Адекватният прием на йод е важен за нормалната функция на щитовидната жлеза. Всъщност, двата хормона на щитовидната жлеза са кръстени на това колко йодни атоми те съдържат: T3 и T4. Сега, имайки предвид, че йодът се съдържа изключително в самата щитовидна жлеза, това не е нещо, което трябва да си набавяте всеки ден, но като цяло храната ви трябва да има някакъв добър източник на йод. За съжаление, често срещаните източници не са особено полезни за здравето: йодирана сол и млечни продукти, защото почистващите препарати на йодна основа, като бетадина, които се използват за дезинфекциране на вимето, което води до малка част йод да протича в млякото. Също така добавят йод към храната на добитъка, а някои купешки хлябове съдържат хранителни добавки с йод.
И така, ако поставите хората на палео диета и намалите млечните и трапезната сол, те могат да развият дефицит на йод, въпреки че са увеличили приема си на морска храна, която също може да бъде източник. Ами тези, които преминават към хранене с изцяло цели растителни храни? Те намаляват и приема си на сладолед и купешки хляб, а ако не консумират нищо от морето – водорасли, морски зеленчуци – могат да се натъкнат на същия проблем.
Нейните родители съобщават, че са се опитали да я хранят само с най-здравословните храни. Това 3-годишно дете се хранило само с растителни, безсолни, непреработени храни без добавки на витамини. Това е можело да завърши с фатален край. Без витамин B12 хората на стриктно растително хранене могат да развият необратимо увреждане на нервите, но в този случай се появила първо гушата, поради неадекватен прием на йод.
Ето друг случай на веганизъм като причина за дефицит на йод, хипотиреоидизъм при малко дете след отбиване. Сега, преди отбиването той е бил добре, защото майка му е продължила да си взима витамините за бременни, които за щастие съдържат йод.
Повечето вегетарианци и вегани очевидно не са наясно относно важността на йода по време на бременност, Американската асоциация на щитовидната жлеза и Американската академия на педиатрите препоръчват жените, които дори само планират да забременеят, да приемат ежедневно добавка, която съдържа 150 мкг йод, но все пак едва 60% от витамините за бременни, продавани в САЩ, съдържат този важен минерал. Така че, въпреки препоръките, около 40% липсва. Ето защо е изключително важно бременните и кърмещите жени да четат етикетите, за да се уверят, че получават адекватно количество.
Жените в репродуктивна възраст имат средно нива на йод от 110, което е добре за небременни, но бихме предпочели по-скоро да видим поне 150 по време на бременност. Това включва на практика 24-часово изследване на урината, в което достатъчното количество йод се определя като 100 мкг/литър урина при небременни индивиди, които нива обикновено веганите не успяват да достигнат в най-голямото проучване, правено досега, в Бостън.
Препоръчителните среден дневен прием е 150 мкг на ден за повечето хора, който може да си набавите с чаша и половина краве мляко. За съжаление растителните млека обикновено не са обогатени с йод, съдържат средно само по около 3 мкг на чаша. В най-голямото систематично проучване до днешна дата, въпреки че много растителни млека са обогатени с калций, са открити само 3 от 47 тествани, които имат йод. Тези, които съдържат, имали толкова йод, колкото краве млякото, а тези без, отпаднали.
Компаниите за растителни млека се хвалят, че обогатяват млякото си с калций, а често и с витамин B12, D и витамин A, но рядко се правят опити да се обърне внимание на съдържанието на йод. Единствената причина, поради която краве млякото има толкова много йод, е, защото фермерите обогатяват храната на кравите, или понеже забърсват виметата им. Защо просто компаниите за растителни млека не добавят и йод? Един учен по храненето от Силк ми каза, че видеото ми за карагенана изиграло роля в решението им да преминат към друг сгъстител. Дано видят и това видео и да обмислят да добавят и йод или някоя компания да грабне тази възможност за предимство на пазара.
Изследователите заключават, че хората, които консумират растително мляко, необогатено с йод, може да имат риск от дефицит на йод, освен ако не консумират алтернативни източници на йод от храната, най-здравословните, от които са морските зеленчуци, които ще разгледаме в следващото видео.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/are-vegans-at-risk-for-iodine-deficiency/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев