Ако влезете в интернет и потърсите заболяване на Крон и диета или улцерозен колит и диета, първите резултати са смесица от противоречиви съвети. Какво казва науката? Ако направите систематичен преглед на медицинската литература върху храненето и риска от развитие на възпалително заболяване на червата, ще видите, че заболяването на Крон е свързано с прием на мазнини и месо, докато хранителните фибри и плодовете изглежда предпазват. Същите тези храни са свързани с другото основно възпалително заболяване на червата, улцерозен колит: мазнини и месо, и е открита предпазваща връзка с приема на зеленчуци.
Защо – според този мета анализ на девет отделни проучвания – потребителите на месо имат около 50% по-висок риск от възпалително заболяване на червата? Една възможност е, че месото може да бъде превозно средство за бактериите, които играят роля в развитието на такива заболявания. Месото съдържа огромни количества Йерсиния, например. Да, може би антибиотични остатъци в месото могат на теория един вид да замърсят микробиома ни, но Йерсиния са така наречените психотрофични бактерии, което означава, че те могат да растат и при хладилни температури. Установено е, че те са особено свързани с възпалителното заболяване на червата, което подкрепя идеята, че инфекцията с Йерсиния може да предизвика хронично възпалително заболяване на червата.
Една причина, поради която специфично животинският протеин е свързан с тройно по-голям риск от възпалително заболяване на червата, а растителният протеин не, е защото той може да доведе до образуване на токсични бактериални крайни продукти, като например газът с миризма на развалени яйца, водороден сулфид, който не само е една от основните зловонни съставки в човешките газове; това е отрова, която причинява улцерозния колит. Така че, ако преминете на диета с високо съдържание на месо и ниско съдържание на въглехидрати, няма само да си говорим за някакви зловонни ректални миризми, но и за повишен риск от синдром на възпалителното заболяване на червата и в крайна сметка дори рак на дебелото черво.
Водородният сулфид в дебелото черво идва от съдържащи сяра аминокиселини, като метионин, които са концентрирани в животинските протеини, въпреки че има и сулфити, добавени като консерванти към някои видове небио вино и небио сушени плодове. Но именно съдържащите сяра аминокиселини може би са по-важният от двата фактора. Ако давате на хората увеличени количества месо, ще получим експоненциално повишение във фекалните сулфиди.
Специфичните бактерии, като Biophilia wadsworthia, могат да вземат тази сяра, която се оказва в дебелото ни черво и да произведат водороден сулфид. И ако подложите хората на диета с животински продукти, пълна с месо, яйца и млечни, ще можете най-вече да увеличите растежа на тези бактерии. Хората подценяват драстичния ефект, който диетата може да има върху чревните ни бактерии. Ако дадем на хората фекална трансплантация, може да отнеме до три дни да се промени микробиома. Ако вземете някой мощен антибиотик, като Ципро, може да отнеме седмица. Но ако започнете да блъскате месо и яйца, само за един ден ще можете да промените микробиома си – и то не за добро. Ще направите два пъти по-голяма машина за лоши бактерии, които преобръщат водородния сулфид, а това в съответствие с мнението, че промените в храненето и в чревната флора могат да допринесат към развитието на възпалително заболяване на червата. С други думи, увеличението на сярата в дебелото черво, когато ядете месо, представлява интерес не само за областта на флатологията: изучаването на човешките пръдни.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/preventing-inflammatory-bowel-disease-with-diet/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев