Историята на медицината изобилства с фалшиви догми, които просто са били приети и по-късно, понякога много по-късно, се разкриват. Както в проучването със здравето на жените, което показва, че приемът на Премарин от жени, един вид хормонална терапия, увеличава риска от убиец номер 1 на жените, сърдечно-съдовото заболяване, както и риска от рак на гърдата. Милиони жени спрели да го приемат и процентите рак на гърдата намалели.
Друг такъв обрат на известна медицинска практика са ангиопластиката и стентовете за стабилно коронарно артериално заболяване, за което се харчат милиарди за процедури, които нямат никаква полза.
И така, защо кардиолозите продължават да ги правят? Изследователите проверили сред някои фокусни групи и заключили, че въпреки мнението на кардиолозите, че има полза за пациентите им, тази вяра изглежда се базира на емоционални и психологически фактори, а не на доказателства. „Чувството за ирационалност около тази практика е толкова силно, че феноменът се свързва с окулостенотичния рефлекс“ – виждате стесняване и поставяте стент, не може да се сдържите.
Тъй като процедурата носи някои рискове, включително смърт, има спор, че стентовете трябва да се използват само за хора, които активно имат инфаркт, в спешна или нестабилна ситуация. За щастие сега са публикувани критерии за подходяща употреба на място, за да дават насоки на кардиолозите. И добрите новини са, че сега 82% от стентовете се съобщава, че се извършват в тези спешни или нестабилни ситуации. Така че, можем да отхвърлим това проучване, което показва, че няма ползи за стабилните пациенти, тъй като сега почти винаги се извършва само при нестабилни пациенти, както и трябва да стане. Или поне почти винаги. Има два начина, по които един лекар да се съобрази с правилата. Единият е да се правят по-малко ненужни процедури, което е целият смисъл, но хей – къде са парите в това? Другият начин да се съобрази е да накара ненужните процедури да изглеждат наложителни.
Чакайте малко, това означава ли, че един лекар ще се опита да изиграе системата като каже на пациент, че има по-сериозно нестабилно заболяване, отколкото в реалността, така че да могат все пак да извършат процедурата? Това се нарича „разкодиране“. Друга дума би била измама. Изследователите установяват, че част от този упадък в неподходящата употреба може наистина да е, понеже лекарите погрешно класифицират пациенти със стабилна ангина като нестабилна ангина. Защото, веднага след като тези критерии за подходяща употреба влязоха в сила, изведнъж се появи подозрително 4 до 10 пъти увеличение в процента направени стентове за остър коронарен синдром, като сърдечен удар. В Ню Йорк съотношението на случаите на стент, определени като остри, но извършени като стандартни амбулаторни процедури, се увеличили 14 пъти. Няма биологично обяснима причина защо това се случва; така че, това са ненужни процедури, ненужна цена и ненужно увреждане на пациента. Увреждане не само заради риска от поставяне на ненужен стент, но също и заради подлъгването на пациента като се преувеличава колко тежко е неговото сърдечно заболяване. В най-добрия случай тази практика уврежда достоверността на професията, нарушава автономността на пациента и поставя пациента на риск от усложнения, а в най-лошия може да премине прага на криминална активност.
Какво е решението? Може да има независим панел за преглед, който да предпазва пациентите, или можем просто да премахнем финансовия стимул за извършване на повече процедури.
Колко други установени стандартни за медицинска грижа са погрешни? Кой знае. Пускането на кръв е било стандартна грижа в продължение на хиляди години. Строгото проследяване на дълго установени практики е трудно. Има хиляди клинични проучвания, но повечето се занимават с тривиалности или усилия да се спрат продажбите на специфични продукти. Имайки предвид тази загадка, възможно е цели медицински подспециалности да са базирани на недостатъчно доказателства.
По ирония на съдбата, в случая със сърдечните стентове, в проучването КУРАЖ, което показа, че стентовете са безполезни за удължаване на живота, това, което наистина определя дълголетието, е колко рискови фактори могат да бъдат контролирани. Тези, които се справили с всички шест чрез понижаване на кръвното си налягане, холестерола, теглото, пушенето и подобрението на храненето и активността си, имали пет пъти по-голям шанс за оцеляване през следващите 14 години в сравнение с останалите.
Искам да кажа, трябва ли да сме изненадани, ангиопластиката и стентовете не успяват да подобрят прогнозата? В крайна сметка те не правят нищо, за да модифицира самия процес на скритото заболяване. С други думи, не лекува причината. Дори и ако стентовете помагат със симптоми отвъд плацебо ефекта, отново ще се лекуват само симптомите, а не заболяването. И така, нищо чудно, че заболяването продължава да прогресира докато пациентът не е увреден до смърт. Така, д-р Еселстин пише, водещият убиец на мъже и жени в западната цивилизация е освен без лечение. Това, което се практикува вместо това е „палиативна кардиология“: нелечение на сърдечното заболяване, което води до удължаване на заболяването и често накрая до фатален край.
Хиляди смъртни случаи всяка седмица, смятани като нещастни, а не като национална предотвратима трагедия. Като че ли чрез пренебрегване на тези заболявания, свързани с млечни, мазнини и животински продукти, ние правим напразни усилия за временно облекчение на симптомите, а не лекуваме първопричината.
За щастие, сега сме на върха на сеизмична революция в здравето: не поредното хапче, процедура или операция, а вместо това лечение на скритата причина на сърдечното заболяване с пълноценно растително хранене, може би най-силният инструмент, който медицината има в кутията си с инструменти.
За да стигнем дотам, трябва да се борим с основен хранителен дефицит в образованието. 90% от кардиолозите, 90% съобщават, че нямат никакво или минимално образование относно храненето по време на своето обучение по кардиология, като само 1 на 10 завършват с увереност в своето знание относно храненето. Така че, може би е добре, че повечето отделят три минути или по-малко в обсъждане на храненето със своите пациенти. От самите тях само един на всеки пет дори приемат по пет порции плодове и зеленчуци на ден.
За щастие, тази животоспасяваща информация бавно, но сигурно излиза наяве. Медицинското образование се фокусира върху това да е линейка на дъното на скалата, а не преграда на върха. Разговори за пари, а има много малко пари в рекламата на броколи и излизането на разходка. Нямах търпение да видя цитата, който използваха за това и бях поласкан, когато го прочетох.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/heart-stents-and-upcoding-how-cardiologists-game-the-system/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев