Учените имат ясно морално задължение да предупредят човечеството за всякакви катастрофални заплахи и да кажат нещата такива, каквито са. През ноември 2019 г. над 11 000 учени от 150 държави ясно и недвусмислено обявиха, че планетата Земя е изправена през спешен случай. Нивата на CO2 се повишават, ледниците се топят, Антарктика се топи. Океаните стават по-горещи, по-киселинни. Морското равнище се покачва, а също и екстремните метеорологични събития. И да, употребата на изкопаеми горива се повишава, както и въздушният транспорт, но същото важи и за консумацията на месо на глава от населението. Всъщност, едно от решенията, които те предлагат за подпомагане на кризата с климата, е приемът на предимно растителни храни и намаляване на световната консумация на животински продукти.
И това, което прави тази устойчива диета толкова лесна, е, че същият съвет – по-малко месо – е полезен и за личното здраве, намаляване на риска от убиец номер 1, както и за планетарното здраве. Най-малко здравословните храни също така причиняват и най-лошото влияние за околната среда. Храните с най-висока хранителна стойност също са и храните, които водят до най-ниски емисии на вредни газове, така че получаваме печалба и за двете страни.
Нека съберем всичко заедно. Ако трябва да проектираме наново световната хранителна система за човешкото и планетарно здраве – което означава човешкото здраве и бъдещото човешко здраве – как би изглеждало това? На вашето внимание: EAT – комисията Лансет, резултатът от над две години взаимна работа между 37 експерти от 16 държави, която предполага намаление в общата консумация на месо до около 28 г на ден – това е все едно теглото на една пилешка хапка – докато драстично се увеличава приема ни на бобови – боб, грах, нахут и леща – ядки, плодове и зеленчуци, защото ние не сме просто в климатична криза, но и в здравна криза. Нездравословното хранене причинява повече смърт и заболявания, отколкото тютюнопушенето, повече от необезопасения секс, алкохол, наркотици и тютюн, взети заедно. Но ние можем да се справим и с двете кризи едновременно чрез увеличаване на консумацията на цели растителни храни и значително намаляване на консумацията на храни от животински произход.
Този начин на хранене може да спаси живота на над 10 милиона души годишно и може да спаси и света. Споразумението в Париж постави ограничително условие, амбициозна цел за въглеродния бюджет, който да помогне за предотвратяване на катастрофални последствия и да остане в рамките на границите на климатичните промени, може да бъде постигнат чрез консумиране на растителна диета.
И личните ползи могат да се сравнят или дори да превишат стойността на ползите за околната среда. Самите ползи за здравето за здравословна диета в световен мащаб – предимно растителна диета, вегетарианска или веганска – могат да превишат цената на спестения въглероден диоксид. Говорим за над $30 трилиона долара на година, спестени само от ползите за здравето.
Сега, ако вашето здраве, това на планетата и на вашите деца, не ви мотивира достатъчно, смятайте, че може също така да сте изправени пред заплаха за доставянето на бира в световен мащаб.
И по-здравословните диети не само намаляват емисиите на вредни газове. Тъй като селскостопанските животни са единствената най-голяма причина за загуба на местообитание, намаляването на консумацията на месо също е ключът към запазването на биологичното разнообразие, в идеалния случай, може би, намалявайки търсенето на животински храни чрез увеличаване на пропорцията на растителни храни до над 90% от диетата.
Животновъдството също така е водещата причина за загуба на почва, замърсяване на водата и на хранителните вещества. И все пак изглежда, че това е сляпото място в политиката за водата. Въпреки факта, че животинските продукти формират единственият най-важен фактор в човешкия отпечатък за водата, властите, управляващи водните ресурси, никога не говорят за месото и млечните продукти.
Но това не са само животинските продукти. Искам да кажа, да, поне 80% от обезлесяването на Амазония е за отглеждане на добитък и фураж като соя за износ към други селскостопански животни, но също и за направа на олио за готвене, най-вече палмово и соево. И двете растения се разширяват, което води до масово обезлесяване. Просто изглежда особено възмутително, ако обезлесяването се случва в името на вредните бързи храни.
Не всеки е съгласен, че трябва да преминаваме към по-здравословно хранене, обаче. СЗО всъщност изтегля комисията EAT Лансет, поради промотирането на глобалната промяна към повече растителни храни. Вижте, ако се фокусираме върху предимно растителни храни и изключваме храните, които се смята, че са нездравословни, включително месо и други животински храни, такава диета може, да, да спаси по 10 милиона живота на година, $30 трилиона долара и да помогне за спасяване на цялата планета, но това може да доведе до загуба на професии, свързани с животинско стопанство и производство на вредни бързи храни.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/win-win-dietary-solutions-to-the-climate-crisis/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев