Болничната храна има нужда от революция. Бях изненадан да открия, че по-голямата част от храната на пациентите, сервирана в болниците, не се изисква да отговаря на никакви национални стандартни по храненето за здравословна диета. И наистина, един анализ на хранителната стойност на храната, сервирана на пациентите в обучаващите болници, установява, че много от тях не отговарят на препоръките за хранене. „Внимание“, гласи заглавието, „Болничната храна е вредна за здравето ви.“
Един обучен диетолог пише, за да защити болниците, казвайки, хей, поне над половината болници отговарят на поне половината от насоките. И хей, те са така или иначе толкова строги. Малко яйца и млечни и може направо да излезете извън своите граници. „Провокативните заключения на [техния анализ] доведоха до това медиите и обществото да заключат, че ние сме просто група кретени, които не разбират връзката между храненето и превенцията на заболяванията.“
Ами, ако бялото палто ни става…
Вижте, харчим цяло състояние за обучаване на лекарите; човек би си помислил, че можем да следваме някои от най-простите неща, като храната. „Добрата храна е толкова необходима за възстановяване на здравето, колкото [всяко друго нещо] и е глупаво да се преструваме, че е отвъд силата на професията ни да променим това“, цитат, написан преди 75 години и все още продължава да има отдръпване.
„Може би трябва да се запитаме дали „здравословната храна“, давана на един безпомощен пациент по време на 2- до 10-дневния ми болничен престой, има полза за някого или нещо, различно от усещането на диетолога, че „прави добро“, отговаря един лекар, който винаги е бил притеснен, когато пациентите му са лишени от желаните яйца за закуска, защото е изискана „здравословна диета“. Искам да кажа, какво са няколко дни с малко нездравословна за сърцето храна в схемата на нещата?
Но идеята е в посланието, което изпращаме. „Наличието на храни на [болничния] поднос носи послание на пациентите относно това, което е полезно и приемливо за тях да „ядат“, отговарят изследователите, които направили анализа на болничната храна. „Все още няма по-добро място или възможност за даване на пример за добро хранене от това, което пациентите получават в болницата.“
В крайна сметка държавните училища в Калифорния са забранили продажбата на газирани напитки от над десет години. Защо не и в детските болници? В едно проучване на институциите за здравеопазване в Калифорния, които обслужват деца, три-четвърти от храните и напитките нямаше да бъдат допуснати в училищата. Тук говорим за газирани напитки, близалки и бонбони. Наличието на нездравословни неща в болниците и това, че самият екип консумира тези продукти, противоречи на хиперкритичното хранене и посланията относно здравето, които децата могат да получат от специалистите по здравеопазване.
В менюто на възрастните почти всички храни съдържали прекомерно количество сол, а 100% от дневното меню превишава препоръките на Американската сърдечна асоциация за придържане до под 1500 мг натрий на ден. Това означава, че храната, която се предлага на пациентите, може всъщност да допринася към обостряне на тези състояния, които може да са ги довели в болницата първоначално.
Но ако болниците се придържат до препоръчаното ограничение на солта, храната няма да е толкова вкусна, отговаря един представител от Института на солта, на което изследователите отговорили: Да е толкова вкусна? Тук говорим за болнична храна – тя не е вкусна, без значение колко сол слагате.
Най-малкото, трябва да се приготвят всички ястия с ниско съдържание на натрий и след това, ако те искат да добавят сол, това си е техен избор. Ако искат да накарат някого да ги изкара с инвалидна количка на паркинга и да започнат да пушат, това си е тяхна работа, но ние не трябва да духаме цигарения дим в стаите на хората три пъти на ден, независимо дали те го искат или не. Интересното е, че проучванията предполагат, че когато на хората им е позволено да си солят храната на вкус, те рядко добавят толкова много сол, колкото когато храната е осолена предварително. Вижте сами. Ако хората преминат на диета с ниско съдържание на натрий, наистина те използват своята солница повече, но като цяло приемът им на сол намалява значително. И участниците в проучването казват, че вкусът е също толкова солен, защото солта, добавена на повърхността на храната я прави да е по-солена на вкус. Но когато болничната храна идва предварително осолена до крайна степен, пациентите може дори да нямат възможността да консумират по-здравословни нива.
В защита на своята нездравословна храна, една компания за доставка на болнична храна обяснява, че те просто дават на хората това, което искат. Наистина ли ще отказваме на хората, които преминават през трудни времена, малката утеха, която могат да получат?
Това е една от причините, поради които клиничният директор изпраща сладки и сладолед на пациентите с рак. Знаете ли какво друго може да премахне напрежението? Едно хубаво дълго дръпване на цигара. „Ето, Тими, опитай това.“ Болниците преди продаваха цигари, основно за „удобство на пациентите“. „Аз не мисля, че мога да отрека на един плащащ пациент правото да пуши цигари,“, казва един администратор. „Ще трябва да настоявам да имаме автомати за цигари в болницата, като услуга към пациента.“
Но някои направиха радикалното предложение тютюневите продукти да не се продават в болницата. Това не беше от 1950 г., а от 1980 г. И все пак, иронията болниците да позволяват продажбата на основната причина за предотвратимо заболяване и смърт в тази страна рядко се дискутира в медицинската литература, и е особено иронично, че пушенето е било, разбира се, позволено в кабинетите на лекарите.
Заради тях, обаче, американските болници преминаха през първата забрана на тютюнопушенето навсякъде на работните места в средата на 90-те години. Ами, сега „болниците отново имат възможността да поемат ръководството и да създадат среда за храненето, която е в съответствие с мисията да се излекуват болните и да се окуражава здравето. Чрез простия акт на сервиране на храна, която отговаря на националните стандарти по хранене, болниците ни ще действат в името на интереса за здравето на своите пациенти и своя екип и несъмнено отново ще ръководят продължаващия диалог за това как да се подобри храненето, което в замяна ще подобри здравето на всички нас.“
Стриктните регулации против пушене често бяха критикувани и се приемаха за твърде строги, като че ли заболяванията и преждевременната смърт вследствие на тютюнопушенето са по-лесни за справяне. Мислите, че паралелът пушене и хранене е хипербола? Ами, познайте какво. Днес основната причина за предотвратими заболявания и смърт в тази страна вече не е тютюнопушенето. Водещата причина за смърт в Америка сега е американската диета. Болниците в САЩ сервират на милиони пациенти храна всеки ден и са оптимално позиционирани, за да изградят една здравословна диета.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/just-how-bad-is-hospital-food/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев