Ако разделите жени на две групи и им кажете да ядат колкото поискат супа, но на половината дадете големи лъжици и им кажете да ядат бързо, а на другата половина им дадете малки лъжици и им кажете да ядат бавно, бавната група ще се окаже по-заситена, въпреки че ще приема по-малко храна. Идеята е, че продължителното време на хранене може да даде повече време за развиване на сигналите на тялото ни за това, че е заситено преди да се приемат твърде много калории. В крайна сметка ние сме еволюирали милиони години преди готвенето, когато неопитомените плодове и зеленчуци са били много по-твърди и с много повече фибри. Тялото е устроено да очаква да му отнема време да се храни.
Нямало е никакви блендери също и в африканските савани. Под формата на смути можете да пиете плодове и зеленчуци с около 2 чаши в минута, 10 пъти по-малко отколкото ще ви отнеме да ядете в твърда форма. Течните калории могат да се консумират толкова бързо, че те могат да потиснат капацитета на тялото да регулира приема си на храна в здравословни нива. Причината не е течната текстура, а високата скорост на консумация, при която течностите обикновено се консумират, така че правете си смутита, но по-добре ги пийте бавно за половин час, вместо да ги поглъщате наведнъж.
Дори и ако ги пиете бавно, обаче, изцяло плодово смути може да не е толкова засищащо, колкото целия плод, така че колкото повече зеленолистни добавяте към смутито, толкова по-добре, а можете да добавите и смляно ленено семе. Колкото по-гъсто е смутито, толкова по-малко гладни ще сте 1, 2, дори 4 часа по-късно, а лененото семе помага за гъсти смутита с консистенция на млечен шейк. Една сушена лъжица ленено семе е доказано, че значително понижава апетита и приема на калории. По-малко гладни, по-заситени, по-малък евентуален прием на храна, което означава, че ако дадете на някого храна 2 часа след лененото семе, той ще яде значително по-малко, а и ще се понижи холестеролът. Това е само една седмица след около една супена лъжица на ден.
Мазнината, която естествено се съдържа в лененото семе може също да помогне за максимизиране на усвояването на мастноразтворимите фитонунитренти. Има праг за оптимално усвояване, който може да бъде достигнат само с около 3 ореха мазнина на ден, така че, ако се опитвате да намалите добавените мазнини, зелено смути с малко ядки, семена или авокадо може да ни даде възможност да се възползваме напълно от най-здравословните храни на планетата – тъмно зелените листни зеленчуци.
Смутитата също ни позволяват да ядем части от плодовете и зеленчуците, които иначе не бихме консумирали. Ако вместо лимонов сок тук в рецептата за зелено смути на Мейо, използвахте малко парче лимон, ще получите и малко семена и кора, които поне в лабораторни условия изглежда потиска както рака на гърдата, така и растежа на ракови клетки в дебелото черво.
Клинични проучвания върху смутита показват това, което се очаква да се види от консумиране на супер храни, като зеленолистни и горски плодове – подобрени тренировки и възстановяване, увеличаване на антиоксидантната сила на кръвоносната ви система, потенциално подобрение на артериалната функция в краткосрочен и дългосрочен план. Смутитата с киви предпазват от увреждане на ДНК-то, а смутитата с ягоди – от възпаление. Разбира се, това важи и за консумирането на цели зеленолистни, киви и ягоди. Има изразени притеснения, че пиенето на зелени смутита ще премине произвеждащите нитрати бактерии в устата, но тялото ни е прекалено умно за това и изпомпва нитратите обратно в слюнчестите ни жлези, така че, дори и ако сте депозирали зеленолистните директно в стомаха в тръбичка, пак ще произвеждате азотния оксид, който е толкова важен за артериалното здраве.
Изразени са притеснения, че оксаловата киселина при зеленчуците може да увеличи риска от камъни в бъбреците, но както обясних и преди, точно обратното може да е вярно. И така, има ли някакви странични ефекти от консумацията на смути?
Независимо дали с лимонов сок или цяло парче лимон, смутитата могат да бъдат кисели, и всеки път, в който ядете или пиете нещо кисело, трябва да внимавате да не ерозирате емайла на зъбите си. Ако накиснете зъби в едно смути за един час, значителна част от емайла ще ерозира, но кой си кисне зъбите в смути за час? Ами ако вместо да изучаваме ефектите на смутитата in situ, което означава в позиция, вместо in vitro, което означава в епруветка. Ако накарате хората да носят плочи емайл в устата си, докато пият смути, за да отразят обичайното излагане на зъбите, ще откриете почти толкова ерозия, колко и при пиенето на диетична кола, така че се препоръчва смутитата да се консумират със сламка, подобно на съвета, даван и за други киселинни напитки, като сода или чай от хибискус. В сравнение с контролната група, пиенето на сок със сламка има по-малък киселинен ефект, отколкото жабуренето му в устата, така че избягвайте да се жабурите със смутита в устата си и е добре да изчакате поне един час преди да си миете зъбите, за да не измиете емайла в омекотена форма, но изплакването на устата с вода след пиене на смутита е добра идея, тъй като може да помогне за отмиване на част от киселината, за да предпазите зъбите си.
И още едно последно възражение за смутитата, когато казвам, че зелените смутита увеличават консумацията на плодове и зеленчуци, говоря за смутита от цели храни, не направени от сок, или с добавена захар, или човешки органи. Някои жени предпочитат да консумират плацентата си след раждане. Въпреки че е описана като „хранителна и вкусна“, проблемът с яденето на собствената си плацента, е че една от функциите на плацентата е да филтрира токсините, а така тя може да е замърсена с тежки метали, както и да представлява риск от хранително натравяне, ако се консумира сурова, както е при смутито. Зелените смутита са супер, но аз бих внимавал относно пиенето на определен вид червени смутита.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/the-downside-of-green-smoothies/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев