Акнето е заболяване, уникално за хората. Защо само хората получават акне? Ами, замислете се за разпределението на тези мазни мастни жлези – лицето, гърдите и гърба – точно същите структури, които причиняват най-голямото препятствие по време на раждането. Така че, хей, може би наличието на малко повече овлажняване на тези места ще помогне на бебето да е по-хлъзгаво по време на раждането, което съдържа селективно предимство за успешно раждане. Добре, но какво ги кара да се възпалят и да се превърнат в пъпки по-късно?
Докато в западните общества акнето е почти универсално кожно заболяване, което засяга над 95% от тийнейджърите, в някои популации с по-традиционен начин на хранене не се открива нито един случай на акне. Това предполага, че може би съветите за храненето трябва да бъдат първа линия на терапия за хора с лека до умерена форма на акне. Изглежда, че причината са високо гликемичните храни и млечни продукти. Говорим за захар, безалкохолни напитки, рафинирани боклучави въглехидрати, бяло брашно, зърнени закуски и млечни продукти, като мляко, сирене, кисело мляко, суроватка, както и наситени и транс мазнини, концентрирани в месото, млякото, вредните и бързи храни.
И така, например, пациентите с акне трябва да се съветват да спрат употребата на всякакви протеинови добавки с млечна суроватка, които може би приемат. Връзката между млякото и сериозността на акнето може да бъде обяснена от наличието на млечни продукти в нормалните репродуктивни стероидни хормони или подобреното производство на хормони на растежа, като IGF-1. И ако си кажете, „Чакайте малко, отказах се от млечните преди месец и все още няма промяна“, трябва да се отбележи, че промените в акнето поради каквито и да било промени в храненето вероятно ще отнемат поне 10 до 12 седмици, така че трябва да се придържате към тях.
Не е изненадващо, че пациентите с акне е два пъти по-вероятно да са на невеганско хранене, в сравнение с контролна група, но разликата не достига статистическа значимост. Така че може би веганите просто са се хранили с много боклучави бързи храни? А какво ще кажете за това: „Акне, предизвикано от прием на витамин B12. Нашите предци, тревопасните маймуни, като горилите, си набавят целия B12, от който се нуждаят, като практикуват яденето на фекалии, но моите предпочитания са да приемаме B12 под форма на добавка. И не е нужно да се притеснявате дали не превишавате дозата, защото очевидно няма данни за странични ефекти, свързани с излишък на прием на B12, но това не е истина. Описани за първи път през 50-те години, около 1 на всеки 10 човека с поява на акне в рамките на няколко дни или дори часове след инжекция с витамин B12, което след това изчезнали бързо, след спиране на инжекциите.
По онова време не сме имали представа какъв би могъл да е механизмът, проблем, който беше все още неразрешен до преди няколко години. Най-накрая разбрахме: витамин B12 модулира генната експресия на кожната бактерия, която причинява акне. Взели проби от кожата на 10 души преди и след като ги инжектирали с витамин B12. Оказва се, че нивото на B12 върху кожата е пропорционално на нивото в кръвта и така, след инжектиране, бактерията върху кожата би трябвало да прави по-малко собствен B12 и така, бактерията на акнето ще се съсредоточи върху използване на своята клетъчна машина за избиване на повече съставки, които да атакуват лицето ви. Без излишния B12 на кожата ви, показан тук в зелено, бактерията трябва да произвежда по-голямата част сама на цената на порфирините, което може да предизвика възпаление на акнето. Когато има твърде много B12 наоколо, бактерията не може да пропилее важни ресурси и вместо това се концентрира върху това да ви пъпчаса.
Добре, чакайте малко, какво да направим? Хората на растителна диета трябва да приемат B12 като добавка. Да, но не е нужно да си поставяте инжекции. Акнето, свързано с витамин B12, обикновено се появява само при дози над 5 000 до 10 000 микрограма на седмица отгоре на 50-те микрограма на ден, които аз препоръчват, или друг вариант – 2 000 мкг единична седмична доза. Искам да кажа, единствено можете да взимате между 5 000 до 10 000 на седмица, ако лекувате дефицит на витамин B12. Ако си спомняте от предното ми видео, дефицитът на B12 се лекува с 1 000 микрограма на ден за един месец или повече, а това би могло потенциално да предизвика акнето, както е забелязано при тази жена веган, която не е приемала B12, развила е дефицит на B12 и е трябвало да се лекува с такива високи дози, че й избили пъпки навсякъде по лицето. Още една причина да се стигаме до дефицит на витамин B12. Но вижте, ако стане най-лошото, дори и да се наложи да си биете инжекции с B12, вероятността да предизвикате акне може да бъде само около 1 на 10.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/do-vitamin-b12-supplements-cause-acne/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев