Важно за разбирането ни и за превенцията на световното увеличение на честотата на възпалителното заболяване на червата, знаем, че фибрите от храната изглежда понижават риска, докато мазнините, животинските протеини и захарта го повишават. „Въпреки признанието на западния начин на живот като основна причина за нарастващите случаи на възпалително заболяване на червата, не се препоръчват никакви контрамерки срещу такива промени в начина на живот, освен че пациентите с Крон не трябва да пушат.“ Вижте, знаем, че консумирането на цели растителни храни е синоним на противовъзпалителна диета. Ето списък на храни с възпалителни ефекти; ето списък на храни с противовъзпалителни ефекти. Какво ще кажете да тестваме растителната диета?
Само спирането на червеното и преработените меса не подействало, ами спирането на всички видове месо? Един 25-годишен човек, диагностициран с болест на Крон, но не успява да влезе в клинична ремисия, въпреки стандартното медицинско лечение. След като преминава обаче към диета на основата на зърнени, бобови – боб, грах, нахут и леща – зеленчуци и плодове, той влиза в клинична ремисия без нужда от лекарства и не показва никакви признаци на болест на Крон при последваща колоноскопия.
Струва си да задълбаем в детайлите. Конвенционалното лечение, на което го поставили, е инфликсимаб, продаван като РЕМИКАД, който може да причини инсулт и да увеличи шанса от поява на лимфома и други видове рак – но това си е сделка само за $35,000 годишно. И дори може и да не подейства при 34 до 40% от пациентите, а това изглежда е бил и случаят тук, и така, увеличили дозата след 37 седмици и той продължил да страда две години още след започване на лекарството – докато не опитал напълно да елиминира животинските продукти и преработените храни от диетата си – най-накрая изпитал пълно изчезване на симптомите си.
Преди това диетата му била стандартната за Америка храна. Но след като преживял пълна клинична ремисия за първи път след диагнозата си, той решил да премине към пълноценно растително хранене за постоянно, като рязко намалил приема си на преработени храни и ограничил животинските продукти до една порция или по-малко на седмица. И винаги, когато не спазвал диетата, симптомите му се връщали. Но той винаги можел да ги заличи чрез здравословно хранене. След шест месеца на тези промени в храненето и начина на живот, включително освобождаването от стрес и тренировки, един последващ преглед показал пълно излекуване на лигавицата на червата без видими доказателства за заболяване на Крон.
Знаем, че диета, състояща се от цели зърнени, бобови, плодове и зеленчуци е доказано, че помага при превенцията и лечението на сърдечно заболяване, затлъстяване, диабет, хипертония, проблеми с жлъчката, ревматоиден артрит и много видове рак. Въпреки че са нужни повече изследвания, този случай предполага, че болестта на Крон може да се добави към този списък със заболявания. Но тези изследвания вече са направени! Около 20 пациенти с болест на Крон били поставени на почти вегетарианска диета, което означава не повече от половин порция риба веднъж седмично и половин порция месо веднъж на всеки две седмици и постигнали 100% ремисия след една година и 90% след две години.
Някои обаче не отказали от диетата. Нека видим какво се случило с тях. След една година половината получили рецидив, а след две години само 20% останали в ремисия. Но тези, които се придържали към диетата, имали забележителен успех. Това било малко проучване без никаква формална контролна група, но то представлява най-добрият докладван резултат в превенцията на рецидиви на Крон, който някога е бил публикуван в медицинската литература до ден-днешен.
В днешно време пациентите с Крон често са лекувани с така наречените биологични лекарства, скъпи инжектирани антитела, които потискат имунната система и ефективно са предизвикали и поддържали ремисията на болест на Крон, но не при всеки. Сегашният процент ремисии на болестта на Крон с ранна употреба на РЕМИКЕЙД: 64%. Така че, 30% до 40% от пациентите вероятно ще изпитат увреждащ ефект на заболяването дори след лечението. Ами ако добавим растителна диета? Процентът на ремисията скочил до 100% за тези, които не е трябвало да спират поради страничните ефекти на лекарството. Дори и ако изключите по-умерените случаи, 100% от тези със сериозни, дори тежки внезапни усложнения, постигнали ремисия.
Но ако погледнете системните прегледи златен стандарт, те стигат до заключението, че ефектите от хранителните интервенции върху възпалителното заболяване на червата, болестта на Крон и улцерозния колит, са неопределени. Това е, защото се вземат предвид само рандомизирани контролирани проучвания. Напълно разбираемо, тъй като това са най-надеждните видове проучвания. Независимо от това, хората с възпалително заболяване на червата заслужават съвети, въз основа на „най-добрите налични доказателства“, вместо никакви съвети. А преминаването към растителна диета се оказва, че постига далеч по-добри резултати, отколкото при хората с конвенционално лечение както при активните, така и при латентните стадии както при болест на Крон, така и при улцерозния колит. Например, ето ги процентите ремисия след една година при болест на Крон: 100% в сравнение с бундесонид, имунопотискащо лекарство, кортикостероид; наполовина елементална диета, което означава хранене с тубичка в домашни условия; лекарството за $35,000 на година, РЕМИКЕЙД; или лекарството за $75,000 на година, Хумира. По-безопасно, по-евтино и по-ефективно? Може би трябва да препоръчваме растителното хранене за възпалително заболяване на червата.
Изглежда ясно, че лечението, основано на лекуването на причината за заболяването е оптимално. Разпространението на идеята за здравословното хранене може да помогне за спиране на тази напаст от възпалени черва, но как хората ще чуят за това невероятно проучване без някакъв вид кампания за образоване на обществото? Ето за какво е именно NutritionFacts.org.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/the-best-diet-for-crohns-disease-treatment/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев