанс от омазняване на черния дроб. Няма как да се знае дали има причинно-следствена връзка, обаче, докато… не се направи проучване. В усилията си да излекуват възпалителното заболяване на червата на един пациент с омазнен черен дроб, използвайки растителна диета, възпалението на черния дроб се подобрило драстично. Но той също така отслабнал с 4 кг през първите 11 дни, благодарение на здравословното хранене; така че, трудно е да се изолират специфичните ефекти на диетата. Всъщност, трябва да внимавате при бързото отслабване, защото всички тези излишни мазнини, които се разграждат, могат да нахлуят в кръвта и понякога да влошат нещата. Така че, при пациентите с омазнен черен дроб отслабването с по 1,3 кг на седмица може да бъде по-безопасно.
Въпреки че растителното хранене все още предстои да бъде изследвано в рандомизирани клинични проучвания за омазнен черен дроб, бих признал, че това е все пак най-добрата диета при омазнен черен дроб. Не въз основа на един докладван случай, а въз основа на факта, че сърдечно-съдовите заболявания са най-често срещаната причина за смърт сред пациентите с омазнен черен дроб (не чернодробна недостатъчност). И имаме рандомизирани контролирани проучвания, които доказват, че здравословната растителна диета и програма за начин на живот могат да излекуват сърдечното заболяване, отваряйки артериите без лекарства, без операция, без стентове. Да, пациентите с омазнен черен дроб и хепатит е възможно да развият цироза на черния дроб, но само ако не умрат от сърдечно-съдово заболяване преди това.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/the-best-diet-for-fatty-liver-disease-treatment/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев