Най-големите доказателства за ползите от гладуването са свързани с лечението на автоимунното ставно заболяване, известно като ревматоиден артрит, както посочих в последното си видео. Има едно немско проучване, според което има ползи и за остеоартрита, с докладвани промени в болката и ставната функция, но наистина ще ни трябват рандомизирани контролирани проучвания, за да знаем със сигурност. Изследователите се отчайват, че имат само 30 пациенти, но това са 30 пъти повече от много доклади върху гладуването в медицинската литература, които обясняват само единични случаи.
Например, една жена с рядко автоимунно заболяване, известно като смесено заболяване на съединителната тъкан, което може да причини всякакви видове болезнени и стресиращи симптоми, лекувани със стероиди в опит да се потисне имунната й система. Но 21 дни по-късно, без никакви лекарства, симптомите й се подобрили с гладуване и което е по-важно, изглежда не се върнали. И така, дали гладуването работи при смесено заболяване на съединителната тъкан? Ами, всичко, което можем да кажем, е, хей, поне е подействало веднъж.
Една подобна успешна история е докладвана с фибромиалгия: една жена с болка в цялото тяло, не можела да понася активност, прием на много лекарства, но накрая се оказала без никакви оплаквания 24 дни по-късно и останала така поне един месец след това. Но при провеждане на модифициран режим на гладуване върху десетки хора, ползите, забелязани след две седмици, до голяма степен изчезнали след 12-та седмица.
Ами лупус? Една 45-годишна жена, която е с болки, въпреки имунопотискащите лекарства, но болката изчезнала след четвъртия ден от гладуването и тя останала без симптоми за една година, преди да ги заличи отново с второ гладуване. Забележете, че това не е само гладуване, а гладуване, последвано от растителна диета в опит за утвърждаване на ползите. Стриктната растителна диета – никакви животински протеини – сама по себе си се оказва, че контролира симптомите поне при някои случаи.
Същото е и със сакроилеит, честа проява на анкилозиращ спондилит, автоимунен артрит, който основно засяга гръбнака, което води до болки в гърба, които могат да продължават с години. Опитали всякакви видове конвенционални терапии и лекарства, но болката не изчезвала. И така, препоръката била пълно избягване на животинските храни и накрая се получило отличително постоянно подобрение в рамките на няколко дни – отново, докато не започнал да приема отново месо. Но отново на растителното хранене, човекът спрял повечето лекарства, почти напълно изчезнали симптомите. Така че, поне в този случай, възпалителната болка, неподатлива на други видове лечения, спряла само чрез по-здравословно хранене. Така че, хей, поне си струва да се опита.
Автоимунен гломерулонефрит, при който тялото атакува собствените ви бъбреци, е често срещана проява на лупус. В една поредица от случаи на 29 пациенти, които са гладували в продължение на 60 часа и след това са поставени на плодове и зеленчуци, докато се подобрят, са описани толкова забележителни възстановявания, че гладуването, по тяхно мнение, трябва да бъде важна част от лечението.
Ами множествената склероза, автоимунно нервно заболяване? Пациентите направили диета, подобна на гладуване, което означава модифициран пост, който започва с 800 калории на ден с плодове, ориз или картофи, и после прекарали седмица с прием на няколкостотин калории ленено олио и зеленчуков бульон преди преминаване към растителна средиземноморска диета. И през следващите три месеца преживели значително подобрение в цялостното качество на живот. Опитали и с кетогенна диета, но тя не успяла да предложи клинично или статистически значими цялостни ползи.
И накрая, хронична уртикария, където получават обрив с червени петна и подутини, които започват да се подобряват на третия ден от гладуването и напълно изчезнали на 11-тия ден. Това е със съответствие с проучванията от Германия и Япония, които ясно показват около 75% ефективност за такива пациенти с нещо, което изглежда диета с някакъв вид чай със захар. Определено си струва да се опита терапия с гладуване, но разбира се гладуването трябва да се прави единствено под обучено медицинско наблюдение. В противен случай няма как да знаете дали няма някакъв скрит проблем с бъбреците, който може да ви постави в кома и после в моргата. Трябва да се наблюдава бъбречната ви функция и електролитите, за да се подсигури, че тялото ви ще издържи предизвикателството.
Въпреки потенциалните ползи, гладуването само на вода не е лек или лечение в традиционния смисъл на думата. То просто е предназначено да подпомага механизмите за самолекуване на тялото, тъй като по дефиниция, гладуването не е устойчиво. За да се поддържат резултатите, получени от гладуване на вода, е необходимо да се придържаме към здравословен начин на живот, който включва здравословна диета с минимално обработени растителни храни, сън и движение.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/fasting-for-autoimmune-diseases/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев