Сорго е „забравеното зърнено растение.“ САЩ всъщност са производител номер 1 на сорго, „но той обикновено не се използва за производство на храна за американските потребители.“ Вместо това се произвежда основно за храна на селскостопанските животни, като храна за домашните любимци или дори за строителни материали. Но той всъщност се консумира като храна в други части на света, като Азия и Африка, където се консумира от хиляди години, а това го прави в момента петото най-популярно зърнено растение, след пшеницата, царевицата, ориза и ечемика, побеждавайки овеса и ръжта.
Понеже сорго е без глутен и понеже може да се счита определено за безопасна за хора с цьолиакия, започваме постепенно да виждаме да се появява като реална храна за хората в САЩ, ето защо аз реших да разгледам колко точно здравословна може да бъде. По отношение на протеините може да се сравни с други зърнени. Но откога трябва да се притесняваме, че си набавяме достатъчно протеини? Фибрите са това, с което американците имат проблем и дефицити, а сорго не води класацията.
Композицията на микронутриенти е относително незабележителна; ето как се класира по отношение на минерали, например. Там, където сорго изгрява, е в съдържанието си на полифеноли. Полифенолите са растителни съставки, свързани с намален риск от голям брой хронични заболявания, включително рак, сърдечно-съдови заболявания, невродегенеративни заболявания и дори смъртност от каквито и да е причини. А ако сравните различните зърнени, сорго наистина излиза напред, което помага да се обясни защо антиоксидантната му сила е толкова по-голяма.
Сега, сорго е изритан по малкия си зърнен задник, когато става дума за плодове и зеленчуци, но в сравнение със зърнени, една зърнена закуска на основата на сорго може да има осем пъти повече антиоксиданти, отколкото зърнена закуска с пшеница. Но това, което ни интересува, не е активността на антиоксидантите в епруветка, а активността на антиоксидантите в тялото ни.
Ако измерите антиоксидантния капацитет на кръвта си след прием на паста, той се повишава малко. Ако замените 30% от пшеничното брашно с брашно от сорго, няма да се покачи много повече. Но ако хапвате паста с 30% червено сорго, антиоксидантният капацитет в кръвта ви ще се изстреля 15 пъти. Вижте, има множество видове сорго. Има черно сорго, бяло сорго и червено сорго. Ето как изглеждат в зърнена форма (очевидно има и жълто сорго). Червеното сорго и особено черното, имат наистина антиоксидантна активност на нивото на плодовете и зеленчуците.
Проблемът е, че не мога да намеря цветно сорго никъде. Мога да вляза в интернет и да купя червен или черен ориз, лилава, синя или червена царевица, както и лилав или черен ечемик, но не мога да открия червено или черно сорго. Да се надяваме, че някой ден ще стане. Но може да откриете бяло сорго за около четири долара за половин килограм. Има ли някакви уникални здравословни ползи? Промотира се като „Не напълно използвана зърнена храна с потенциал да помага за превенцията на хронични заболявания.“ Но какъв е ефектът от консумацията на сорго върху ползите за здравето?
Едно епидемиологично проучване в Китай открило по-нисък процент езофагеален рак и смъртност от него в области, където се консумира повече просо и сорго, в сравнение с царевица и пшеница, но това може и да се дължи повече на избягването на замърсяването с гъбички, отколкото ползите от самото сорго. Въпреки че е възможно. Също както „овесените ядки са единственият източник на авентрамиди,“ които дават на овесените ядки уникални здравословни ползи, соргото, дори и бялото сорго, съдържа уникални пигменти, известни като 3-дезоксиантоцианини, които предизвикват активността на някои от детоксикиращите ни ензими в черния дроб и могат да възпрепятстват растежа на човешките ракови клетки, които растат в съд на Петри, в сравнение с лилавото зеле, което има само нормално количество антоцианинни пигменти. Но, забележете, че бялото сорго се е справило почти толкова добре, колкото червеното или черното, които имат доста повече от уникалните 3-дезоксиантоцианини; така че, може би това е просто ефект на соргото като цяло. Няма как да знаем… докато не направим проучване.
Соргото се оказва, че потиска растежа на тумора и метастазите в човешки ксенографти от рак на гърдата. Какво означава това? Изследователите заключават, че соргото може да се използва като „евтина и натурална противоракова терапия, без никакви странични ефекти… силно препоръчват [употребата на сорго] като хранително терапевтично средство… което притежава ефекти на потискане на туморите… и метастазите върху човешкия рак на гърдата.“ Но ксенографт означава човешки рак на гърдата, който е имплантиран в мишка. Да, човешките тумори растат по-бавно в мишките, които са хранени с екстракт от сорго и блокира метастазите до белите дробове, същото се случва и за човешкото дебело черво, което отново било при мишки; което не може непременно да означава, че човешкият рак ще расте така при хората, тъй като, например, не само че тези мишки нямат човешка имунна система, но и те няма никаква имунна система. Те нямат тимусна жлеза, откъдето произлиза до голяма степен противораковия имунитет. Искам да кажа, как иначе ще се поддържа имунната система на мишката без да отхвърля човешката тъкан веднага? Но тази имуносупресия прави този вид модели мишки още по-изкуствени и още по-трудно за екстраполиране при хората.
И много от това виждаме в литературата за сорго – в инвитро данни, както е при епруветките и съдовете на Петри, плъховете и мишките. Има едно жизненоважно липсващо парче от пъзела, което е нужно за свързване на лабораторните данни с реални ползи при хората. Липсващо до… сега. За щастие сега имаме човешки интервенционални проучвания, които ще разгледаме в следващото видео.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/is-sorghum-a-healthy-grain/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев