„Има увеличаващ се консенсус, че преминаването към намалена консумация на месо и повече растително хранене е ключово за справяне с важни предизвикателства, свързани със здравето и околната среда“, пред които е изправено човечеството; и все пак, това е траекторията на глобалната консумация на месо.
Според Обединените нации ще трябва „да удвоим производството на месо и млечни продукти, за да отговорим на търсенето [на] животински протеини през 2050 г., когато, всъщност, ще трябва да направим точно обратното, ако искаме да поддържаме екологичните вреди. „Почти всяка достоверна прогноза показва, че ако имаме някакъв шанс да отговорим на бъдещите хранителни нужди по устойчив начин, намаляването на консумацията на месо е абсолютно задължително.“
Докато по-централизираните правителства може би са ефективни в това да окажат влияние върху начина на хранене, тъй като основното задвижващо колело на световната консумация на месо са неща като повишените доходи, урбанизацията и западната култура, „основните идентифицирани причини за търсенето на месо е трудно да се променят чрез директни политически интервенции.“ И така, трябва да отнесем директно случая към потребителите; но информацията и образоването може и да не са достатъчни. Може би ни трябва по-голяма наличност на готови растителни продукти.
Твърде често „етиката и устойчивостта сами по себе си нямат голям шанс в свят на консуматори.“ „Много потребители изглеждат глухи към етичните аргументи,“ които бързо се забравят когато стане въпрос за купуване на храна. Когато стане дума за пречки пред потребителите да следват растително хранене, най-голямата пречка може би е просто любовта към месото. Хората харесват вкуса на месото. Така че, на практика, ако искаме хората да се изместят към растителни опции, „вкусът, структурата и хранителната стойност на вегетарианските ястия могат да бъдат развити, за да следват по-стриктно предпочитанията на тези, които ядат месо.“ Искам да кажа, няма смисъл в правене на веджи бургер за вегетарианци – те вече не ядат месо. Така че, когато Пат Браун основа марката Impossible Foods, целта му беше да се създаде нещо, за което „един любител на бургери ще каже, че е по-добро, отколкото всеки друг бургер, който някога е ял.“ Или Beyond Burger, създаден от Beyond Meat, компания, основана за справяне с климатичните промени, като създава растителни продукти, които са „сочни, месни и вкусни.“
Колко по-добри са те за климата? Както Beyond Burger, така и Impossible Burger имат оценки относно жизнения си цикъл и околната среда, публикувани от уважавани групи. Направих една малка статия за швейцарската инвеститорска фирма UBS, като обобщих резултатите и наистина, преминаването към който и да е от тях намалява емисиите на вредни газове, употребата на земя и вода с около 90%.
Подобен анализ е направен върху над 50 различни вида растителни меса, Всички тези проучвания установяват, че те са много по-устойчиви, без истинска разлика в емисиите на вредни газове, наблюдавани между различните източници на протеини, които те използват, независимо дали са пшеница, соя или друго. Въпреки че, очевидно, всеки продукт, който съдържа яйца, ще е значително по-лош.
Сега, разбира се, ако идете директно към непреработения грах и соя, от които се правят Beyond Meat и Impossible Burger, ще получите не само 90%, а 99% по-малко влияние, а влиянието за околната среда намалява на нула, но никой не иска да го яде.
Един преглед върху потребителското търсене на заместители на месо установява, че въпреки че неща като здраве и околна среда могат да убедят потребителите да опитат заместител на месо, именно „външният вид и вкуса… са главните фактори за редовна консумация.“ Интересното е, че тези дни растителните храни може и да имат предимство. Ако дадете на студенти в колежа от животински произход шоколадово мляко, макарони със сирене, пилешки гърди и кюфтета, но ги излъжете и им кажете, че те са направени от растения, изненадващо и неочаквано, изследователите открили, че когато „участниците вкусили храната и казали, че много харесват вкуса, тези, на които им е било казано, че храната е веган, харесали храната много повече, отколкото тези, на които им е казана истината.“ Само „мисълта, че храната е веган всъщност увеличава предпочитанията към вкуса на тази храна.“ Други демографски данни може да имат и друга реакция, обаче, в който случай винаги има устойчивост чрез хитрост, като се използват блендирани продукти, които заместват част от животинския протеин с растителен протеин. В последната година такива хибридни продукти направиха обещаващо представяне, толкова, че основните производители на месо, Пердю и Тайсън, се хвалят за вкарването на растителен протеин в своите смесени продукти.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/the-environmental-impacts-of-plant-based-meat-substitutes/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев