Дали така наречената тъмна страна на канабиса включва инсулт, за който тук се казва, че е свързан несинтетичната марихуана, с което предполагам, че имат предвид, хм, марихуана.
Има докладвани случаи на увреждане на артериите поради съдосвиващия ефект на канабиса, нещо, което е добре документирано.
Едно проучване установило, че потребителите на канабис имат 100 пъти по-голям шанс да страдат от нещо, наречено мултифокусна интракраниална стеноза, при която артериите вътре в мозъка се затварят в различни моменти, но това е рядко състояние. Ами инсултите?
Липсата на високо нива на доказателства относно страничните ефекти на употребата на марихуана върху здравето на мозъчните артерии е довело до тази идея, че марихуаната за забавление може и да не е проблем, ето защо решили да я тестват. „Искате високо ниво на доказателства, нали?“, казали учените. Ами, какво ще кажете за проучване с над милиони пушачи на марихуана? Добре. И открили, че употребата на марихуана наистина е свързана с повишен риск от прием в болница с остър исхемичен инсулт, но това може да е само сред тези, които пушат редовно, поне веднъж в седмицата.
Причината, поради която смятаме, че това е причинно-следствена връзка, е, че по-голямата част от записаните инсулти са били по време или малко след употреба на марихуана. И има дори случаи, при които инсултите са се появили отново след повторна употреба на марихуана. И така, ако вземем всички заедно проучвания, това ще направи достатъчно убедителен случая, въпреки че наистина ще трябва да разделим хората на такива, които пушат и на плацебо, за да сме сигурни. Като историята със сърдечното заболяване.
Една подобна временна връзка е открита между употребата на марихуана и развитието на сърдечни удари и внезапна сърдечна смърт, което означава, че сърдечните удари изглежда се случват докато са използвали марихуана или малко след това. Това обаче е усложнено от факта, че канабисът често е използван в комбинация с други наркотици, алкохол или кокаин. Така че, не може просто да попитаме жертвите на сърдечен удар дали са пушили марихуана по това време и да направим връзката без да питаме за употреба на други вещества. В рамките на един час след смъркане на кокаин, например, рискът от сърдечен удар скача над 20 пъти.
Това е около пет пъти повече отколкото пушенето на марихуана. Часът след пушене на марихуана рискът от сърдечен удар изглежда става почти четири пъти по-голям, но само през този един час. След това рискът отново се връща към нормалния. Добре, но какво означава това? Въпреки че сърдечното заболяване е убиец номер 1, рискът от наличие на сърдечен удар на всеки час е само около едно на милион в който и да е час. Така че, дори и да запалите един джойнт, това може да направи четири пъти по-голям риска ви, но ще го качи само на 1 на 150 000 в този един час, това е само за този един час. Така че, дори и да пушите всеки ден, годишният ви риск може просто да се качи на няколко процента. Но защо има повишен риск в крайна сметка?
Ами, всички знаем от 70-те години, че в рамките на един час след пушене на джойнт, пулсът скача с около 35%. Пушенето на един-единствен джойнт повишава също и кръвното налягане, както и нивата на въглероден монoоксид в кръвта на пациенти с ангина и намалява способността им да спортуват почти наполовина. Сега, дали това е само заради вдишването на пушек, какъвто и да е пушек? Не, пушенето на плацебо джойнт, джойнт с марихуана, от която THC-то е премахнато, намалява капацитета за спорт само с 9%, в сравнение с намаляването на времето, в което могат да спортуват преди да започне болката в гърдите с 48% от канабиса. Така че, изглежда наистина, че това е специфичен ефект на веществото. Сега, дали това е толкова лошо, колкото тютюна, никога нямаше да узнаем… до една година по-късно.
Пушенето на цигара с марихуана намалява времето за спортуване до ангината повече отколкото пушенето на цигара с тютюн, което намалява капацитета за спорт с 23%, в сравнение с 50% след джойнта. Това може да се дължи на факта, че марихуаната създава повече натоварване на сърцето; така че не е изненада, че е по-лоша от тютюна.
Може да се дължи и на въглеродния монооксид. Пушенето на марихуана води до почти пет пъти повече въглероден монооксид в кръвта, отколкото пушенето на тютюн. Това е, защото пушачите на джойнт вдишват по-дълбоко и после задържат пушека вътре, което позволява да влезе повече въглероден монооксид в тялото. Така че, между това и кардио ускорението – повишеният пулс и кръвно налягане – това може да е причината за по-голямата болка в гърдите при пациенти със сърдечно заболяване.
Има ли някакви хронични ефекти върху артериите? Потребителите на канабис наистина изглежда имат относително по-сковани артерии за възрастта си, което предполага ускорение на процеса на остаряване, а ние сме толкова стари, колкото и нашите артерии.
Дори вторичният пушек от марихуана може да бъде вреден, според това скорошно проучване в журнала на Американската сърдечна асоциация, озаглавено „Една минута вторичен пушек от марихуана влошава съдовата ендотелна функция“, което означава артериалната функция. И така, имаше призив за защита на уязвимата част от населението, включително възрастните и хората с увреждания, както и жителите на сгради с повече хора, бременните жени и децата, дори една минута на излагане на вторичен дим от марихуана при плъховете. Така че, не е ясно колко приложимо е това, освен може би да не пушите около домашния си любимец.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/does-marijuana-cause-strokes-and-heart-attacks/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев