Видеото ми за комбуча беше едно от първите, което направих, присъстваше дори в блога ми „NutritionFacts.org: първи месец“, където се учудвах на факта, че бях достигнал почти 100 000 души. Сега съм поласкан да кажа, че достигам над 100 000 на ден.
Но в това първо видео за комбуча разгледах един доклад, публикуван в журнала по интензивна медицина за един случай на натравяне от чай комбуча. Един млад мъж се оказва в ацедозна кома, което заключава, че „Въпреки че чаят от комбуча се смята за здравословен еликсир, ограничените доказателства, които са налични в момента, повдигат значителни притеснения, че тя може да представлява сериозен риск за здравето. Консумацията на такъв чай не трябва да се препоръчва: той се свързва с живото застрашаваща лактична ацидоза.“ И това е само един от няколкото докладвани случая на сериозна, понякога фатална чернодробна дисфункция и лактична ацидоза скоро след прием на комбуча.
Например, два случая в Айова с тежка метаболитна ацидоза, включително един смъртен случай: предизвикване на животозастрашаващо автоимунно мускулно заболяване, което изисква спешна операция, вероятно свързано с комбучата. Треперене, недостиг на въздух и нарушение на движенията след консумация на чай и никакви други лекарства; ксеростомия, замайване, гадене, повръщане, главоболие и болки във врата, които се появяват повторно след повторна консумация на чая. После друг случай на тежка метаболитна лактична ацидоза, случай на хепатотоксичност – токсичност на черния дроб – която се оправя след спиране на комбучата.
Защо се случват тези спорадични случаи? Може би някакви необичайни токсини са се развили в определено производство. Искам да кажа, това е ферментирал продукт, така че е възможно просто някои да са били замърсени от някоя лоша бактерия. Както когато хората мажеха кожата си с комбуча, защото някой им е казал, че тя има магична оздравителна способност. Ами ако вместо това има антракс? Въпреки че такива доклади са рядкост, преди 10 години заключих, че може би трябва да се придържаме към храни, които не поставят хората в кома. Но вижте, всичко в живота се върти около рисковете и ползите. Може би си струва. В крайна сметка се говори, че лекува рак, премахва бръчките и дори възстановява сивата коса до оригиналния й цвят, предлага се от алтернативни лечители и натуропати в САЩ.
В момента комбучата е почитана като най-добрата здравословна напитка или е прокълната като опасна; твърди се, че е универсалното прекрасно лекарство, известно като пречистващата отвара. Но дали е отвара или отрова?
Очевидно през 20-те, 30-те и 40-те имаше няколко извършени медицински проучвания от известни лекари, които потвърждават всякакви ползи. Нямах търпение да ги прочета. Добре, значи те цитират Дуфренс и Фарнуорт. Добре, ето, същото твърдение, цитат на Алън. Добре, какво е Алън, 1998 г.? Ох, това е шега. Цитирате някакъв си уебсайт за комбуча? И ето го, несъществуващ от 2001 г., произхожда без цитати от неща, които са били публикувани в някакъв мейлинг лист.
Най-накрая през 2003 г. е публикуван един системен преглед на клиничните доказателства и основният резултат на системния преглед е тоталната липса на данни за ефективност. Не са намерени никакви клинични проучвания. Така че имаме само тези докладвани единични случаи. И така, въз основа на тези данни се стига до заключението, че високо подценяваните ползи не надделяват над документираните рискове на комбучата, Ето защо не може да се препоръчва. Добре, но това беше през 2003 г. Какво ще кажете за един системен преглед на емпиричните доказателства от 2019 г. за ползите за здравето на хората?
Литературата върху „нечовешките субекти“ твърди, че има многобройни ползи за здравето от комбучата, което означава мишки и плъхове, но това, което ни трябва, са клинични проучвания. И нищо едно контролирано проучване с хора. Но тук намерили едно неконтролирано проучване, което показва значително понижаване на кръвната захар преди и след на гладно и след хранене сред диабетици с диабет тип 2. Независимо от това, въпреки липсата на контролирани проучвания, значително място на търговските щандове е посветено на продукти с комбуча, а има и широко разпространена вяра, че тези продукти осигуряват здраве. И така, остава ни това огромно неравенство между науката и вярата с недостатъчно убедителни клинични доказателства, но все пак твърдения, които са толкова далечни, колкото и недостоверни, докато потенциалът за вреди изглежда значителен. В такива екстремни случаи здравните специалисти не трябва да препоръчват потребителите да ползват и да плащат за нещо, от което имат ползва само тези, които го продават.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/kombuchas-side-effects-is-it-bad-for-you/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев