Мартин Лутер Кинг Дж. предупреди, че човешкият прогрес нито е автоматичен, нито е неизбежен, а същото може да е вярно за човешката продължителност на живота. През 1800 г. продължителността на живота е била по-малко от 40 години, но се увеличава постоянно през последните два века, с около две години повече на всяко десетилетие. Това е доскоро. Увеличението на продължителността на живота залита или дори намалява. Благодарение на епидемията на затлъстяването сега може би отглеждаме първото американско поколение с по-кратък живот от своите родители.
Тенденцията към намаляване на продължителността на живот се очаква да се ускори, докато сегашното младо поколение (които затлъстяват повече и по-рано откогато и да е било) премине във възрастни. Ако епидемията със затлъстяването продължи непроменено, сегашните тенденции сигнализират потенциална „надвиснала социална и икономическа катастрофа.“ В следващите десетилетия някои хора предричат, че можем да изгубим 2 до 5 или повече години от продължителността на живота си в САЩ. Искам да кажа, за да поставим това в перспектива, един лек чудо за всички форми на рак ще добави само 3,5 години към средната продължителност на живота на американците. С други думи, разрешаването на проблема с епидемията на затлъстяването може да спаси повече животи, отколкото лечението на рака.
Доказателствата, че наднорменото тегло увеличава риска от съпътстващи заболявания, като диабет, се считат за неоспорими, но изненадващо има противоречия около телесното тегло и цялостната смъртност. През 2013 г. Центърът за превенция и контрол на заболяванията публикува мета анализ в журнала на Американската медицинска асоциация, според който наднорменото тегло е всъщност опасно. Да, степен 2 или 3 затлъстяване при средна височина 167 см и тегло около над 97 кг е свързано с по-кратък живот. Но степен 1 затлъстяване, между 83 и 97 кг на тази височина, не е. И самото наднормено тегло, 75-83 кг, изглежда предпазва, в сравнение с тези, които са имали нормално тегло, 52 до 83 кг. Хората с наднормено тегло, ИТМ 25 до 30, изглежда живеят най-дълго.
Авторите на заглавия се замаяли: „Наднорменото тегло може да удължи живота ви…“ „Мразите ли да спазвате диети? Не се притеснявайте… надебелейте, за да живеете ПО-ДЪЛГО“ „Допълнителните килограми може да означават по-малък шанс от смърт“ Не е изненадващо, проучването предизвика буря от противоречия в общественото здравеопазване. Проучването било наречено налудничаво, погрешно, подвеждащо. Председателят на департамента по науката за храната в Харвард изгуби добрия тон, наричайки проучването „купчина боклук“, страхувайки се, че хранителната индустрия може да се възползва от него така, както петролната индустрия злоупотребява с противоречията около климатичните промени.
Защитниците на общественото здраве не могат просто да пренебрегнат данни, които смятат за неудобни, обаче. Искам да кажа, науката си е наука. Но как е възможно наднорменото тегло да увеличава риска от животозастрашаващи заболявания и в същото време да ви кара да живеете по-дълго? Това стана известно като парадокса на затлъстяването. Решението на загадката изглежда стои в два основни източника на предразсъдъци, първият от които е объркване заради тютюнопушенето.
Никотинът в тютюна може да води до отслабване. Така че, ако сте по-слаби, защото пушите, то тогава нищо чудно, че ще живеете по-кратък живот с по-слаба талия. Неуспехът да се контролира ефекта на пушенето в проучвания, твърдящи, че доказват парадокса на затлъстяването, води до това опасностите от затлъстяването да се омаловажат до голяма степен.
Вторият основен източник на предразсъдъци е обратната причинно-следствена връзка. Вместо по-ниското тегло да води до животозастрашаващи заболявания, не е ли по-вероятно животозастрашаващите заболявания да водят до по-ниско тегло? Условия, като например скрити тумори, хронично сърдечно и белодробно заболяване, алкохолизъм и депресия, всички те могат да доведат до неволна загуба на тегло месеци или дори години преди да са дори диагностицирани. Нормално е да имаме наднормено тегло в тази страна. Така че, хората, които са необичайно слаби – с други думи, с идеално тегло – могат всъщност да се грижат за себе си, но може и да са сериозни пушачи, възрастни и немощни или сериозно болни със загуба на тегло вследствие на заболяването си.
За да тестват веднъж завинаги парадокса на затлъстяването, беше формирано Глобално сътрудничество за смъртност на ИТМ, които разглеждат данните от над 10 милиона души от стотици проучвания в десетки страни, най-голямата оценка на ИТМ и смъртността в историята. За да помогнат с елиминирането на предразсъдъците, премахнали пушачите и хората с хронични заболявания, после изключили първите пет години на проследяване, за да се опитат да премахнат от анализа тези с недиагностицирани проблеми, които отслабнали, поради наближаваща смърт. И резултатите били ясни: наличието на наднормено тегло и всички степени на затлъстяване били свързани със значително по-голям риск от преждевременна смърт. Така че, вземането предвид на тези фактори води до елиминиране на парадокса на затлъстяването като цяло. С други думи, така нареченият парадокс на затлъстяването изглежда е просто мит.
Наистина, когато се изследва умишленото отслабване, хората живеят по-дълго. Има проучвания с бариатрични операции, както изследването SOS, които показват, че отслабването намалява смъртността в дългосрочен план, а рандомизирането на хората да отслабнат чрез промени в начина им на живот показва същото нещо. Отслабването с няколко килограма чрез диета и спорт се оказва, че е свързано с 15% намаление на общата смъртност. Сега, спортът сам по себе си може да удължи живота дори и без отслабване, но също така изглежда има подобна полза за дълголетието от отслабването само чрез промени в начина на хранене.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/is-the-obesity-paradox-real-or-a-myth/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев