И преди съм показвал как контактът с природата може да има доказани психологически ползи, но има недостатъчно данни върху промените на обективните мерки; и така, развълнувах се, когато видях тази статия за ефектите върху нивата на хормона на стреса, кортизол, в слюнката на тези хора, които участват в „природна терапия“, което просто означава посещение в гората и заобикаляне с дървета.
Нивата на кортизол в слюнката ви се считат за показател на нивата на стрес и след разходка в гората, в сравнение с разходка в града, или дори само след престой в гората, в сравнение с престой в града, нивата на кортизол в кръвта на хората се оказва значително по-нисък. Но чакайте малко, същият ефект се установява преди да идат в гората. Какво? Терапията сред природата е свързана със значително по-нисък кортизол в слюнката както преди, така и след, в сравнение с посещение на градска част. Ето защо изглежда, че само мисълта от прекарване на деня в гората облекчава стреса. И така, при сравняване на ефектите от престоя в гората с престоя в града, плацебо ефектът на очакването може да играе по-важна роля в повлияването върху нивата на стреса, отколкото реалното преживяване от престоя в гората. И така, бях готов да го пренебрегна като поредния неясен психологически ефект, докато не прочетох това. Проучвания върху ефектите от природната терапия върху имунната функция показват, че посещението на гората може да предизвика значително повишение в броя и активността на естествените клетки убийци, един от начините, по които тялото ни се бори с рака. Това ми привлече вниманието.
Всичко започна с това проучване. Дванадесет мъже били взети на дълъг уикенд с разходки в гората и почти всички от участниците (11 от 12) показали по-висока активност на естествените клетки убийци след пътуването, и не само с малко – около 50% увеличение, в сравнение с преди пътуването. Сега, движението само по себе си може да повлияе върху имунната функция, но не вървели повече от обичайното; Те просто се разхождали в гората, вместо в града. Да, но също били взети на екскурзия някъде, където има и други променливи. И така, какво ще кажете да ги разделим на група, която отива на разходка в града и на група с разходка в гората? И ако има някакъв специален ефект от разходка в гората, колко дълго ще продължи ефектът? Трябва ли да се разхождате в гората всеки ден? Преди да преминем към това, нека първо видим дали действа и при жени.
Същият вид обстановка и същите резултати: значително увеличение в активността на естествените клетки убийци при разходка в гората. И този път те се върнали една седмица по-късно, за да тестват отново и отново нивата се покачили, въпреки че след месец спаднали. Но хей, веднъж седмично би трябвало да свърши работа, но това била екскурзия от няколко дни. Кой има времето да виси в гората цял уикенд, всеки уикенд? Ами една малка еднодневна екскурзия? Заглавието издава всичко. Бум! Същото нещо! Същият голям скок, измерен в деня след екскурзията, в сравнение с преди и със същия остатъчен ефект. Активността на естествените клетки убийци е все още висока една седмица по-късно. Това предполага, че ако хората посетят някой крайградски парк с горичка веднъж седмично на еднодневна екскурзия, те ще могат да поддържат увеличения противораков имунитет.
Добре, но аз продължавам да не съм убеден. Как можете да припишете ползите на самата гора, след като всичко, което имаме са данни преди и след? За да докажем, че природата има нещо общо, ще ни трябва контролна група, която тръгва на същата екскурзия, но някъде другаде. И… ето я. Оказва се, че посещението на гората, а не на града, увеличава активността на естествените клетки убийци. Ето ги данните за гората, също както преди, но нищо няма при разходка в града. До края на разходката в гората 80% от участниците имали увеличение на активността, в сравнение само с 1 на 10 при разхождалите се в града.
И двете обиколки били уеднаквени по отношение на физическа активност, алкохол и сън – други неща, които могат да повлияят върху имунната функция. И така, ето ни. Потвърждение за подсилване на имунитета, но само при групата с гората, „което посочва, че терапията сред природата наистина подобрява активността [на естествените клетки убийци].“ Освен това установили, че повишената активност продължила до 30 дни след екскурзията. Вижте това. Седмица по-късно и дори и месец по-късно. „Това предполага, че ако хората посещават гората веднъж на месец, те могат да поддържат подсилена активност на естествените си клетки убийци.“
Добре, сега след като знаем, че има истински ефект, следващият въпрос е защо? Какво има в гората, което ни дава това подсилване? И (можете да си представите Биг Фарма как си мисли) може ли да се произведе хапче от него? Ще разберем в следващото видео.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/boosting-anticancer-immunity-with-forest-bathing/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев