В една статия в журнала на Американската медицинска асоциация, председателят на департамента по хранене в Харвард посочва, че много растителни алтернативи на месото, като Beyond Meat и Impossible Burger могат да имат високо съдържание на натрий. Но един проблем, специфичен за Impossible Burger, е хемът, който добавят, извлечен от соя, за да подобри вкуса и вида на месо на продукта. Анализите по безопасност не успяват да открият никакъв риск от токсичност, специфичен за соевия хем, при който дрождите се изхвърлят. Агенцията за контрол на храните и лекарствата се е съгласила както за употребата му като вкус и подобрител на цвета: безопасно. С други думи, също толкова безопасно, колкото хема, съдържащ се в кръвта и мускулите на месото. Но какво точно означава това?
Притеснението, повдигнато в редакционната страница, например, е че по-високият прием на хем е свързан с повишен риск от развитие на диабет тип 2. Но не само диабет, убиец номер 7 в САЩ, по-високият прием на хем желязо е свързан с повишен риск от сърдечно-съдово заболяване също така, убийци номер 1, 4 и 13: сърдечно заболяване, инсулт и високо кръвно налягане. Но след като хемът се съдържа най-вече в месото, приемът на хем може просто да бъде показател за прием на месо. Същото е с диабета: 3 мета анализа, публикувани към днешна дата, и всички те съобщават за същата връзка. Но има много причини, поради които месото може да увеличава риска от диабет, като крайните продукти на гликацията, произведени, когато животинските продукти се пекат, варят, гриловат, пържат или се прави барбекю. И откъде знаем, че хемът не е просто някой невинен страничен наблюдател?
Същият проблем се появява за връзката между приема на хем и повишения риск от рак на гърдата. След като хем желязото идва от животински продукти, може да е всеки от други компонента на месото, като животинската мазнини или мутагените в месото, съставки, които могат да причинят ДНК мутации. И хей, какво ще кажете за всички хормонални стероиди, имплантирани в добитъка, които могат да играят роля в развитието на рак на гърдата? Едно проучване в Япония открило, че телешкото, импортирано от САЩ, съдържа над 600 пъти по-високи нива на естроген, като естрадиол. Американско телешко. Японско телешко. И по-високата консумация на телешко, богато на естроген, поради имплантация на хормони, може да подпомогне натрупване на естроген в човешкото тяло и така да повлияе върху риска при жените от рак на гърдата. Така че, да, приемът на хем желязо е свързан с риск от рак на гърдата, но може би това е просто защото хемът и хормоните пътуват заедно в същия пакет: месото.
Това е толкова добро, колкото и други наблюдателни проучвания. NIH-AARP проучването е най-голямото проспективно проучване върху храненето и здравето някога правено, проследяващо над половин милион мъже и жени за над едно десетилетие. С толкова много данни те успели да се възползват от факта, че различните видове месо имат различно количество хем, така успели да извлекат компонентите на хем чрез сравнение на хората, които приемат различно количество хем, но едно и също количество месо, за да видят дали хемът е независимо свързан със заболяването. И наистина, ето какво се показва: независима връзка не само от нитритите в преработеното месо, но и хема и смъртността от всички други причини: смърт от диабет, сърдечно заболяване, инсулт, заболяване на дихателните пътища, бъбречно заболяване, чернодробно заболяване, рак и всички други причини, взети заедно. Те заключават, че около една пета от връзката между приема на бургера и скъсяването на живота може статистически да бъде приписана на самия хем, но с предположението за причинно-следствена връзка. Дори една независима връзка е все пак връзка. Не можете да докажете причина и следствие, докато не тествате в интервенционални проучвания.
Обикновено не се интересуваме непременно от този механизъм. Когато Световната здравна организация определи бекона, шунката, хотдога, деликатесното месо, наденицата за канцерогени от 1-ва група, което означава, че знаем, че тези продукти причиняват рак при хората, кой го е грижа дали причината е хем желязото или хетероцикличните ароматни хидрокарбони, или полицикличните ароматни хидрокарбони или N-нитрозамините. Всички сме на едно и също място, преработеното месо, което знаем, че причинява рак. Така че, трябва да се опитаме да стоим далеч от него, независимо от механизма. Но с направата на Impossible Burger, наистина трябва да знаем, защото за първи път там имаме много хем, но без истинско месо. Така че, трябва да знаем дали самият хем е вреден. За това, ще трябва да се обърнем към интервенционални проучвания, което ще разгледаме в следващото видео.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/what-about-the-heme-in-impossible-burgers/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев