Говорил съм за оптималната доза добавки витамин B12 за възрастни, както и за деца, бременни и стари хора за предотвратяване на дефицит на витамин B12. Ами ако вече имате дефицит? Колко трябва да взимате, за да го третирате?
Лекарят ви може да иска да си правите инжекции с витамин B12, но B12 през устата, дори и за тези, които не могат да го усвояват добре, отдавна се счита за една от най-добре пазените тайни на медицината. Сега се смята за добре известно, че орално приеманите добавки витамин B12 са толкова ефективни за преодоляване на дефицит, колкото вътремускулните инжекции, когато трябва да приемате до 1000 микрограма на ден. Колко време трябва да приемате 1000 на ден? Зависи от това колко ниски нива сте имали.
Понеже статусът на B12 през бременността е толкова важен, има предложение, че жените на растително хранене трябва да си изследват B12 през бременността и да нагласят дозата колкото е необходимо. Ето колко трябва да приемате, ако имате ниски нива. Забележете, че препоръките за бременни и кърмещи жени са същите, като на всеки друг над 10-годишна възраст. Така че, ако сте тийнейджър или възрастен, диагностициран с дефицит на витамин B12, ще трябва да приемате 1000 микрограма на ден за един до четири месеца, в зависимост от това колко ниски нива сте имали, преди да се върнете към редовна доза на поддържане от 50 на ден или 2000 на седмица, като малките деца трябва да приемат по-малки дози.
Има два основни вида на пазара, обаче: метилкобаламин, продаван като метил B12, и цианкобаламин, обикновено продаван просто като витамин B12. Метилът е по-скъп, значи трябва да е по-добър, нали? Грешка. Цианкобаламинът е най-използваната форма, поради своята стабилност. Вижте, метилкобаламинът е по-малко стабилен, отколкото цианкобаламина и е особено податлив на фотодекомпозиция, което означава унищожение от това, че е изложен на светлина. Няма полза от използването на форми на кобаламина, чувствителни на светлина, като метил B12, вместо стабилни циан форми, които наготово се превръщат в тялото във вида, който ви трябва, където ви трябва.
Единственото основно изключение е бъбречната недостатъчност. Метилкобаламинът може и да е по-добър за тези с влошена бъбречна функция. Спекулира се, че оралният метилкобаламин или инфектираният хидроксикобаламин може да е за предпочитане за пушачи, въпреки че все още не е потвърдено. Понеже метилкобаламинът е по-малко стабилен, вероятно ще трябва да приемате много по-високи дози. Така че например, при тези с бъбречна недостатъчност, ще трябва да приемат 1000 до 2000 микрограма на ден, в сравнение само с 50 микрограма цианкобаламин при някой с нормална бъбречна недостатъчност. Друга причина за използване на цианкобаламин, за разлика от по-скъпите видове, е, че е безопасен и ефективен, докато например, в едно проучване, дори до 2000 микрограма на ден метилкобаламин не е достатъчно за поправяне на дефицит на витамин B12 при един от трима вегани, върху които го изследвали.
Изводът е, че така наречените коензимни форми на B12, като метил B12 и аденил B12, също известен като аденозил B12, вероятно не са по-висши форми от цианкобаламина, който е по-стабилен. Цианкобаламинът изглежда е най-подходящ за орален прием, именно поради което аз го предпочитам в препоръките си.
Забележете, че аз също препоръчвам в идеалния случай да го приемате отделно, като дъвчаща добавка под езика или в течна форма. Защо не може просто да го приемате като част от мултивитамин или нещо такова? Защото различните витамини и минерали, смесени в едно и също хапче, могат да унищожат активния B12, образувайки аналози на B12 – форми, които изглеждат като B12, които тялото ни не само не може да използва, но и аналозите могат да бъдат потенциално опасни, защото могат да възпрепятстват транспорта на малкото останал B12. Ето защо използването на мултивитамини може дори да бъде контрапродуктивно за добавката витамин B12. И не само на теория. Имаше един трагичен случай на тежък дефицит на витамин B12 при бебе, родено от майка веган, която си мислела, че прави всичко правилно, приемайки мултивитамини, които съдържат B12, въпреки че причината може просто да е била неадекватни дози. Защо дъвчаща или подезична форма? Усвояването се ускорява, когато B12 се смеси със слюнката, тъй като човек произвежда протеин, който се свързва с B12 от слюнчещите жлези и който помага за транспорта на B12 безопасно по храносмилателния тракт. Ако накарате хората да дъвчат таблетка B12, нивата им ще се покачат 10 пъти повече отколкото, ако просто поглъщат същото хапче. Вижте. Веганите увеличават нивата си и излизат от дефицит, дъвчейки B12 като добавка, но нищо при тези, които поглъщат цяла таблетка. Може би те имали някакъв вид проблем с усвояването или нещо такова? Не, защото тогава, ако им кажете да дъвчат, вместо да гълтат цяла таблетка, нивата им също се увеличават.
В последната си книга „Как да не спазваме диети“, аз предлагам една трета опция с B12 – обогатени храни и добавки: миене два пъти на ден с паста за зъби, обогатена с B12, специално тази марка, която била изследвана в две двойно тайни, рандомизирани проучвания с плацебо контролни групи. Участниците били инструктирани да използват пастата за зъби два пъти на ден за две минути и наистина, те успели да поправят показателите си на недостиг на витамин B12 в кръвта на вегани и сред възрастни хора, но това било средно. За съжаление не подействало при всеки, ето защо не е включено в препоръките ми. Въпреки че, вижте, ако си изследвате нивата преди и след миене на зъбите за няколко месеца и те се покачат, то можете вероятно да се придържате към това.
В заключение, дефицитът на витамин B12 е нещо, което трябва да се приеме на сериозно, с потенциала си да причинява широк обхват от нарушения на червата, кръвта, мозъка и нервната система. С постоянно увеличаващото се търсене за чистота в хранителната ни верига – което е много хубаво нещо – особено важно е да осигурим редовен и надежден източник, а най-безопасният, най-евтиният и здравословен източник е добавка B12 или обогатени с B12 храни със зелена светлина.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/the-best-type-of-vitamin-b12-cyanocobalamin-or-methylcobalamin/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев