Алан Голдхамър е основателят на здравословен център TrueNorth в Санта Роза, Калифорния, в който са гладували 10 000 души за проблеми от диабет и сърдечно-съдови заболявания до автоимунни състояния. Той отбелязва, че състояния, които изглежда са свързани с излишък от храна, обикновено реагират предвидимо на употребата на гладуването, последвано от здравословна диета, която той описва като диета с ниско съдържание на сол, изцяло растителна, с високо съдържание на фибри, нискомазнинна, нископротеинова и с ниско съдържание на захар.
Този подход предлага на хората опция да елиминират причината за заболявания, свързани с начина на живот, често до степента, в която лекарствата вече не са нужни, за разлика от конвенционалната медицина, която е повече свързана с потискане на симптомите, свързани със заболяването, отколкото премахването на скритата главна причина.
Голдхамър се изказва така: Ако лекувате високото кръвно налягане, или диабет тип 2, или автоимунно заболяване с лекарства, те ще ви кажат: „Ще приемате тези лекарства до края на живота си.“ Именно така ви обещават, че ако следвате съветите им буква по буква, „ще бъдете болни до края на живота си.“
Предварителните данни предполагат, че гладуването може да е от полза за метаболитни заболявания, синдроми на болка, високо кръвно налягане, хронично възпалително заболяване, алергични заболявания и психосоматични състояния, но най-високите нива на доказателства, които имаме в полза на гладуването, са по отношение на ревматоидния артрит: автоимунно възпалително ставно заболяване, като ревматоидния артрит.
Преди почти един век беше записано, че „лечението с диета не се признава официално от медицинската професия… като едно от оръжията, с които да се атакуват [такива заболявания].“ Този подход стоеше до относително скоро, но един системен преглед на контролирани проучвания от тогава „показва статистически и клинично значими дълготрайни ползи.“
Ревматоидният артрит има добре известен генетичен компонент, но процентът съответствие, шансът двойка еднояйчни близнаци да се разболеят и двамата, е вероятно под 30%, въпреки наличието на едни и същи гени, което оставя 70% за обяснение на негенетични фактори.
Дори и да не знаем точно кои са тези фактори, „гладуването [се сравнява] с рестартиране на хард диска на компютъра. Понякога [дискът] се поврежда и не знаем точно какъв е проблемът. Но ако просто го изключим и го рестартираме… тази повреда [може да се] изчисти.“
Доказателствата започват с докладвани случаи, гладуване, последвано от растителна диета, забележителни случаи на години болка и скованост… изчезват за една седмица и по-важното, не се връщат с по-здравословната диета. Един след друг просто така, но докладваните случаи са си просто възпявани приказки. Има проучвания, датиращи отпреди десетилетия, които предполагат, че гладуването може да представлява най-бързият възможен начин за предизвикване на облекчение от артритната болка и подуване за пациентите с ревматоиден артрит, но проучванията често не успяват да контролират с плацебо ефект, което е особено важно, когато става въпрос за разчитане на самодокладвани субективни симптоми, като болка и общо благоразположение. Но има и обективни мерки, лабораторни тестове за възпаление, които не изглежда да се повлияват от плацебо и именно това се вижда в контролираните проучвания, започва веднага и облекчението остава поне за една година.
Десет различни показателя на възпаление значително намалели след гладуването и последващата диета без месо и яйца, докато нито един от параметрите не се променил при страдащите, които продължили с обичайния си начин на хранене. И това унищожаване на възпалението означава и значително намаляване на болката, сутрешната скованост, загубата на сила в захвата и броя на чувствителните и подути стави.
Дори и една година след приключване на проучването, тези, които имали полза от диетата продължили да имат полза по отношение на болката, сковаността и чувствителните и подути стави, вероятно защото продължили с диетата. Няма съмнение, че при гладуването както възпалението, така и болката се облекчават, но ако се върнете към същата диета, както преди, възпалението се връща – освен ако, очевидно, периодът на гладуването е последван от вегетарианска диета. Защо би могло да е така? Може да се дължи на промени в микробиома, подобрение на симптомите, свързани със значителна промяна в чревната флора, което може някак да бъде от полза, може би чрез засилване на чревната бариера. Знаем, че гладуването може да намали пропускливостта на червата при пациенти с ревматоиден артрит, но все още не знаем каква роля, ако има такава, това играе в процеса на заболяването.
Може да е толкова просто, колкото ейкозаноидите, медиаторите на възпалението, които се образуват от арахидоновата киселина. Арахидоновата киселина е дълговерижна възпаляваща омега-6 мастна киселина, която се съдържа в животинските мазнини. Най-големите приносители са пилешкото месо и яйцата, които заедно допринасят към почти половината от приема на американците. Това се предлага като обяснение защо тези, които се хранят с повече растителна храна, изглежда имат по-добро ментално здраве; те не страдат от „каскада от невровъзпаление“, причинявано от арахидоновата киселина; защо премахването на яйцата, пилешкото и други видове месо е доказано в рандомизирано контролирано проучване, че подобрява настроението, което предполага, че арахидоновата киселина може би негативно повлиява настроението и може да обясни влиянието на растителното хранене върху възпалителни заболявания, като ревматоидния артрит.
И така, това може да е причината, поради която поддържането на растителна диета изглежда необходимо „след гладуването за предотвратяване на повторна поява на симптоми и възпалителна активност,“ или както казва една популярна статия от пресата, гладуването може да бъде инструмент, който да ви накара радикално да започнете промяна в начина си на хранене.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/fasting-for-rheumatoid-arthritis/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев