Цялостното подобрение на статуса на витамин B12 изглежда „хранително задължителен с възможни дълбоки благоприятни ефекти,“ особено в началото и края на живота – на по-стара и на детска възраст. Обяснил съм аргументацията си за моите препоръки да се приема добавка витамин B12 веднъж седмично или веднъж на ден, или вместо това да се приемат достатъчни храни, обогатени с B12. Но за тези над 65-годишна възраст тези насоки могат да се хвърлят през прозореца. Препоръките се променят за всеки, който приема висока дневна доза от 1000 мкг всеки ден.
Започвайки на 50-годишна възраст, както месоядните, така и вегетарианците трябва да приемат добавка витамин B12 или да ядат храни, обогатени с B12. Но над 65-годишна възраст 50 на ден може и да не свърши работа. Дори 100 на ден не изглежда достатъчно.
Изследователите разглеждат три дози и установяват, че повечето не нормализират своите нива на метилмалониева киселина докато не стигнат до 1000 мкг. (Потискането на ММА е мярка за дефицит на B12.) Но тук изследвали 25, 100 и 1000. Може би 250 или 500 ще свършат работа? Изследователите решили да потърсят адекватна доза за тази възраст и изглежда, че ни трябва поне около 650 до 1000 на ден при повечето хора, ето защо и моята препоръка е 1000 на ден след 65-годишна възраст.
Добре, ами какво ще кажете за другия край на цикъла на живота? Последствията от дефицит и недостатъчност на B12 могат да бъдат опустошаващи в бебешка и детска възраст, а това не е само проблем за жените с растителна бременност. „Недостигът на витамин B12 по време на бременността е често срещан дори и при жени, които не са вегетарианки.“ Около една четвърт от всички бременни жени не получават достатъчно B12, а този брой се увеличава до почти една на три през третия триместър. Но недостигът не е толкова лош, колкото пълния дефицит, който може да се прояви в случаи като церебрална атрофия, което означава свиване на мозъка при „бебе с дефицит на витамин B12 на майка, която е вегетарианка.“ За щастие, дори тежката мозъчна атрофия може да бъде значително спряна с добавка B12, но е по-добре изобщо да не получаваме дефицит на първо място.
Решението, предложено от една група педиатри от Франция е да не се препоръчва отглеждането на веган деца изобщо, след като добавката B12 е необходима. И те не са сами. Да бъдеш или да не бъдеш веган. През 2016 г. две професионални организации, Академията по хранене и диететика в САЩ и Немското общество по хранене, издадоха противоречащи си твърдения. Американската академия каза, че дори стриктно растителното хранене е подходящо за всички периоди на живота, докато немската група отрази френската, казвайки, че след като трябва да приемат B12, не можем да препоръчаме веган диета за бременни и кърмещи жени, бебета, деца или подрастващи. За да объркаме допълнително нещата, американската академия на педиатрите изглежда има и двете изявления; на едно място повтаря позицията на Американската академия, докато на друго твърди, че веганските диети не трябва да се препоръчват на деца. Но аз мисля, че те казват едно и също нещо. Всеки е съгласен, че растителна диета без добавка B12 е лоша идея – това е част от това, което американската академия иска да каже с „добре планирана“. Всеки на растително хранене, но особено бременните и кърмещи жени, трябва да си подсигурят редовен, надежден източник на витамин B12, което означава добавка B12 или храни, обогатени с B12. Но можете да имате най-доброто и от двете страни.
Ето защо има прегледи със заглавия като това: растителните бременности: опасност или панацея? Опасност, ако не приемате B12, но „следването на растителна диета по време на бременността може да има предпазен ефект срещу развиването на прееклампсия, затлъстяване и да минимизира излагането на средства, увреждащи ДНК-то.“ Също така може да предпази новородените „от редица детски заболявания, като бебешки хрипове, диабет, дефекти на невралната тръба, орофациални цепнатини и някои видове детски тумори.“ „Бременните жени с веган хранене има по-нисък от средния процент раждане със секцио, по-малко следродилна депресия и по-ниска смъртност на бебетата и майките, без усложненията или негативните резултати да са по-високи от средните.“ В допълнение, по-ниска честота на така наречената токсемия, потенциално опасно усложнение по време на бременността, известно като прееклампсия. „Като цяло растителното хранене изглежда съдържа защита както за майките, така и за новородените“, като не само „намалява риска от няколко проблеми, свързани с бременността“, но и намалява риска от заболявания в детска възраст. „Децата, следващи растително хранене, може да имат по-нисък риск от развиване на затлъстяване“ и очевидно са по-малко изложени на лекарства, използвани в отглеждането на животни и имат също благоприятен противовъзпалителен профил на клетъчната сигнализация. Но отново, всеки на растително хранене трябва да си набавя достатъчно B12.
Бременните и кърмещите жени могат просто да следват препоръката ми за 50 микрограма на ден за възрастни, небременни, или 2000 мкг на седмица, въпреки че се препоръчва да се разделят дозите на две половини, за да се ускори усвояването. След като бебетата се отбият, те могат да започнат с 5 микрограма на ден; от възраст 4 до 10 години могат да приемат половината на дозата от 25 за възрастни и после от 11-годишна възраст могат да приемат 50 на ден или 2000 на седмица. Не трябва да се притеснявате, че сте приемали прекалено много.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/the-optimal-vitamin-b12-dosage-for-kids-pregnancy-and-seniors/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев